Брюксел ни натиска да отворим пазара за мултиплексите

Страната ни има два месеца, за да се защити
22 мар 2012 16:28, Бойчо Попов
16
Брюксел ни натиска да отворим пазара за мултиплексите
Снимка: Reuters

Европейската комисия прикани днес България да гарантира открит и недискриминационен достъп до пазара на наземно цифрово радиоразпръскване.

В съобщение на комисията пише, че нашата страна не се е съобразила с изискванията, заложени в директивата за конкуренцията, когато през 2009 г. е предоставила наличните пет лота за наземно цифрово радиоразпръскване чрез две конкурсни процедури, като по този начин е ограничила без основание броя на предприятията, които могат да навлязат на този пазар.

Критериите за подбор на конкурсните процедури са били непропорционални и следователно не са в съответствие с изискванията на директивата за конкуренцията, директивата за разрешение и рамковата директива. На кандидатите не е било разрешено да бъдат свързани с доставчици на съдържание (оператори на телевизионни канали), включително оператори, извършващи дейност само извън България, или с оператори на мрежи за радио- и телевизионно разпръскване.

Решението на Брюксел е под формата на мотивирано становище, което е втора стъпка в процедурата за нарушение.

Сега страната ни разполага с два месеца, за да съобщи на комисията за мерките, които е предприела, за да отстрани нарушенията на правото на ЕС и да позволи ефективен достъп до българския сектор на наземно цифрово радиоразпръскване. Ако националните органи не отговорят по задоволителен начин в рамките на два месеца, комисията може да отнесе въпроса към Съда на Европейския съюз, се посочва в съобщението.

Иначе комисията приветства обявеното неотдавна от България начало на тръжна процедура за разпределение на спектъра. През декември 2011 г. София прие изменения на законодателството си, за да позволи организирането на нова тръжна процедура преди 1 септември 2013 година.

Сега Брюксел очаква България да оповести условията на процедурата възможно най-скоро, така че потенциалните нови участници да могат да подготвят съответната документация, да бъдат подбрани и да навлязат на пазара преди датата, определена за приключването на аналоговото разпръскване - 1 септември 2013 година.

Преходът от аналогово към цифрово радиоразпръскване до 2012 г. е една от целите на политиката на ЕС, отбелязва комисията. Тази промяна дава възможност за по-ефективно използване на радиочестотите и реорганизиране на значителен дял от спектъра за нови услуги ("дигиталния дивидент").

За да гарантира, че този процес ще доведе до навлизането на нови участници, които ще насърчат конкуренцията и ще предоставят по-голям избор на зрителя, комисията следи дали се спазват правилата за ползването на допълнителния капацитет на спектъра, които са определени в директивите за конкуренцията, за разрешение и рамковата директива.

В края на януари стана ясно, че компанията DVB-T е подала жалба до ЕК, защото е обжалвала конкурсите, но ВАС е отхвърлила иска й. От компанията заявиха, че ЕК ще реши, че България е нарушила евродирективи, като е допуснала концентрация на мултиплексите в две компании, за които има подозрения, че са свързани помежду си.

Шестте мултиплекса бяха дадени на словашката Towercom (две честоти) и латвийската Hanu Pro (четири). Двете компании са пряко или непряко свързани със собственика на Корпоративна банка Цветан Василев, който е представител на кипърската Mancelord Limited, която държи 50% от НУРТС - мрежата за разпространение на телевизионния и радиосигнал.

НУРТС наскоро купи Towercom и се преименува на "НУРТС диджитал". Hanu Pro пък представи банкови гаранции от Корпоративна банка и обяви, че ще ползва мрежата на НУРТС, защото в противен случай стойността на проекта й ще скочи най-малко три пъти. 

