Засякоха най-злия и сложен компютърен вирус

Експертите смятат, че "Флейм" е правителствен продукт
Обновена: 30 май 2012 13:07 | 30 май 2012 13:07,
123
Засякоха най-злия и сложен компютърен вирус
Сред поразените от вируса "Флейм" са, както частни компютри, така и машини на компании, на академични институции, на правителства.Снимка: Reuters

Експерти по компютърната сигурност засякоха вирус, който може да се окаже най-сложният зловреден софтуер. 

Засега не е ясно кой е създателят на „Флейм“ (пламък – от англ.). Размерът на кода и неговата сложност навеждат спецовете на мисълта, че зад създаването на вируса стои нечие правителство, алармира Би Би Си.
 
Сред засегнатите държави са Иран, Израел, Судан, Сирия, Ливан, Саудитска Арабия и Египет.
 
Сред поразените от вируса са, както частни компютри, така и машини на компании, на академични институции, също така и на правителства.
 
„Вирусът-злодей вероятно е проникнал в хиляди компютри в Близкия изток през последните 5 г.",  заяви експертът от „Касперски Лаб“ Роел Шоуенберг, чиято компания, базирана в Москва, е открила вредителя.
 
Ако анализът е точен, „Флейм“ може да се окаже третото голямо кибероръжие, открито след вируса "Стъкснет", който атакува иранската ядрена програма през 2010 г. и вируса за кражба на данни Дуку (кръстен на едноименния злодей от култовата филмова сага„Междузвездни войни“).
 
Зловрединият код е доста голям - събира се на 20 MB. Той е почти 20 пъти по-голям от „Стъкснет“. 
 
„Флейм“ няма за цел да трие информация, а да я събира. Веднъж след като компютърът е инфектиран, вирусът изпълнява сложна поредица от действия, като може да „подслушва“ трафика в интернет.

Той прави скрийншотове, записва гласови разговори, компресира ги, а след това да ги изпраща към авторите си.
 

Според специалистите ще са нужни години, докато той бъде напълно анализиран. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
2
 
! Отговори
КОКИ преди 11 години
Анастасия, ще се напикая от смях след твоя коментар!! )))) мерси че ме разсмя! а относно течението и пъпчиците, ОТИДИ НА ЛЕКАР!! А иначе за злия вирус, трябва да го борим!
78
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно ми е как разбират кой вирус как се казва. Това е просто някъв код, без заглавие....
77
4
 
9
 
! Отговори
do 75 преди 11 години
Такива бърборковци и псевдо хакери най-ги обичам. Мойто дете, всяка команда в Windows/Unix или каквото си харесаш може да се сведе до по-ниско ниво, именно- няколко реда на асемблер. Ти какво си мислиш, че става, когато ръчно изключиш firewall-а? Ами, минавайки през няколко нива операционната система стига до най-ниското и генерира великата команда, описана от теб. Недей плещи идиотщини, защото това, ако го изтърсиш на интервю за работа, просто ще станеш за смях!
76
4
 
30
 
! Отговори
Анастасия преди 11 години
Някой знае ли какъв антибиотик да пия за бяло течение? Имам и някакви странни малки сини пъпчици по срамните устни... не ме сърби нито ме боли, но миризмата е непоносима . Благодаря ви предварително?
75
2
 
37
 
! Отговори
до 16 преди 11 години
Прав си колега, и по мои впечатления точно това и само това се вижда, още се смея с глас на твоя коментар:......Няма страшно:Дори компютрите на БГ администрацията са заразени с този вирус, единсвеното, което америкаците ще видят е:- screen shot-ове на ПАСИАНСА.- някой друг порно сайт (ако е в централата на МВР).- последните МP3 чалга-тупалки..- някой друг отворен екселски файл, отвовен за пред шефа, ако той влезе рязко...------------------
74
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко ли банкомати с виндоуз са заразени?
73
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бaxти наглия вирус, едно време при бай тодор немаше такива гадости
72
0
 
40
 
! Отговори
eee преди 11 години
Най злия вирус е Фейсбук !!!!
71
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При положение че порното е около 60% от трафика в мрежата този вирус що го увеличи до към 70-80% в зависимост от броя на заразените машини. И ако някой извънземен сгреши да се отбие на нашата планетка, гледайки основното съдържание обмена на информация ще се появи с латексови дрехи и някой вибратор сложен на подходящо място като пъшка страстно.
70
1
 
6
 
! Отговори
1024 преди 11 години
Готвачо, добре го даваш на приказки. То такива като тебе не драскат по форуми. Иначе съм се нагледал на такива майстори на късия разказ. Идва на интервю и като го питам какво може, той - всичко мога. А като го сложа на компютъра и кажа - айде действай по задача, това ще се работи, се почва с мрънкането - ама аз тия работи отдавна съм ги работил. А си иска четирицифрено възнаграждение, а насреща - нищо.
69
1
 
3
 
! Отговори
bahura преди 11 години
До 76,Допълвам - ресторанта е китайски или виетнамски :)
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
20 МБ !това е вирус с размерите на Сеизмозавър!как ли се 'крие' тая гад? едно време имаше операционна система драйвери и браузър с размер 1.5 MB
67
0
 
4
 
! Отговори
до 76 преди 11 години
Аха ха ах ха да да верно е ....само да си изработи нормата, че некой черен нерез ше му земе чиниите изпод носа
66
0
 
11
 
! Отговори
БГ Съдия преди 11 години
Номер 70 пише буквално "от кухнята" на някой американски ресторант :D
65
0
 
12
 
! Отговори
аз до 70 преди 11 години
хаха, самозванецо, като си толкова голям експерт, може ли да ми хакнеш компа и да разбереш в кой крачол се е шмугнал смока :) ?
64
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Доган е бил консултант по изработването на вируса но е ползвал друго име-ДЖИБРИЛ Де Се.
63
0
 
4
 
! Отговори
:) преди 11 години
хахаха, не се карайте, бийте се!!
62
14
 
5
 
! Отговори
от кухнята преди 11 години
НСС виж твоя комп да не се окаже че имаш някой от мойте вируси, че ще ти искам авторски права :D :D :D За гугъл не знам дали ще им вгорча жиивота но от 6 години насам съм сринал една дузина сървари в Европа, западна и източна. Преди 3 години даже пострадалите се обединяваха да събират пари за главата ми.Човек с мойте способности не се хваща за пари на такъв проект, а за МНОООГО ПАРИРаботил съм в западна европа още преди 2007 БГ да помирише ЕС, а сега съм извън Европа вече. Пари бол имам
61
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Номер 39 Мики или нещо такова го е казал най-правилно. Китайците са в основата на всички последни кибер атаки. За какво, според вас, им е на САЩ да пуснат вирус на Израел? Че нали са дупе и *** от време оно.
60
3
 
6
 
! Отговори
А ла "Желязно н преди 11 години
Ние от Северна Корея си признаваме. Лично нашият велик вожд Ким създаде този вирус и скоро гибел очаква всички капиталисти.