Буй в морето генерира ток от вълни. Made in BG

Изобретението е дело на пловдивчанина от Царево Румен Урумов
26 мар 2012 11:10,
215
Буй в морето генерира ток от вълни. Made in BG
Схема на изобретението на Румен Урумов. Снимка: Личен архив

Дали по ирония на съдбата или пък точно навреме ден след като премиерът Бойко Борисов заяви, че проектът АЕЦ "Белене" навярно няма да го бъде, един българин представи своето изобретение за произвеждане на енергия от морските вълни.

Това не е шантав сценарий за фантастичен филм, а реалният проект на Румен Урумов от Царево. 

Цялото наименование на изобретението му, което вече има патент, е вълнови енергогенериращ буй.

Според неговия създател то ще е в пъти по-евтино от една вятърна перка и стотици пъти по-ефективно.

"Една шамандура, ако влезе в производство, ще струва не повече от 35 хил. лв. За сравнение един ветрогенератор втора употреба от най-малките струва 120 хил. евро. Друго предимство е, че буят произвежда много повече енергия", обясни Румен Урумов.

Освен това няма да е необходимо да се търси подходяща площ за шамандурата, тъй като тя ще е разположена на около 400 м навътре морето.

По изчисления на изобретателя при височина на вълната в Черно море средно между 25 и 35 см мощността на съоръжението е 1,1 мегавата.

"Поради ред съображения моделът, който е патентован, е с размер 3 метра в диаметър и е разчетено да произвежда 100 квтч електроенергия. Тези шамандури могат да бъдат на разстояние 5-6 метра една от друга", заяви Урумов.

Той допълни, че тестването на такъв прототип енергогенериращ буй е добре да се направи през всичките 4 сезона. А за самата направа на съоръжението са нужни 6 месеца.

След като е минал през 3-годишна борба, докато получи патент и всички разрешителни, сега предстои не по-леката задача да се намери финансиране за реализирането на проекта.

Изобретателят се е обърнал към всички възможни министерства, имащи отношение към проблема. Те обаче не проявили интерес.

От министерството на енергетиката му отговорили, че приливите в Черно море не са достатъчно големи.

"Това не е приливно съоръжение, а такова, което се влияе от височината на вълните. Дори не са разбрали за какво става въпрос. Насочват ме да търся европейски фондове. Ако ще е така, по-добре ще ми е да намеря направо европейски инвеститор", коментира изобретателят.

Към изобретението му вече има интерес от австрийска и турска страна. С него са се свързали и японци. Той обаче не иска, завладян е от патриотизъм, Румен е решен да реализира проекта си тук.

"Всички виждаме, че в България нищо не става и затова искам да направя нещо в страната си. Ако се реализира другаде, парите ще отидат в чужбина", казва изобретателят.

По думите му, ако буят се произвежда масово, той може да работи във всяка точка на света.

"В океана например големината му няма да е три метра, а ще е с размерите на сграда и ще произвежда няколкостотин мегавата. То може да направи световна революция в производството на електроенергия", допълва той.

Румен Урумов е родом от Пловдив, но от години живее в Царево. Винаги е обичал да майстори разни неща. Идеята за този проект се родила преди 14 години в града под тепетата.

Докато наблюдавал как дете си играе с пумпал, в главата му се зародила интересна мисъл.

"Хрумна ми, че цикличното движение на играчката го има и при вълните. В общи линии това е самото изобретение – пумпал, въртящ се в кожух, към който са прикрепени генератори", обяснява с прости думи сложното си изобретение Румен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
10
 
! Отговори
Дискавъри чейнъл! преди 12 години
Лесно ще пробие в България само ако пише ББ и ЦвЦв за съизобретатели и да направят филм по Дискавъри за усилията на ГЕРБ за реализиране на това иновационно изобретение!
6
0
 
32
 
! Отговори
Deer преди 12 години
В България всеки човек с идеи се смята за луд, защото не е като стадото! Тук ако си по-умен, по-буден и с идеи си извънземен. За това и сме на такова дередже, никой нищо не прави и само се оплакваме. На човека поне трява да му се даде шанс, при това не да го оценяват чиновници а хора, реално работещи и мислещи!
5
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
може да е рядко но когато българин прави откритие , то има епохално значение - нека да го купят пак американци, японци и други и те ще спечелят милиарди от него , а пък България после ще го купува от тях. отвратително управление има тая държава
4
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ей *** са в министерството бе - добре че Джон Атанасов когато изобретяваше комютъра е живеел в САЩ , ако беше в България информатиката още щеше да е в епохата на каменната ера.
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
bravo na tozi 4ovek! vlastite na BG kato niamat interes da otiva v 4uzbina i da stane miliarder. bai ganio si e bai ganio.
2
0
 
45
 
! Отговори
Мавродиев преди 12 години
Разбира се, че няма да се заинтересува един *** чиновник. Новите изобретения не дават пари под масата!
1
0
 
59
 
! Отговори
Даниел преди 12 години
Браво на него. Жалко, че са го отсвирил човечеца.