Как Samsung станаха толкова готини

Корейците майсторят джаджи с творчество под строг контрол
24 фев 2012 19:24, Бойчо Попов
182
 Как Samsung станаха толкова готини
Снимка: Reuters

Компаниите могат да бъдат успешни, само ако служителите остават гладни. Често можем да чуем подобни закачки от кръга на мениджърите. И може би възходът на Samsung има нещо общо с факта, че Лий Кун Хи прие тези дума буквално.

През деветдесетте години шефът на концерна започва да кани своите мениджъри на ежедневни срещи по време на обяд, на които обаче похапвал само той - председател, син на основателя, основен акционер и до днес. Сив кардинал в един от най-мощните индустриални конгломерати в света.

Samsung е популярен колкото никога досега. Сто милиона жители на света са си купили през миналата година смартфон на корейската компания. Телевизори и лаптопи на Samsung има в холовете на жилищата по целия свят. Но много малко хора имат представа какво се крие зад техните електронни играчки. Едва ли някой знае как точно възникват продуктите на Samsung и какви планове преследват създателите им. „Нищо чудно“, пише икономическият съветник и експерт по темата Samsung Тони Мичъл, който документира историята на гладните мениджъри: „Samsung е строго охранявана крепост, от която не трябва да изтича информация навън".

Крепостта е по-силна от всякога. Тя символизира неустоимия възход на азиатския концерн, който се трансформира от производител на евтина масова продукция до световен лидер в областта на качествената потребителска електроника. При това корейците противопоставят на западната корпоративна философия, според която върховно качество се постига с плоска йерархия и максимална творческа свобода, една радикална идея: Samsung съчетава иноваторската сила на стартиращите предприятия с характеристиките на един авторитарен режим, пише в свой анализ авторитетният германски седмичник Die Zeit.

Целия анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още по темата: Samsung
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
3
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
Обръщам се към екипът на Днес.бг и по-точно към тези, които да поддържат сексция Технологии.Господа давам ви жокер за много статии, MWC 2012!!!Сега е момента да ни покажете, че сексция технологии се интересува от читателите си и иска да ги държи в течение на новостите...
149
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
SAMSUNG не ми ги хвалете, брат ми си купи Galaxy S2, пластмасата отзад е като на служебната ми NOKIA C1, която струва 20 лева...Флагман, телефон на годината, дрън дрън...Може ли толкова скъп телефон да е направен от такива материали и да стои толкова евтино в ръката?
148
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А да си снобиран маркоман е още по тъпо....
147
6
 
5
 
! Отговори
Техномен преди 12 години
Да сравняваш Сони със Самсунг е все едно да правиш аналогия между Мерцедес Е класа и Хюндай Елантра. Не че Самсунг или Хюндай не стават, но винаги ще знаеш, че Сони и Мерцедес са проектирани и създадени от интелигентни хора, а не изкопирани от конкуренцията и направени от роби, бачкащи за 5 долара на ден!
146
2
 
2
 
! Отговори
do tuzarya преди 12 години
Братле имам един ТВ Самсунг на 4год. 8ма серия LCD още си работи без проблем. Два ГСМ-а Самсунг имам единия е на почти 2год. Галакси С другия е на година S8500 до момента без никаква забележка. А кой подяволите те накара да си купиш фотоапарат самсунг? Там не ги бива, даже хич.
145
0
 
1
 
! Отговори
do 160 преди 12 години
Това ,че го държиш в мазето е грешка.Качи си го в кухнята.Като сипеш 2 кофи въглища и му загреят лампите отоплява цялото жилище.Само процесорът му гълта 6 kW,RAM паметта 8,а дънната платка е трепач-10kW.Така,че със сумарна мощност 24 kW отопляваш безпроблемно къща от 180 квадратни метра.Така е то 2000 лампи има в него!Малко тежък е-към 600 кг, но като се сбере махалата и изпият 10 кила ракия-става пренася се!На моят HDD-то му трака като фуражомелка,но ракия да има-трае се!
144
6
 
8
 
! Отговори
tuzarya преди 12 години
да ви кажа - купих си телевизор "Самсунг" за 3400 лв. - скапа се 1 месец след като изтече гаранцията. същото се случи и с домашното ми кино "Самсунг" за 500 лв -скапа се охлаждането. Купих си цифров фотоапарат "Самсунг" и ме предаде в най сублимния момент - не се отвори обектива. Купих на себе си и на съпругата си GSM "Самсунг" и те се скапаха - на моя му се скапа Блутута! Абе какво да ви кажа това "Самсунг" не е качествена марка! Никога повече няма да си купя нещо с марката "Самсунг" ! НИКОГА
143
4
 
