Sony харчи за спасяването си ?700 млн. само тази година

Компанията съкращава 10 000 работни места и реже разходите в телевизионния бизнес
12 апр 2012 11:04, Бойчо Попов
12
Sony харчи за спасяването си ?700 млн. само тази година
Казуо Хирай пое поста на главен изпълнителен директор през този месец. Снимка: Ройтерс

Японският електронен концерн Sony планира да постигне саниране със стриктен спестовен курс.

Със съкращаване на около 10 000 работни места и орязване на разходите в телевизионния бизнес новият изпълнителен директор Казуо Хирай иска да създаде обрат в негативната тенденция от последните години, обяви той на специална пресконференция в четвъртък.

Още по темата

През следващата фискална година, приключваща в края на март 2013 г. подразделението за телевизори трябва да намали фиксираните си разходи с 60%, а оперативните – с една трета. Телевизионното подразделение на Sony е на загуба през последните осем години.

Анализатори смятат, че за година концернът продава по около 20 млн. телевизора, което е недостатъчно, за да стане бизнесът печеливш. За да се обърне тази тенденция, Sony ще редуцира броя на произвежданите модели с 40% до 2013 г., предава BBC.

По този начин страдащият от ожесточената конкуренция от страна на корейските Samsung и LG концерн иска да обори прогнозите на анализаторите. Преустройство ще струва на дружеството през текущата финансова година над 700 млн. евро, допълва Ройтерс.

Още в понеделник японският бизнес всекидневник Nikkei писа за драстичните съкращения на работни места, като според него половината от тях ще дойдат от консолидацията на звената за „потребителски продукти и услуги" и за „професионални устройства и решения". Вместо тях се създава ново подразделение, фокусирано върху бизнеса с електроника за нуждите на медицината, което ще бъде ръководено от вицепрезидента на компанията Хироши Йошиока. Засега не е ясно колко от закритите работни места ще са в Япония и колко - в чужбина.

Същевременно днес Хирай обяви амбициозни цели за компанията, която от четири години насам отчита загуба. Sony трябва да стане световен лидер на пазара на мобилни телефони, обяви новият изпълнителен директор. Освен върху мобилните телефони, концернът ще се фокусира и върху бизнеса с дигитални изображения и игрови конзоли.

Освен това изпадналият в криза гигант ще засили присъствието си в бизнес сектори извън границите на традиционна потребителска електроника. С медицинските технологии японците искат до 2014/15 г. да постигнат оборот от близо половин милиард евро. За да постигнат това, ще се отправят на шопинг. Sony търси възможности за придобиване в областта, поясни Хирай.

Казуо Хирай, който пое поста на главен изпълнителен директор през този месец, обеща да изправи на крака бизнеса с телевизори в рамките на 2 години. Само телевизионното подразделение е натрупало загуби от 10 млрд. долара за последните 10 години.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гледам..тука доста корпоративни мениджъри са се изказали...:)
5
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
hahaha kato vi cheta nebivalicite mi e chak tajno...tova ganio balkanski pak se izkara spec po vsichko, ave carvulkovci, nito ste samsung, nito ste lg, nito pak shte badete sony nqkoga, sipete po edna domashna shlokavica i si pusnete noviq hit na emanuela i are u levo,,,mishocite ste vie, bg-ta smotani hahahah - horata sa kalaii i sazdavat malki chudesa vseki den, ama ganio si gi lepi razni po forumite
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колкото за инфо-я, Sony ползват матриците от Samsung i Sharp. Sony вече не е това което е било преди предимно не за ТВ. Плащате за 4-те букви от-пред. Поздрави
3
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Самсунг като фирма са доста по-зле от Сони,ама карай..
2
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сони през последните 10 години не са произвеждали нищо - нито лцд панели,нищо!Купуват от Китай,слагат лъскава кутия и препродават.Жалко,а бяха сериозна фирма.И при конзолите хич не биват нещата,славата на PS1 и PS2 няма да се върне скоро.
1
19
 
9
 
! Отговори
bull sheet преди 12 години
Gluposti na tarkaleta. Samsung i LG sa nomer edno v momenta. Erata na Sony svarshi.