Нов опасен астероид ще прелети в близост до Земята

2013 RG ще ни подмине на "косъм" днес в 13.15 часа
Обновена: 3 сеп 2013 09:04 | 3 сеп 2013 09:04,
12
Нов опасен астероид ще прелети в близост до Земята
Снимка: NASA

Нов опасен астероид ще ни подмине на "косъм" днес в 13 часа и 15 мин. българско време.

Астероидът е бил открит едва вчера по обед от американски астрономи и носи обозначението 2013 RG и ще премине на разстояние, равняващо се приблизително на половината от това до Луната.

Обектът е бил прихванат от Европа първоначално от българските астрономи от обсерватория "Звездно Общество" А79 с помощта на техни колеги от Англия.

На базата на тези данни нашите астрономи са определили орбитата на движение и изчислили, че вероятност за сблъсък с нашата планета няма.

Техните твърдения се базират на генерирането на голям набор от възможни орбити на астероида, като нито една от тях не дава основание за притеснение.

Рано сутринта бяха официално оповестени и данните на Центъра за малки тела в слънчевата система (Харвард, САЩ) като няма съществено разминаване в изчисленията.

Утре по обед се очаква НАСА да публикува своите изчисления за движението на астероида и да пресметне дали в бъдеще той представлява опасност.

Това е пореден пример за малкото време, с което разполагат астрономите, за да уведомят за евентуална заплаха, коментират от обсерватория "Звездно Общество" А79.

Междувременно нашите астрономи са открили и два нови астероиди. Единият от тях представлява потенциална заплаха за Земята и е класифициран като близкоземен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
jj преди 10 години
Споко. Наши катаджии вече го дебнат.
9
0
 
12
 
! Отговори
попо преди 10 години
да падне върху парламента кога си гласуват заплатите
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Dan до 5Как ще изгорят "парчетата" в космоса като там е пълен вакуум.Ти чувал ли си за горене без кислоро?.А те тук,на земята понякога не могат да прихванат обикновена ракета да не говорим за астероид в космоса с непредвидима траектория.При такива случаи не трябва да се пипа даже и да има такава възможност.Мисли преди да пишеш!
7
1
 
10
 
! Отговори
brigante преди 10 години
тая година е богата откъм астероиди:) доста взеха да падат(метеорити)ноември ще е най-интересен... голям се задава:))))))))))))))))))
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ейиии, добре че са наште астрономи да ги светнат тия от НАСА за некои неща.
5
4
 
3
 
! Отговори
Dan до 5 преди 10 години
Под "мощен" разбирам достатъчно мощен да го раздроби на толкова малки парчета които да изгорят в космоса...те астероидите са с достатъчно "малки" размери, а и вече има достатъчно мощни заряди да го направят на "речни камъчета"!!! Аз смятам, че е постижимо, ако са толкова загрижени за бъдещето на Земята, и харчат млрд. долари годишно , така хем няма да има "нужда" от война икономиката на САЩ хем и нещо полезно за хората ще свършат!И как така е убягнал този астероид на тези скъпи сонди и сателити и телескопи???
4
0
 
33
 
! Отговори
BG преди 10 години
До DanЧовечеството имаме по-важни цели, да се унищожим един друг ;)
3
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
[quote]Добре де като са потенциална заплаха И ЗА В БЪДЕЩЕ какво пречи да им се метне един мощен заряд със закъснител и като се отдалечат на достатъчно разстояние , бам на парчета и да не го мислиме пак след 10 години дали ще ни удари или няма да ни удари???[/quote]Ами нали ще се промени траекторията на парчетата и ако остане някое голямо, може да падне върху земята!
2
5
 
22
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Ето сгоден...случай,да попътувам...безплатно в Космоса.Ще се прикача към астероида,като се изстрелям с...ластично въже към него,от баира Голия Тумбак край Кривунделово.Това ще стане някъде към 13-сет часа днес.Започвам да опъвам...ластиците и се надявам към 12-сет часа да приключа.Един час ми стига,да си взема една торба суха храна,бутилка ракия и 2 дини за...десерт.За връщане не мисля;току виж са ме наели на почасова работа на Марс,да им...чистя марсианските...канали.
1
2
 
11
 
! Отговори
Dan преди 10 години
Добре де като са потенциална заплаха И ЗА В БЪДЕЩЕ какво пречи да им се метне един мощен заряд със закъснител и като се отдалечат на достатъчно разстояние , бам на парчета и да не го мислиме пак след 10 години дали ще ни удари или няма да ни удари???