Европейските главоболия на Карлос Слим

Мексиканецът има две неособено успешни инвестиции в телекомуникации компании
19 ное 2012 15:29, Бойчо Попов
1
Европейските главоболия на Карлос Слим
Карлос Слим има и не толкова успешни инвестиции. Снимка: Ройтерс

Карлос Слим не би станал най-богатия човек в света, ако не можеше на едно или друго място да намира сладка сделка. Но неговите усилия на европейския сектор на телекомуникациите засега се оказват не толкова доходоносни. Акциите на холандския мобилен оператор KPN са загубили 46% от стойността си, откакто телекомуникационният гигант America Movil придоби през май дял от 27,7%. Не по-добра е картинката при Telekom Austria, в която Слим държи 22,8%. Тук намалението е 38 на сто. Дали Слим някога ще види отново парите си?

На хартия изглежда, че Слим не е объркал нищо при сделката с KPN. Неговата оферта оцени компанията с 4,4 пъти над дългосрочната печалба преди данъци и амортизация. За сравними сделки в телеком сектора средно се плащат по над 7,2 пъти EBITDA, показва презентация на KPN, цитирана от Wall Streeet Journal. Hidden Field

Съотношението цена-печалба също остава почти без промяна, тъй като печалбите падат. За тази година KPN очаква EBITDA от 4,7 до 4,9 милиарда евро. Това би било спад от между седем и единадесет процента в сравнение с 2011 г.

Проблемът на KPN е, че компанията трябва да вложи два милиарда евро на година в своите кабелни и мобилни мрежи. И то при наличие на нетен дълг, който достигна 12,4 млрд. евро, еквивалентни на 2,7 пъти EBITDA.

За капак не се задава и подобрение. За 2013 г. анализаторите очакват по-нататъшен спад в приходите до 4,59 милиарда евро. И дори ако KPN би ограничило дивидента, това би донесло икономисване на само около 500 млн. евро. По този начин компанията е изправена пред избор дали да увеличи капитала си - може би с помощта на конвертируеми облигации - или, както предупреди тази седмица бордът, да преглътне понижение на рейтинга с една степен. Така KPN би застанала директно на границата на неинвестиционния рейтинг, което би вдигнало разходите за финансиране. Нито един от двата начина не би се харесал на инвеститорите.

Telekom Austria изглежда малко по-добре

Малко по-добри са шансовете на Слим при Telekom Austria. Подобно на положението при KPN, той и тук очакваше, че придобива акциите на много ниска цена. Според оценки на HSBC неговото предложение оценява компанията с 5,2 пъти повече от очакваната за 2012 г. EBITDA. Но конкуренцията на австрийския пазар на мобилни услуги, където четири оператора се конкурират за население с брой колкото жителите на Лондон, се усили. През август Telekom Austria бе принудена да направи предупреждение за печалбата си. За да се избегне застрашаването на рейтинга на компанията, тя оряза месец по-късно дивидентите за следващите две години до само пет цента на акция.

Очаква се скоро печалбата на Telekom Austria да достигне дъното. Продажбата на широколентови пакети, които съчетават фиксирани, мобилни и телевизионни услуги, може да компенсира спада на приходите в мобилната част. Към това трябва да се добави и икономия на разходи в Австрия, която е помогнала на компанията през третото тримесечие да сложи край на тенденцията на спад в EBITDA. А идния месец в Брюксел ще се решава дали третият и четвъртият по големина оператори на австрийския пазар - "3" и Orange могат да се слеят. Една консолидация може да позволи на Telekom Austria да намали субсидиите за мобилните телефони.

Това би могло да донесе малко облекчение за Карлос Слим. Но докато все пак докара европейската си авантюра до зоната на печалба, вероятно ще трябва да измине дълъг път.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Карлос СлимTelekom Austria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
1
 
! Отговори
benevolent преди 11 години
А каква е вероятността Слим да пере пари на наркокартела в Мексико с този нюх за бизнес и защо последния месец повдигнаха обвинения за картели на два пазара в латинска америка срещу него - това подсказва и намеренията му за България. От картелът на банките регистрирани около Австрия: Райфайзен, Уникредито. ДСК и Телеком Австрия се опитаха да ме отровят и сплашът защото разкрих публично картелите в банките и телекомуникациите, и че контролират съзнанието на централни банкери и правитество с имп