Apple и HTC заровиха томахавките

Двете компании сключват десетгодишно патентно примирие
Обновена: 12 ное 2012 15:16 | 12 ное 2012 12:11, Бойчо Попов
70
Apple и HTC заровиха томахавките
HTC вече няма да има проблеми с Apple. Снимка: Ройтерс

В горчивата война за мобилни патенти има един спор по-малко: производителят на iPhone Apple и специалистът по смартфони HTC са приключили своя патентен спор. Двете компании са сключили споразумение със срок от десет години, заявиха компаниите в ранните часове на неделя. То включва не само настоящите, но и бъдещите патенти. Взаимните съдебни дела се отхвърлят.

Други условия на сделката не бяха оповестени. HTC заяви само, че договорката няма да има значително влияние върху финансовото състояние на концерна, предава Ройтерс. 

Създателят на iPhone Apple и тайванската HTC се обвиняваха един друг в няколко съдебни дела в нарушение на патентни права, като началото на споровете е от март 2010 г. Само в Германия според патентния експерт Флориан Мюлер има задвижени четири процедури.

Според главния изпълнителен директор на HTC Питър Чу краят на съдебния спор ще даде възможност на компанията да се съсредоточи повече върху разработването на иновации.

Спорът е част от голямата патентна война между Apple и производителите на устройства, използващи операционната система на Google Android. Особено ожесточен е конфликтът със Samsung. А откакто пионерът в мобилната телефония Motorola бе придобит от Google, интернет компанията вече участва пряко в спора.

Анализаторите коментират, че споразумението между двете компании бележи радикална промяна в мисленето на директорите. Докато Стив Джобс ръководеше Apple, целта му бе да детронира Android. Сега обаче изглежда компанията е поела по друг път и е склонна да прощава на "имитаторите" при условие, че те си платят за използването на техен дизайн или функции, пише още Ройтерс.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: HTCappleпатентни войни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
0
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 11 години
@ анонимнико 47:Щом не знаеш, а винаги не знаеш, залагай на сигурното:- съжали веднага себе си, че си написал поредната глупостИ веднага печелиш, защото си познал!
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тъподател пак писал писал писал, а нищо не написал .До скоро епъл тиквочите ни обясняваха как ябълката е номер едно нещо велико уникално непоклатимо мощно, богато, как държала пазара, как иновативни били и прочие глупости и изведнъж сключват споразумения с хтс които уж можели да си купят :)).Вече не знам да им се смея или да ги съжалявам,
43
4
 
1
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 11 години
@ 45:Политиката на Apple бе огласена още в самото начало:- Android не трябва да се възползва от патентите на Apple, а да си измислят нещо свое- затова не всички патенти на Apple се предлагат за лицензиране
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До НаблюдателЕEДо скоро политиката на Епъл не се ли стремеше да "затрие" Андроид? Явно ще трябва да се научи да "работи" с него.
41
3
 
1
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 11 години
...- HTC вече загуби дело срещу Apple, следващото загубено дело се очертаваше след 2 седмици- не всички патенти на Apple са лицензирани (Apple не е лицензирал всички патенти даже на Nokia)- съглашението не предполага лицензиране на всички бъдещи патенти на Apple- като резултат, Apple ще получава сума от порядъка на $10+ за всеки продаден от HTC Андроид smartphone (над 7 милиона HTC smartphones продадени през 2011)Други фирми, произвеждащи Android устройства, следват същия път... :)
40
4
 
0
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 11 години
След като до тук един господин, ако ще и да има нещо общо с Chicago, научи как се пише Sony, да се съсредоточим на темата, като посочим някои детайли:- съглашението между HTC и Apple е 15-то съглашение, при което фирма, произвеждаща изделия с "безплатен" Android, ще плаща за ползването на Android на трета фирма- съществуват поне 16 валидни патенти, нарушавани от Android устройствата, които са потвърдени от съд- HTC бе първата фирма, атакувана от Apple за нарушаване на патентни права
39
1
 
