Apple страда заради малкото си магазини в Китай

Компанията има повече магазини в Пенсилвания, отколкото в цял Китай
Обновена: 5 юли 2012 11:25 | 5 юли 2012 11:24, Бойчо Попов
56
Apple страда заради малкото си магазини в Китай
Снимка: Ройтерс

Apple изостава от плановете си по отношение на броя магазини в Китай. Вместо обявените от тогавашния търговски директор Рон Джонсън през 2010 г. планове за поне 25 обекта, компанията в момента има едва шест. Това може да спъне до голяма степен ръста на продажбите, пише в свой анализ Ройтерс.

Оказва се, че Apple има повече магазини в Пенсилвания, отколкото в цял Китай, където концернът реализира една пета от продажбите си.

На един магазин в Китай се падат по 216 млн. китайски жители. В американския щат Масачузетс пък има 10 магазина на Apple за общо 7 млн. жители, докато в Лондон, също със 7 млн. жители, компанията има 5 обекта.

Населението на Китай по последни данни е 1,35 млрд. души, а Apple осъществява там една пета от оборота си, пише още Ройтерс. Два от магазините са в Пекин, три – в Шанхай, а отскоро има и един в Хонконг.

По данни на китайските власти концернът е заявил планове за изграждане на още два обекта – в Чънду и Шънджън. Последният град е и седалище на изпадналия във финансови затруднения производител на монитори Proview, с който Apple преди дни сключи споразумение на стойност 60 млн. долара за правото да използва в Китай марката "IPAD".

Разбира се, смартфони и таблети може да се продават и онлайн, но Ройтерс спекулират, че на китайските клиенти им липсва директният контакт и затова със шестте си магазина Apple не успява да разгърне пълния си потенциал.

Причините за ниския брой магазини са неизвестни: Apple постоянно твърди, че е в търсене на оптималните места. Може би по този начин обаче се прикрива и забавяне заради китайската бюрокрация. Китай е известен с политиката си да предпочита местните фирми пред чуждестранните. На пазара на смартфони китайските концерни Huawei и ZTE с моделите си с Android са считани за нововъзникващи конкуренти.

Азия и Китай стават все по-важни за американския концерн. Приходите на азиатския пазар, подхранвани от продажбите в Китай, се увеличиха повече от два пъти. 26% от консолидираните продажби в размер на 39,2 млрд. долара през първите три месеца Apple е направил именно в азиатско-тихоокеанския регион.

Още през текущото тримесечие регионът би могъл да се превърне в най-силния пазар за Apple по размер на продажбите. Приходите за първите три месеца възлизат на 10,2 млрд. долара спрямо 13,2 млрд. долара за региона Америка, който от много години е безспорно най-значимият пазар на компанията.

През миналата година Тим Кук стана първият главен изпълнителен директор на Apple, който посети магазин на концерна в Китай. Говорителят на компанията за Китай Каролин Ву поясни тогава, че са осъществени „прекрасни срещи“ с китайски правителствени представители, но не назова имена и министерства.

„Китай е много важна дестинация за нас и планираме още по-големи инвестиции и ръст“, добави тогава тя. Това, разбира се, важи и за производството, голяма част от което се осъществява от китайския партньор Foxconn.

Още новини за комуникации четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Applefanatik преди 11 години
Apple са гот само дето са затворени от всяко ниво!
16
0
 
1
 
! Отговори
Един от многото преди 11 години
Няма смисъл да се занимавате с тоя *** НаблюдателЕЕ. Коментарите му пораждат по-скоро смях от колкото реклама. Момчето е с психически отклонения. Стигнал съм до този извод. Почвам да го съжалявам вече.
15
0
 
0
 
! Отговори
bluEyes преди 11 години
е кво прай майкал на тая снимка :D
14
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега го видях на видео ревю това нещо. Не мислех, че телефон може да бъде по-боклучаво изглеждащ от самсунгските дървета, но ето на. Не стига, че са му набили дърварска операционна система с плачевен дизайн на интерфейса и анимациите при взаимодействие с екрана, ами и хардуера е направен като от рециклирана пластмаса. Абе пичове, понякога чувате ли се какви ги плещите?
13
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Xiaomi, miaomi, кви са тия глупости. Китайски ***, колко били мощни, на никой не му пука. Като стигнах частта със споменаването на Андроид ми стана ясно за какъв телефон може да става дума. Производителността е нищо, когато не е придружена от читав софтуер!!!
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За дисплея не си прав, разликата между ретина дисплея и такъв с vga резолюция и покъртителна и повярвай ми, има огромно значение дори на 3.5 инча
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре, че са тези статии, че да могат i-хейтърите да поотпуснат малко парата. Само забележете, че почти няма позитивен коментар, а само настървено плюене по Епъл. Тъжно място е България.
10
2
 
3
 
! Отговори
ezhednevie преди 11 години
Ами, Китай е по-голям пазар от щатите, но явно не искат Apple там.
9
3
 
8
 
! Отговори
Хм преди 11 години
да ви пикая на "технологичната" новина... аман от тая ябълкова секта - писна ми да чета за нея... нямат ли си техни форуми, та навсякъде четеме за "великите" епъл...
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Apple да вземат да свалят малко цените и ще станат доста вървежни :)
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не им трябват магазини! Направо да отскачат до завода, така или иначе ***-a си е китайски отвсякъде! :))))
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ся да им правим магазини ли ?
5
0
 
3
 
! Отговори
-- преди 11 години
И в Епъл като паднало едно страдане... Уинкална статия, хаха!Все пак в Китай е комунизъм. Частния бизнес процъфтява, НО местния. Когато Китай произвежда iPhone, тя генерира дълг, който ще влезе в нейната икономика. Когато си дава парите, за да го купи - намалява този дълг.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само гейзери и *** си купуват Гнили Ябълки, за да се разпознават от далеч.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голем смех! Ейпъл страдали много, горкичките живи да ги оплачеш.
2
1
 
8
 
! Отговори
Бо преди 11 години
То и аз страдам от липса на секс, ама кой го е еня!
1
0
 
17
 
! Отговори
Шушумигата преди 11 години
За какво им е на китайците айфон, като си имат чайфон.

Спонсорирани публикации