Ще преоткрие ли Nokia гумените ботуши?

Продажбата на телефонния бизнес на Nokia на Microsoft - краят на една епоха
Обновена: 5 сеп 2013 00:27 | 4 сеп 2013 21:29, Бойчо Попов
35
Ще преоткрие ли Nokia гумените ботуши?
Удароустойчивият модел Nokia 6250, представен през 2000 г. източник: Reuters

Дори финландското министерство на външните работи не успя да сдържи коментара си. "Краят на една епоха" – така министерството озаглави във вторник съобщение за пресата за продажбата на бившия лидер на световния пазар на мобилни телефони на американския софтуерен гигант Microsoft. В момента Финландия е в състояние на шок, тъй като Nokia винаги е била гордостта на цял един народ, пише Die Welt.

Само преди няколко години на даваната за пример финландска компания се падаше една четвърт от целия износ на страната. Почти всеки втори мобилен телефон в света бе с марката от Nokia. Финландия е Nokia, Nokia е Финландия. Гордостта на страната с 5,4 милиона жители не познаваше предели. Но успехът може да бъде заслепяващ. Защото Apple представи своя iPhone и причини срива на някога най-ценната компания в Европа. Във Финландия още тогава заговориха за „края на една ера„. Много бивши служители на Nokia създадоха свой собствен бизнес. Така например възникна Rovio, която с Angry Birds разви една от най-успешните игри на века. И така зависимостта на страната от Nokia започна да спада.

Когато след това преди повече от две години екс мениджърът на Microsoft Стивън Елоп стана първият чужденец, поел кормилото на Nokia и предписа на групата като спасително лекарство операционната система Windows на бившия си работодател, мнозина вече осъзнаха, че времето за Nokia изтича. Продажбите на иначе аплодираните от пресата смартфони Lumia са в застой, а компанията загуби все повече от пазарния си дял за сметка на Apple и Samsung.

Слухове за евентуална продажба на подразделението за мобилни телефони на Microsoft имаше в продължение на месеци. Но винаги се твърдеше, че това са просто спекулации без много истина. Затова и съобщението за продажбата на мобилното подразделение за 5,4 милиарда евро, точно на този етап бе почувствано във вторник сутринта във Финландия като бомба. При това въпреки факта, че финландците са известни със своя прагматизъм.

В същото време много хора в малката страна си задават въпроса какво ще се случи с работните места. Подробности все още не са известни, само се знае, че около 32 000 служители на Nokia ще преминат към Microsoft. Централният офис в Еспоо, близо до Хелзинки, ще бъде запазен. А основната продукция, така или иначе отдавна не се произвежда във Финландия.

„А сега какво?“, пита малко озадачено мъж, когото финландската телевизия интервюира пред магазин на Nokia в центъра на Хелзинки. Да, сега какво? Nokia, която със своя Communicator през 1998 г. представи първия смартфон в света, която обаче след това пропусна тренда към сензорните екрани и приложения и твърде късно инвестира в собствени устройства и така изостана значително от Apple и Сие, сега е изправена пред драматично ново начало. За първи път в най-новата история на групата Nokia няма да произвежда собствени телефони.

Вместо това компанията ще се съсредоточи върху своята наскоро цялостно придобита дивизия за мрежови системи Nokia Solutions & Networks (NSN) и развитието на своя успешен картографски и навигационен софтуер Here. Така Nokia ще стане малко по-германска компания. Защото NSN е резултат от съвместно предприятие с базираната в Мюнхен индустриална група Siemens. А NSN бъде в центъра на новата група Nokia.

Това няма да е първото голямо орязване в повече от стогодишната история на Nokia. Групата е сформирана от конгломерат, който освен хартиени продукти е продавал и гумени ботуши, гуми и кабели. Много финландците си спомнят и днес, как бившият главен изпълнителен директор на Nokia Йорма Олила насочи компанията към сектора на мобилните телефони. Дори и тогава обаче мнозина са се съмнявали в стратегията му.

Сега, поне така се надяват във Финландия, концернът е изправен пред ново начало. Начело на групата определено ще има промяна. Защото Стивън Елоп се връща към стария си работодател Microsoft, където дори се спряга за възможен наследник на сегашния главен изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър. В Nokia кормилото първоначално ще поеме председателят на Надзорния съвет Ристо Силасмаа – докато не бъде избран нов шеф.

Краят на ерата на Nokia – това наистина е шок за много финландци. В допълнение към безпомощността, която се отразява и в коментарите на финландската телевизия, възникват и много въпроси. Защо сега, когато продажбите на устройствата Lumia за първи път привличат повече потребители? Защо на тази цена, която от някои анализатори е смятана за прекалено ниска?

Анализаторът от Alekstra Тепо Куитинен описва продажбата на подразделението като „голяма загадка". "Нещо трябва да се е случило, за да купят те този сегмент толкова евтино", каза експертът, цитиран от Handelsblatt.

„Каква цена трябва да се плати за свиващ се бизнес, като пазарният дял намалява и компанията не може да бъде доходоносна", реторично пита обаче Хану Раухала, анализатор в Pohjola Bank. „Трудно е да се каже дали Nokia е продадена евтино или скъпо“.

Едно е сигурно обаче - през следващите дни във Финландия дебатът за възхода и падението на Nokia ще бъде главна тема.

