Google – тази бездънна ковачница на кадри

Google е като General Electric за технологичния сектор
Обновена: 19 юли 2012 20:24 | 19 юли 2012 20:24, Бойчо Попов
1
Google – тази бездънна ковачница на кадри
Майер замени Google с Yahoo. Снимка: Ройтерс

Назначаването на дългогодишния мениджър на Google Мариса Майер за нов ръководител на Yahoo пасва идеално в един вече утвърден модел: все повече „Googler“ (така наричат служителите на интернет концерна) са привличани да поемат водеща роля в други интернет компании.

В очите на някои наблюдатели от Силициевата долина изборът на Yahoo циментира още повече репутацията на Google като благодатна почва и трамплин за мениджъри на технологичната индустрия. Google изпълнява в хай-тек сектора подобна роля, каквато General Electric има за промишлените американски компании, казват те.

“Google влезе в една и съща позиция с тази на GE“, казва Марк Андрийсен, рисков инвеститор от Силициевата долина, който е член на управителните бордове на Facebook, Hewlett-Packard, eBay и други. „Успешният баланс на Google в областта на иновациите и фактът, че не са толкова много наистина големите интернет компании, правят така, че в калифорнийската фирма има много кандидати, които са идеално пригодени за управление на ориентирани към потребителите технологични фирми“, казва Андрийсен, цитиран от Wall Street Journal.

Бивши служители на Google са на високи мениджърски позиции в компании като Twitter, Facebook и AOL. Но Google не се разглежда само като тренировъчно игрище за лидерите на утрешния ден. Компанията от Моунтин Вю също така произведе значителен брой предприемачи, които започват самостоятелен бизнес със стартиращи фирми. Мобилната услуга за снимки Instagram, която бе придобита от Facebook за 1 млрд. долара, принадлежи към тази група, също както и младият разработчик на мобилни приложения Foursquare Labs, и социалната мрежа Pinterest.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

12Следваща »


1
Още по темата: googleМариса Майер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
вежливия лoс преди 10 години
глупости
1
14
 
4
 
! Отговори
Djeri Iang преди 11 години
Gugal e razvadnik na otrepki s anti4ove6ki tsennosti, obu4eni v militsionerstvo!