7
 
! Отговори
tuzarya преди 12 години
какво е това САМСУНГ?
142
0
 
1
 
! Отговори
UnHoly преди 12 години
Глупаво преведена статия, ама няма какво да го правим на въпрос... Стига само да видиш коментарите и става ясно, че вълнува предимно хорицата със закърняло мислене и силно развити предразсъдъци, закоито има "Една Марка" - в електрониката ще е Sony, в автомобилите Mercedes etc. По ирония, под един особено *** коментар ми излиза рекламно поле с въпроса:Реклами от GoogleЛипсва Ви България?Е, как ли не...
141
4
 
3
 
! Отговори
капи преди 12 години
Практиката в Крапсунг е следната: минават шефовете през магазин за електроника и си купуват по една бройка от най-хубавите неща. На следващия ден на оперативката казват: ето ви тези неща, изкопирайте ги, после продаваме с 20 долара по-евтино и разбиваме останалите.
140
5
 
8
 
! Отговори
146 преди 12 години
Закърнял мозък, ограничен! Излез от лай..то, отиди до Виена...примерно. Застани на някоя главна улица и брой БМВ-та vs Мерцедеси...примерно, или Ауди ако щеш."Звездата" отдавна, не е това което беше!!! (ако искаш, ще ти пусна линкове за продажби, проценти, market share и други непонятни за теб думи)Повдига ми се от клишета, толкова сте зле там, че незнам как съществувате?"Мерцедес и всички останали"!!! СМЯХ, БЕШЕ... до W124!
139
5
 
4
 
! Отговори
До 156, обективен преди 12 години
Не знам колко си годишен, мога само да педполагам. Sony отдавна е масовка. При TV-тата (и не само) даже са назад! Светът се върти, приемете го... запишете децата си на "мандарин" или "кантонис" (малко е извън региона на темата, но говорим за "дръпнатите")Много прости ОРА обитават татковината, мани!
138
0
 
4
 
! Отговори
Оня преди 12 години
Samsung не бяха нищо особено... до преди известно време. Незнам дали си спомняте, но и LG... бяха нищо особено, Hyundai също!
137
12
 
4
 
! Отговори
божеее , готини ли! преди 12 години
*** !!!
136
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен 6666 преди 12 години
do 149 от: Alligator_29 - ti si na nqkvi seriozni bilki ... vazmojno nai zablodeniq komentar ,4e samsung kopirali ot apple i iskarvali telefonite si sled kato apple gi iskara :D abe neadekvatniko ti naqsno li si , 4e apple praqt 1 telefon na godina , godina i polovina :D a samsung iskarvat po 30-40 modela na godina .. i to4no samsung vodi delo sre6tu apple za narushavane na patent svarzan s dizaina .... i ,kvo stana s 4S godina i polovina i ni6to nova :D bozata si e boza samo moje da vkisne
135
6
 
20
 
! Отговори
Хай Тек Фючър преди 12 години
Аз имам руски лаптоп на въглища, много съм доволен. Не е много голям, държа го в гаража, до киселото зеле. Само като ходя в чужбина трябва да си нося една кофа донбаски въглища,че е ''лок-нат'' и с *** не става.......закачам го кат ремарке на Крантата и хоп на работа.Завиждайте!
134
0
 
6
 
! Отговори
Веселин преди 12 години
Всики дисплей се правят от 2-3 компании. Напишете в гугъл "auo wiki" и прочетете статията :)
133
1
 
8
 
! Отговори
До Обективен преди 12 години
Пич,подкрепям те напълно с коментара !
132
5
 
6
 
! Отговори
До 138 преди 12 години
Ти нормален индивид ли си бре....как дисплеите на Айфона били правени от амоледа на Самсуняка....боже какъв ***....и двете компании си имат свои различни разработки....не не....не ми се обяснява на някой който е чул просто нещо си...баси смешника........
131
10
 
21
 
! Отговори
Обективен преди 12 години
Говорите пълни глупости...Домът ми е пълен с техника на Сони и всичко работи безотказно! Само монитора на компютъра ми е Samsung /подведох се, че беше на много добра цена и Full HD/, една година след това има няколко по-бледи петна по екрана, които не се покривали от гаранцията моля ви се! Никога вече нищо корейско! Японците са си японци - всичко се изпипва до последният детайл, корейците само бълват ширпотреба, която се разваля още преди да ти е изтекла гаранцията!

Спонсорирани публикации