Буй в морето генерира ток от вълни. Made in BG

Изобретението е дело на пловдивчанина от Царево Румен Урумов
26 мар 2012 11:10,
215
Буй в морето генерира ток от вълни. Made in BG
Схема на изобретението на Румен Урумов. Снимка: Личен архив

Дали по ирония на съдбата или пък точно навреме ден след като премиерът Бойко Борисов заяви, че проектът АЕЦ "Белене" навярно няма да го бъде, един българин представи своето изобретение за произвеждане на енергия от морските вълни.

Това не е шантав сценарий за фантастичен филм, а реалният проект на Румен Урумов от Царево. 

Цялото наименование на изобретението му, което вече има патент, е вълнови енергогенериращ буй.

Според неговия създател то ще е в пъти по-евтино от една вятърна перка и стотици пъти по-ефективно.

"Една шамандура, ако влезе в производство, ще струва не повече от 35 хил. лв. За сравнение един ветрогенератор втора употреба от най-малките струва 120 хил. евро. Друго предимство е, че буят произвежда много повече енергия", обясни Румен Урумов.

Освен това няма да е необходимо да се търси подходяща площ за шамандурата, тъй като тя ще е разположена на около 400 м навътре морето.

По изчисления на изобретателя при височина на вълната в Черно море средно между 25 и 35 см мощността на съоръжението е 1,1 мегавата.

"Поради ред съображения моделът, който е патентован, е с размер 3 метра в диаметър и е разчетено да произвежда 100 квтч електроенергия. Тези шамандури могат да бъдат на разстояние 5-6 метра една от друга", заяви Урумов.

Той допълни, че тестването на такъв прототип енергогенериращ буй е добре да се направи през всичките 4 сезона. А за самата направа на съоръжението са нужни 6 месеца.

След като е минал през 3-годишна борба, докато получи патент и всички разрешителни, сега предстои не по-леката задача да се намери финансиране за реализирането на проекта.

Изобретателят се е обърнал към всички възможни министерства, имащи отношение към проблема. Те обаче не проявили интерес.

От министерството на енергетиката му отговорили, че приливите в Черно море не са достатъчно големи.

"Това не е приливно съоръжение, а такова, което се влияе от височината на вълните. Дори не са разбрали за какво става въпрос. Насочват ме да търся европейски фондове. Ако ще е така, по-добре ще ми е да намеря направо европейски инвеститор", коментира изобретателят.

Към изобретението му вече има интерес от австрийска и турска страна. С него са се свързали и японци. Той обаче не иска, завладян е от патриотизъм, Румен е решен да реализира проекта си тук.

"Всички виждаме, че в България нищо не става и затова искам да направя нещо в страната си. Ако се реализира другаде, парите ще отидат в чужбина", казва изобретателят.

По думите му, ако буят се произвежда масово, той може да работи във всяка точка на света.

"В океана например големината му няма да е три метра, а ще е с размерите на сграда и ще произвежда няколкостотин мегавата. То може да направи световна революция в производството на електроенергия", допълва той.

Румен Урумов е родом от Пловдив, но от години живее в Царево. Винаги е обичал да майстори разни неща. Идеята за този проект се родила преди 14 години в града под тепетата.

Докато наблюдавал как дете си играе с пумпал, в главата му се зародила интересна мисъл.

"Хрумна ми, че цикличното движение на играчката го има и при вълните. В общи линии това е самото изобретение – пумпал, въртящ се в кожух, към който са прикрепени генератори", обяснява с прости думи сложното си изобретение Румен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Давай Жорко, смело напред. Ръси простотия и се не бой.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До Жоро БГ>х.да л.Поне млъкни бе *** червено ти маи си на партийна комисионна умник о нагъл маи касичка си ти но тук гъзъ си приготви..............
25
0
 
7
 
! Отговори
ew преди 12 години
И все пак Атанасов носи българска кръв. Мен ако майка ми ме беше родила в Африка *** ли щях да съм. Ай сиктир бе българофобска ***.
24
2
 
4
 
! Отговори
за 27 преди 12 години
Може Жоро, може. Това че ти не го разбираш как може е защото си просто момченце.
23
1
 
8
 
! Отговори
за 27 преди 12 години
Може Жоро, може. Това че ти не го разбираш как може е защото си просто момченце.
22
0
 
