YouTube пуска собствена абонаментна услуга

Срещу месечна такса потребителите ще слушат музика без реклами
13 ное 2014 16:21, Елена Кирилова
10
YouTube пуска собствена абонаментна услуга
Снимка: архив Ройтерс

Плановете на Google за музикалната абонаментна услуга на YouTube са част от по-големите усилия на интернет гиганта да изкарва повече средства извън рекламата.

Новата услуга, наречена YouTube Music Key, ще бъде достъпна от персонални компютри, както и чрез смартфони, работещи с операционна система Android. От 17-и ноември потребителите ще могат да слушат музика без реклами в сайта на YouTube. Потребителите на смартфони ще слушат песни, докато ползват приложенията на телефоните си. Освен това ще могат да отделят музика, която да слушат, докато са офлайн, пише Wall Street Journal.

Услугата ще бъде достъпна безплатно през първите шест месеца, но само с покана. След това ще се предлага на промоционална цена от 7,99 долара, а по-късно - срещу 9,99 долара месечно. Конкурентната музикална стрийминг услуга Spotify взема месечна такса от 9,99 долара.

Отвъд музиката миналия месец Google започна да таксува по 10 долара месечно потребителите за неограничени доставки чрез Google Express в рамките на същия ден. Услугата предлага продукти от търговци на дребно, включително Costco, Staples и Walgreen. Освен това продава допълнително пространство за онлайн съхранение на данни на потребителите на Gmail, Google Drive и Google + Photos services.

През 2013 г. висшият мениджмънт на Google обсъди предлагането на абонаментна услуга, наречена Google One, която да комбинира различните услуги, предлагани от фирмата, включително YouTube и съхранението на данни, твърдят двама души, запознати с обсъжданията. Според тях обаче проектът не е стигнал много далеч.

От своя страна, говорителят на Google отказва да коментира.

Компанията се надява, че абонаментните такси могат да се превърнат в основен източник на приходи за YouTube, която в момента генерира повече средства от реклами.

Google не е единствената компания, която се надява, че Music Key ще се превърне в нов източник на приходи. Звукозаписните компании притискат YouTube да започне да кара потребителите да си плащат, за да слушат музика. Те се притесняват, че безплатният стрийминг оказва негативно влияние върху платени абонаментни услуги като Spotify, която плаща отчисления на носителите на авторски права за ротацията на песните.

Google е показала версия на услугата пред тесен кръг от хора през есента на 2013 г., твърдят източниците, запознати с въпроса. На въпрос защо е била необходима още една година за пускането на услугата, ръководителят на музикалните партньорства в YouTube Кристоф Мюлер посочва, че това е голямо начинание, което изисква изграждането на нови функции във вече съществуващата услуга YouTube.

Голямото предизвикателство пред Google ще бъде да убеди потребителите на YouTube да започнат да си плащат, за да слушат музика. Мюлер се надява, че новите функции на Music Key ще бъдат достатъчни, за да привлекат хората. 

Още новини за музикалната индустрия можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Абе безплатното си е безпалатно. Питай англичанин или американец, или германец, китаец или когото щеш дали иска да плаща за нещо, което може да си набави и безплатно, и ще останеш много изненадан, че и милионерите предпочитат евтинкото ако имат избор :-) Работата е там, че не ти оставят много избор, нали? Или ще си плащаш или ще гледаш филм с реклами на три минути.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, аз ако искам да слушам платена музика точно във видео сайт ще влезна, и то през телефона... За целта има Spotify, а от скоро и Google Play Music.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До РадостинРадуковИменно тази идея не е подигравка. Не е задължително хората да плащат но ако искат да гледат без реклами тогава пращат. Цената е ниска и това ме устройва.
5
1
 
5
 
! Отговори
РадостинРадуков преди 9 години
Като има гои да плащат.... Подигравката продължава .
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е много добра идея. Ще си плащам и ще си слушам без реклами. Очаквам да я пуснат.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Или ще си инсталират Ад Блокер без пари.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
чист обир кaто кaнaлите с кaрти чисто се гледa a в другите гледaй вселенaтa мрaвките
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
плaщaме зa интернет пa сегa плaщaй дa нете търмозят с реклaми моето виждaне е че facebook зaкъсня с пaричнaтa си услигa зaтовa брaтче немa нет немa глaвоболие