Още новини от света на комуникациите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
стига сте плюли царя ако не беше той нямаше да сме в ес и най силните министри излезаха от неговия кабинет.
12
1
 
3
 
! Отговори
Любо преди 12 години
Че как мислите Боко да даде право BBC примерно да е в България и то без контрол Ми те вземат пък да го изложат АУУУУУУ ЪПСУРД Я Бареков само да си го дава и всички подплатени. Знаете ли аз бех свидетел.Едни бяха копали една МОГИЛА в близост до Лот 2 АМ ТРАКИЯ и ги бе6е затрупала 1 или 2 бяха затрупани и починали.Теливизиите дойдоха всички минаха на 50 метра от могилата отразиха бойко който първо им се развика да кротуват и след това си тръгнаха Е как да го засенчат 2 умрели САМИ СИ ПРАВЕТЕ ИЗВОД
11
3
 
3
 
! Отговори
Д. Янкова преди 12 години
Изкуствено създаден скандал, който цели да отклони вниманието от умишлено забавения процес на цифровизация. Всъщност това си е услужливо пренебрегване на правилата, което е от полза единствено и само на частните кабелни и сателитни оператори.
10
0
 
1
 
! Отговори
Satanail преди 12 години
Пак не сме готови в срок и то защото някой не си е направил труда да организира конкурсните процедури, както трябва и вероятно пак ще се наложи рестарт, а времето тече - срокът е до края на годината...
9
0
 
1
 
! Отговори
Yaga преди 12 години
Нищо ново под слънцето! Пак някой не си е свършил добре работата от чиновниците и ЕК заплашително размахва пръст. Самата процедура и през 2009г. бе рестартирана пак заради пропуски. Въобще българска работа!
8
1
 
1
 
! Отговори
didoo преди 12 години
Значи държавата е длъжна да свърши тази работа, а не да обвинява останалите за това. В крайна сметка нея ще глобят, ако не успее навреме да промени ситуацията за пазара на мултиплексите.
7
0
 
2
 
! Отговори
валя преди 12 години
До края на годината ще има цифровизация , това са потвърдили от Виваком.
6
1
 
2
 
! Отговори
ioana87 преди 12 години
Държавата въобще да не си измива ръцете с други персони, а да потърси вината към себе си. Все пак ЕК се обръща към нея, а не към определени личности. Единствено и тя си е виновна за това напомняне.
5
1
 
1
 
! Отговори
заучено положение преди 12 години
конкурсите се водят от държавата! не знам какво общо има василев с тях? ако държавата не може да проведе конкурсите както трябва, защо търсим вината в този, който участва в него? това е пълна глупост!
4
3
 
6
 
! Отговори
koko_shanel преди 12 години
Това, което навремето са направили Тройната коалиция! Вината е изцяло тяхна за тези доклади и всички глупости произтичащи от тях! Така, че ако обичате на търсете под вола теле!
3
1
 
6
 
! Отговори
монопол преди 12 години
Дежа-вю...всичко това сме го гледали.Гадните чиновници от Брюксел искат нашата държава да отвори пазара за конкуренцията.Ние не искаме...защото пари се лапат лесно от монопол но не и от независими и многобройни фирми. Защитаваме родното..нищо, че е некачествено и тройно по-скъпо, защитаваме монополите навсякъде...Тези и предишните и по-предишните управляващи нямат нито срам, нито съвест. Така най-бедните в ЕС, плащат за всичко най-скъпо. Така яйцето във Фарнция е 0.20 лв, ав БГ - 0.30лв.....
2
0
 
7
 
! Отговори
Сокол преди 12 години
Всичко е свързано с Цветан Василев, а пък Доган си държал милионите там, ама не бил само Доган ами имало и 1 милиард на държавни предприятия. Лошото е че това не е само комуноиден напън за монополизирана кражба, но и вероятен опит да се наложи "майчин език" в ежедневието и съзнанието ни.
1
3
 
1
 
! Отговори
осведомена преди 12 години
Няма нищо общо между КТБ и препоръките на Еврокомисията,не виждам защо ги намесвате! Просто ЕК казва,че конкурсите за даване на мултиплексите са дадени само на два конкурса и че е било забранено на телевизиите да участват,това няма нищо с банката и не разбирам защо се опитвате да го изкарате,все едно КТБ е виновна в нещо или е замесена в това?