2
 
! Отговори
123 преди 11 години
haters gonna hate
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Android FAG!
37
0
 
5
 
! Отговори
chicago преди 11 години
Казах,че който решава споровете със шамари е ***.Отнася се за 37.
36
5
 
0
 
! Отговори
До чикаго преди 11 години
Знам много добре с какво разполагат големите телевизори на SONY имам BRAVIA KDL 46' и съм страшно доволен от него във всяко едно отношение и се възползвам от почти всичките му функций, но ти май пак неможеш да схванеш какво защо ..... Че не водим спора очи в очи да ти вкарам един шамар за да разбереш какво не трябва да казваш и да разбереш един път, че не съм на 16, а доста по-голям от теб. Съобразявай се малко с мнението на другите всезнайко.......
35
2
 
1
 
! Отговори
chicago преди 11 години
До 33 Браво.Видя провокацията.
34
1
 
1
 
! Отговори
chicago преди 11 години
До 31 Пак да ти поясня неграмотнико,не ти говоря за големи телевизори,а за големи телевизии,но такива хора като теб не се интересуват от знания,ами вижте с какво са обурудвани големите телевизии,SONY.
33
1
 
4
 
! Отговори
от 33 от Бургас преди 11 години
Важно е да знаем, че си от Чикаго...нещо комплекси ли избиваме...или като си отишал в Чикаго си станал по-начетен, ама пък като ти гледам безмислиците това е малко вероятно.
32
1
 
4
 
! Отговори
до 30 преди 11 години
Ще оставя хората сами да преценят кой е кух и кой не. Само фактът, че коментираш електроника и изписваш грешно името на една от най-големите копорации говори много повече от всичките ти коментари. Колкото до самия теб - скоро да не би да си навършил 17, че за теб всички сме 15-16 години. Ще те разочаровам и ще ти кажа, че отдавна минаха тези хубави годинки за мен. Нито си мисля, че зная и мога много, но чета доста. Хубаво е и ти да го правиш преди да спориш...
31
2
 
0
 
! Отговори
chicago преди 11 години
До 31 Кухия *** ученик,виж какво съм ти писал.
30
1
 
3
 
! Отговори
edin преди 11 години
До Чикаго. Хаххаххаха ама ти съдиш кой е по-голям прозводител по това кой-има по голям телевизор в магазина ли бе хахххахахахахаха ей успя да ме разсмееш, имаш логиката на бай *** в технополис.
29
3
 
1
 
! Отговори
chicago преди 11 години
До 27 Ти си типичния кух 16 годишен български ученик който си мисли,че всичко знае и всичко може.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И питай някой с повече знания от теб за проблемите на Sony в тв-бранша...а най-лесно е да прочетеш в интернет...на всички езици сигурно я има информацията за срива на Сони и от къде тръгва той. Смешно е когата говориш за телевизионна техника да изтъкваш снимачните способности на телевизора! Все едно когато си купуваш кола да те интересува най-вече обема на жапката!
27
2
 
1
 
! Отговори
edin преди 11 години
До chicago.Тука обсъждаме корпораций,той тръгнал мен да ме мисли :D .....тц тц тц И кое точно от твърденията ми не одобряваш ?!?!?!Аааа да сетих се.Ти май си същия безхаберник които изцепи една камара глупости и безхаберщини по надолу.Май си се засегнал нещо и трябва да обидиш някой без аргументи.
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом казваш нека да е SONI. :)))) Просто ме напушва на смях от целия ти коментар...Какви монитори при телевизорите?! Ти чувал ли си за монитор на телевизор?!?!?! Едно време се наричаше екран, сега на по-новите модели тази част на която ти викаш монитор се нарича матрица! Колкото за камерите на телевизорите....никога, ама никога няма да си купя телевизор заради камерата...затова е телевизор, а не видеокамера. А ти научи първо марките и тогава казвай кой какъв е, мили ми емигранте!