"Терминатори" с Google-X. Гледаш, говориш и се гъзарееш

Концернът представи футуристичния си проект за очила с холограма
Обновена: 5 апр 2012 12:49 | 5 апр 2012 11:50, Бойчо Попов
67
"Терминатори" с Google-X. Гледаш, говориш и се гъзарееш
Джаджата на външен вид "го докарва" на обикновенни очила. Снимка: Google

Американският интернет концерн Google ще направи излишни смартфоните със своите компютърни очила. С тях потребителите могат да телефонират, да разглеждат географски карти, да правят снимки, обяви концернът в в своята социална мрежа Google+.

Публикуваният клип показва разходка в Ню Йорк от гледната точка на мъж, който носи такива очила. На стъклата се появява информация, а и карти и бележки. Той успява да направи снимки, даже да проведе видео разговор. Заповедите дава чрез гласова комуникация.

Според концерна очилата могат да правят наистина всичко, което днес правят смартфоните. Освен това те са неочаквано незабележими, както показват проектните проучвания. Проектът засега носи наименованието Google-X.

Очилата ще имат различни полезни приложения, като проверка на e-mail, GPS, Hangouts (възможността за провеждане на разговори в Google+), търсене в Google Search и др. Всички тези функции ще бъдат контролирани чрез гласови команди, а софтуерът, който ще задвижва всичко това, разбира се, е Android.

С редица снимки в социалната си мрежа Google показва прототипи на устройството. Той обаче очевидно е само един модел от многото им налични. Позовавайки се на запознати с проекта източници "New York Times" пише, че на пазара ще се появят различни модели, включително и такива, които могат да се носят с обикновени очила.

Цената ще бъде подобна на стойността на смартфоните. С това устройство Google въвежда т. нар. технология „Augmented Reality“ („разширена реалност“). С нея виртуалното информационно поле се пренася върху реални обекти – както например навигационна информация върху местата, където се намира потребителят.

Освен това собственикът на модерните очила ще може да получава информация за обектите, покрай които преминава. Така например, минавайки покрай ресторант, при поискване на дисплея ще се появи дневното меню. Тази технология вече се влага в някои програми за смартфони.

Кога модерните очила ще достигнат до рафтовете на магазините, още не е ясно. С подобно устройство обаче Google ще вкара наситените си с реклама онлайн услуги още по-силно в ежедневието на потребителя.

Същевременно концернът ще дръпне в надпреварата с конкурента си Apple, който с iPhone и iPad е лидер на процъфтяващия пазар на мобилни устройства. Apple понатрупа точки и с представената в новата версия на iPhone гласова навигация Siri.

Още новини за високотехнологични джаджи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
9
 
17
 
! Отговори
& преди 12 години
Снощи бях на театър. Постановката беше супер. До мен неква през 5 минути си гледаше смартфона, независимо какво се случваше на сцената. Хората се смеят- тя гледа смартфона, хората пляскат- тя гледа смартфона... всъщност и тя самата гледаше като смартфон... Осакатените от Google ще стават все повече...
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато излизи продукта очаквам всички с доход до 500 лева месечно да го притежават... За хляб пари нема...ам за гъзария и 150 лева за бутилка уиски винаги...
14
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мадамата е много красива, останалото не ме вълнува :):):)
13
7
 
10
 
! Отговори
Заглавието е яко преди 12 години
Заглавието е яко, селските комплексари да не се обаждат !!!
12
13
 
2
 
! Отговори
ТЪПИРИ преди 12 години
Що не четете Фокус, там заглавията са по ваш вкус. Днес-а е най-якия сайт. Бегом!
11
5
 
8
 
! Отговори
ДАМ преди 12 години
Хаха, "разширена реалност", хората стават все по-големи роби на технологиите. *** ***, ядосвам се, но знам че нищо не мога да променя, щом гигантите (гугъл) са си наумили да превърнат хората в едни анти-социални роботи, ще го направят.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде е оня *** НаблюдателЕЕ сега да каже, че Apple са много, много по-напред и всъщност Google с изобретението си нарушават техен патент и ше видят те.
9
1
 
16
 
! Отговори
ПА преди 12 години
АЗ ПА ОБИЧАМ ДА СЕ ДУПАРЕЯЯЯЯ С ГОЛЯМАТА СИ ДУПАРААА
8
3
 
15
 
! Отговори
жижо преди 12 години
Много глупаво заглавие
7
1
 
14
 
! Отговори
ГЪЗА преди 12 години
ОСОБЕННО ПЪК ДА СА гъзарееш И ОСБЕННО ЖЕНИТЕ С ГОЛЕМИТЕ СИ МАЗНИ *** МНОГО ЩЕ СЕ ГЪЗАРЕЕЯТ
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не знам дали ще си взема очила, но мацката я взимам със сигурност;)
5
1
 
10
 
! Отговори
IT преди 12 години
Бъдещето подрани !
4
4
 
17
 
! Отговори
noname преди 12 години
ужас, *** студентчета ли ги пишат тези заглавия!?
3
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Страшна мацка
2
3
 
24
 
! Отговори
сик преди 12 години
Какво е това заглавие на статия? Научете се да пишете нормално и престанете да се правите на интересни.
1
3
 
18
 
! Отговори
БТК преди 12 години
Глуп*во заглавие

Спонсорирани публикации