Виж ме, мога и без ръце!

Тестват колата, която няма нужда от шофьор
11 май 2012 07:06, Екип на Dnes.bg
27

 

 

Властите в американския щат Невада дадоха зелена светлина безпилотният тестови автомобил на Google да се движи по пътищата.

Модифицираният Тойота Приус получи разрешение да се движи свободно, след като беше направена демонстрация на възможностите на автопилота по магистрали, квартални улици и дори натоварената Лас Вегас Стрип.

Безпилотната тестова кола ще има уникален червен регистрационен номер, за да бъде лесно разпознаваема от полицията и хората.

Автопилотът се справя напълно без намесата на човека. Това става благодарение на лазарен радар, монтиран върху предната броня. Колата „усеща” пешеходци, велосипедисти, и други автомобили, и създава виртуална буферна зона около тях.

Автомобилите обаче няма да са съвсем сами на пътя. Заради законите в САЩ в тях винаги трябва да има двама души. Единият е зад волана и при възникване на опасна ситуация трябва да поеме управлението на колата. Другият следи показанията на компютъра.

Google разполага с общо 3 тестови автомобила. Очакванията на техните създателите са най-късно до 5 години те да бъдат така усъвършенствани, че да може да се пуснат в серийно производство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Това не е първата преди 11 години
Миналата година Фолксваген правиха тестове в Германия. Гугъл не са първи в тази област. Относно автоматичните бърсачки за г*з - има доста автоматизирани решения. Който иска да знае да порови из нета.
16
0
 
1
 
! Отговори
Lacura преди 11 години
Така както е тръгнало в близките 100 години 60%-70% от населението ще стане излишно. Заменено то роботи и компютри.
15
1
 
4
 
! Отговори
dsa преди 11 години
BRAVO NA ENJINERITE OT GOOGLE!
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След 20-30 години колите които познаваме днес ще изчезнат и много малко хора ще имат собствени коли! Преди да тръгнете от в къщи или работното място по смартфона си поръчвате автоматична електрическа кола с нужния размер. Ако сте сам може да е малка, но ако пътувате със семейството за морето, поръчвате голяма кола! След като пристигнете, освобождавате колата и тя тръгва да обслужва други!Така една кола вместо да се използва 2-3 часа на ден ще се ползва по 13/14 часа!
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според мен просто това е усъвършенстван автопилот.Основните проблеми могат да са разпознаване на различните обекти и пътя.Според мен най-доброто му приложение би било на дълги магистрали - пускаш си филм и не се занимаваш да държиш волана на право
12
3
 
6
 
! Отговори
Кифла с малко мозък преди 11 години
А какво ставава, когато "окото" на лазера се налепи с кал? По нашите пътища има повече кал, отколкото асфалт. Дали ще може да се ползва в България? Как се справя с дупките по платното? Някаъде има ли по-подробна информация за колата?
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ал, автоматичните коли по принцип могат да бъдат с пъти по сигурни, защото реагират на промяна на обстановката с пъти по бързо от един пиян тинейджър, блееща кифла или караща с 200 мутра!
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересна би била една такава кола и като такси без гаден пушещ шофьор слушащ чалга!
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Една такава гола има много по големи възможности от колкото бихте могли да си представите! Примерно би могла да се програмира да отиде само до училището да вземе децата или да я пратите на летището или гарата да вземе познат. Тинейджърите могат да се приберат безопасно след дискотека или бар и т.н.
8
0
 
10
 
! Отговори
Razbira4 преди 11 години
Такива трябва да пуснат в Перник , Кюстендил, Враца и Монтана тестово пък да видим после дали действат тези лазерни радари.
7
8
 
4
 
! Отговори
Ал преди 11 години
Интересно дали конструкторите на този автомобил биха качили децата си сами в него ?
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тоя лазАрен радар в крайна сметка автономен ли е или Лазар ли го управлява?
5
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искам такава кола. Имам книжка от скоро но малко ме е страх да шофирам :) Ще е голям кеф с такава кола, която да мисли и да действа вместо теб.
4
3
 
4
 
! Отговори
.... преди 11 години
Ako iskate pusnete nqkoq novina, koqto e po nova ot 3-4 dena????? Ili vie novinite po televiziata ne gi gledate?
3
1
 
4
 
! Отговори
Do 1 преди 11 години
to da ti kaja,prodavat takiva toaletni,deto te podmivat,avtomatichno
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само аз ли нямам звук на видеото ?
1
20
 
19
 
! Отговори
Нов Световен Ред преди 11 години
Американска му работа...ако може съвсем нищо да не правят.С нетърпение очаквам изобретяването на автоматичната бърсачка за ***.

Спонсорирани публикации