Всичко по темата четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
2
 
! Отговори
уса преди 10 години
Абе , не е ясно точно какво ще стане,те от Майкрософт не са вчерашни,никой не харчи толкова пари залудо.....
30
1
 
3
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 10 години
Microsoft си взеха ключови патенти за безпари и по този начин ще изнудват всички останали за лицензионни такси. И при финландците има продажни душици. Дано съдът във Финландия забрани сделката.
29
1
 
4
 
! Отговори
ААА преди 10 години
Ами ако започнем да си купуваме европеиски телефони може би няма да се случва това с нокиа, а и не само с нея.Има много добри европеиски телефони(смарт) компании ;)
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скандинавците страдат от глобалицацията. Същото стана и с Волво, ако сте забравили. Това копуване, всъщнтност си е скрит фалит и г-н Гейтс се явява нещо като синдик. За доларите си ще получи патенти, недвижимости и правото да си избира от вече подбран персонал...-Х-американците печелят, нищо ново....Жалко!
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До SMARTДа си гей също отговаря на изброените белези. Времената се менят, ценностите също. Явно е време Нокиа да премине в историята.
26
2
 
9
 
! Отговори
SMART преди 10 години
Въпреки, че повечето от вас в този форум възхваляват нокиа (едва ли са на заплата там), то употребата на телефон с тази марка от много време не е белег нито на класа, нито на стил, нито на модерност, нито на напредничавост (с изключение на последните модели пит "класик").
25
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най - добрият телефон и марка, който ще се помни винаги, най - вероятно нарочно го затриха.
24
5
 
16
 
! Отговори
Драго преди 10 години
Колеги, първо изказвам поздрави на всички, че коментираме тази тема,та аз съм на 25, първия си телефон ми купиха преди 11 год- Nokia 3310 - железен, след това 6610 - много добри впечатления, следва 6260- произведение на изкуството отваряше се и се въртеше,следва 6288.За пръв път им изневерих преди год и половина с Арк С (сони) и пак исках да си купя Nokia - X7, но продавачите : Ти луд ли си това е с кофти операционна система и така нат, колко скъпа грешка че не наложиха Andriod. NOKIA N1ЗАВИАГИ!
23
14
 
8
 
! Отговори
От Австралия(Сидни) преди 10 години
СЕГА КАКВО да правя с гумените ми ботуши NOKIA? Имам ги от миналия век но определено проспаха ерата на гумените ботуши с разни телефони и затова умряха.Сега кой ще ми прави гумените ботуши?
22
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Продължение...Първата Xperia - SE - X1 бе на андроид, братята и сестрите й бяха на s60, windows, а предшественика й - на умрелия UIQ. 4-ри вида операционни системи в 4-ри телефона произведени кажи-речи един след друг. Но докато Nokia се опитваше да се задържи на повърхността на водата със Symbian, то от Сони почнаха да търсят решението.Равносметката към днешна дата - Nokia се удави, Сони намери някакъв спасителен пояс и почна да гребе към лодката на Андроид, в която вече се е наместил Самсунг
21
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Продължение...Спомням си как си купих през 2008-*** един модел на Sony Ericsson - P1i (който бе модел от 2007). Как плюх по SE затова, че един месец по-късно обявиха, че официално се отказват от разработките по UIQ, а малко преди това Nokia придоби целия Symbian и започна с налагането на s60...През 2008-2009 SE почти бяха изхвърлени от играта от Nokia, Samsung, LG и Apple. По едно време имаха три-четири телефона за една година, всичките с различни операционни системиПродължава...
20
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само допреди 12-13 години лидери в производството на телефони бяха Siemens, Nokia, Ericsson...Спомням си C и S сериите на Siemens, как от монохромен дисплей почнаха да се появяват телефони с "цветни" екрани и "внушителните" 4096 цвята (ако не ме лъже паметта)...След това Sony се обедини с Ericsson, Siemens залезе, Nokia дръпна напред...Sony Ericsson, Motorola и Nokia почнаха с разработката на Symbian. Първите две компании го надградиха с версията UIQ, а Nokia разви s60...Продължава...
19
8
 
25
 
! Отговори
стив балмър преди 10 години
нокия платиха скъпо заради якия си инат да не използват андроид за телефоните си. Нееее ние ще позлваме symbian, видяха че не става. и пак Нееее ние ще използваме meego. и с него не стана. после се хвърлиха с windows phone. и с него няма да стане.
18
9
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако нокиа бяха снабдили смартфоните си с Андроид щяха да са на върха, тъй като наистина правят хубави телефони.
17
3
 
17
 
! Отговори
RIP Nokia преди 10 години
Имам реликва - нокия 7650 ( 13 год. работи без грешка ) , но ползвам самсунг ..... найстина някога нокия с комуникатора дадоха старта на смартфоните ... после и с 7650 , но това беше някога , не се намесиха то1но в момента когато стана бума на смарт устройствата с по-гъвкавата система андроид ( а останаха със симбиана) и загубиха .....
16
10
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***, цял живот ползвам Нокиа и сега кво ше правя ? Добре ,че в чекмеджето имам стари апарати.
15
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди половин месец се сдобих с Нокия 301. Не е смартфон просто някои хора сме свикнали със старите телефони и си държим на тях.Затова ги уважавам, че въпреки огромния интерес към новите технологии, те все пак продължиха да произвеждат и по-обикновени телефони.
14
20
 
17
 
! Отговори
Фен преди 10 години
За първи път "изневерих" на NOKIA преди почти 1 година. Със Samsung Galaxy 3. Имам *** модел на Nokia - 1208, на който ми е по-употребяваната ми в тел. разговори сим карта. На този етап бих си купил единствено Apple или Samsung. Това са марките!
13
9
 
27
 
! Отговори
константин преди 10 години
американски конгломерат - взеха нокиа и ще я затрият, както всичко което MICROSOFT е придобил
12
6
 
28
 
! Отговори
ех преди 10 години
Много качествена изработка на копчета, корпус, материалите са от висок клас. Има отношение към детайла.пс: Още ползвам един 6300 и няма грешка. Имам и гуми Нокиан, не са лоши.