6
 
! Отговори
до Жоро-бг преди 12 години
Май не можеш да четеш или четеш само това което ти изнася.Патент не се дава за проект на хартия и ако беше прочел малко по внимателно щеше да видиш,че прототипа е тестван 3 години, преди да получи патент.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тука има толкова заблудени хорица, че ще кажат, че и Джаки Чан е американец и няма нищо общо с Китай хахахаха Слушайте сега да ви обясня, специално за вас простичките. В САЩ е съвсем нормално да си американски гражданин от някакъв произход. Значи Джаки Чан е америкънски гражданин от китайски произход, както и Брус Ли, а Джон Атанасов е бил американски гражданин от български произход.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това е една страхотна иновация която може да донесе огромни печалби на този който я реализира .. в началото на всяко ново изобретение се гледа с недоверие , но трябва да се даде шанс и да се докаже може ли да функционира това нещо.щом има проявен интерес от чужди учени , значи са прозрели че има смисъл от него. защо трябва да отхвърлят бюрократите нещо което може радикално да промени живата на хората?още повече когато по цял свят учените търсят алтернативни и нетрадиционни източници на енергия
19
2
 
10
 
! Отговори
Друг Анонимен преди 12 години
Ей това е жоре...някои гледат дискавъри и се мислят за големи разбирачи, други имат смелостта да направят нещо...а такива като тебе плюят ли плюят...гледай да не се обърне вятъра срещу тебе, че ще те намокри....
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БРАВО.......Ходи в Европа тука тия шарлатани само гледат да вземат ако може по вече най добре, а и от нищо не разбират те са кукли чекмеджета, касички партийни, мафия.Ако успееш да го произведеш ще ти одерат кожата да го позиционираш в морето.Голямо даване ще падне за нищо.
17
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Буй в морето - генерира мощно изцепване:))
16
1
 
7
 
! Отговори
за 20 преди 12 години
Давай Жорка, ти пишеш най-големите тъпни тука. Давай измисли още по-*** глупости. Като не можеш нещо умно, барем простотията в простотията да се отличиш.
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Джон Атанасов е американец от БЪЛГАРСКИ произход. Както Айнщайн е американец от еврейски произход, а Тесла е американец от сръбски произход. Това го пиша специално за простичките пръчки, които обясняват, че Атанасов едва ли не нямал нищо общо с България. Напротим има БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД, баща му е българин.
14
2
 
2
 
! Отговори
до ЖороБГ преди 12 години
Нормално е да не е стъпвал никога в България, ако беше тукашен нямаше да изобрети нищо.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Bravo na 4oveka! Jalko, 4e sega trqbva da se zanimava s *** dokato razberat potenciala na syorajenieto.Kasmet!
12
0
 
11
 
! Отговори
Въпрос? преди 12 години
Къде изчезна статията за африканската помощ за болния българин?
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Румене, батко, не бъди глупав, българите нищо не заслужават, ще ти скапат проекта. Хващай някой от чужбина и разпространете тия буйове по целия свят, скоро петрол няма да има и всякаква алтернатива е добре дошла. Така че действай, майната им на българите
10
6
 
1
 
! Отговори
bo преди 12 години
s dve dumi , toplata voda e izmislenna odavna i funksionira po sveta ...zatova sa go othv1rlili ina4e e prepisal domashnoto si dobre ...samo gluposti....
9
0
 
19
 
! Отговори
Друг Анонимен преди 12 години
Приятел, ти какво си изобретил, че говориш така за човека? Има идея - нормално е да иска да я реализира! Похвално е, че иска да я реализира в БГ, но за съжаление това сигурно ще е поредното велико изобретение, което българин ще продаде навън...Желая успех на човека, дано се справи (П.С. учудвам се, че не търси частно финансиране от български инвеститори, не са много, но ги има)....
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей долно племе! Най-подходящата песен за химн е "Земя на слепци" на Ахат. За смените на разни чиновници се говори и пише по всички масмедии, занимават се половината министри, а за едно нещо, което може да прослави България, да даде работа на доста хора и евтин ток на още повече, стена от неразбиране??? Хайде ПР-и, грабвайте проекта и при ББ. Само снимката с изобретателя после ще му донесе повече уважение от цалата предизборна кампания!