Тленните останки на цар Фердинанд идват у нас на 29 май

Траурната церемония започва в 15.30 часа в царския дворец "Врана"
27 май 2024 07:26, Александър Попов
41
Тленните останки на цар Фердинанд идват у нас на 29 май
Снимка: БГНЕС/НБКМ-БИА

На 29-ти май тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени от град Кобург в София с военен самолет, който ще кацне пред правителствения VIP на летище София около 14 часа. Ковчегът ще бъде свален тържествено и положен в катафалка, която ще отпътува към дворец „Врана“ около 15.00 часа, съобщиха от Фонд "Цар Борис и Царица Иоанна".

Траурната процесия ще започне от главния вход на парка на двореца и ще достигне до двореца "Врана". Там ще бъде посрещната от цар Симеон II и царското семейство, заедно със Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, официален пратеник на Светия Синод и от апостолическия нунций в България архиепископ монсеньор Лучано Суриани.

Още по темата
Траурната церемония ще се проведе пред централния вход на „Врана“, след което ковчегът ще бъде поставен в централното фоайе, където ще се състои кратко прощаване в семеен кръг. След това вратите на двореца ще са отворени за гражданите, желаещи да отдадат последна почит пред ковчега на покойния цар Фердинанд.

Завръщането на най-дълго управлявалия монарх от Третото българско царство ще се случи 76 г. след смъртта му. С прибирането на костите на цар Фердинанд, България ще се запише като последната република в Европа, положила тази грижа в името на собствената си история и държавност. Поредица европейски държава прибраха и препогребаха останките не само на своите някогашни владетели, но и на техните родственици, умрели в чужбина поради различни обстоятелства.

Първият цар от Третото българско царство лежи непогребан от 1948 г. в криптата на църквата "Св. Августин" в баварския град Кобург. Там цар Фердинанд е положен във временен саркофаг пред гробницата на родителите му - принц Август Сакс-Кобургски и Готски и принцеса Клементина Орлеанска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от Общество
Радев поздрави българските гимнастички в Будапеща
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Крали марко и той крал кларинети....
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоя *** алчен и желаещ да стане император на Истанбул ни съсипа историята. По-близо ще е до омразата и презрението на народа. Собственият му син го беше изгонил завинаги. Изгонен от нашите сегашни евроатлантически партньори САЩ, Великобритания, Франция. Това е провокация към нашите западни партньори, защото той е враг на евроатлантизма и приятел на нацистите в Кобург.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще тракат кокалаци по земята ни,точно като на пиратското им знаме.Това препогребване означава че......Пази боже!Аман от маноса*ни
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Новите Мумии се завръщат.
27
1
 
0
 
! Отговори
До Кой е дал разреш преди 3 седмици
В закона има предвидена някаква възможност човек да бъде погребан в двора на къщата на свои близки. Спомням си, че преди години по вестниците писа, че в някакво наше село майка е взела разрешение дъщеря й да бъде погребана в двора на къщата им. Аргументът на майката бил, че селското гробище се намирало далеч от дома й и щяло да й бъде много трудно да ходи дотам.
26
5
 
2
 
! Отговори
крали марко преди 3 седмици
Всички около Нас ,си прибраха царете .Всички абсолютно .Защо сме такива криви боядисани от червената пропаганда чукани..Питам и не искам отговор.
25
4
 
3
 
! Отговори
димитър преди 3 седмици
За да се махне проклятието към България ,трябва тленните останки на царя да си дойдат в родината . Не може да бъде обвинен в липса на патриотизъм ,той желаеше обединението на всички българи в една държава ,повече от всички. Да ,загуби ,но пък можеше да спечели и тогава ,какво ...
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И за какво му нарушават спокойствието, за него вече няма значение къде е и без това той не е българин.
23
3
 
5
 
! Отговори
Кой е дал разрешение преди 3 седмици
Тоя да бъде положен във врана? Единственото място в което може да бъден положен мъртвец са гробищните паркове към общините! Това е цинизъм на българските извратеняци! Или ще изкопаем или ще закопаем всички!
22
10
 
5
 
! Отговори
Историк преди 3 седмици
Хубава новина.Браво!
21
2
 
8
 
! Отговори
Пророк преди 3 седмици
И ще дойде време, на всички ще ви го завреме. Няма все да е така, разпъната от наши и чужди престъпници България! Повервайте ми!
20
2
 
14
 
! Отговори
Сандо преди 3 седмици
да бахте и написали че той е директно отговорен за две национални катастрофи.
19
3
 
0
 
! Отговори
Алов преди 3 седмици
Ще има ли камера от _ковчега на живо
18
4
 
8
 
! Отговори
111 преди 3 седмици
Щом го връщат,значи краварите са съгласни!Без тяхно одобрение нищо не става!А нищо чудно идеята да е тяхна!А това значи,че русофилията у нас е много силна!
17
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Замириса на починала лисица.Смрад!
16
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма място тук
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А костите на моите деди, загинали по фронтовете кой ще ги върне?
14
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ДИРЕКТНО В ТЕЦ БОБОВ ДОЛ !
13
4
 
6
 
! Отговори
от киреча преди 3 седмици
До Анонимен 1 Много по-дълбоко е!Подготвят възстановяване на монархията!Чрез царя ДС винаги ще са във властта!Марков го каза открито!
12
12
 
8
 
! Отговори
За ужас преди 3 седмици
На комунисти и копейки