Мобилно приложение ще помага на индийци в реденето на опашка за вода

Достъпът до вода в най-голямо гето в Мумбай е труден
21 яну 2015 16:36, Екип на Bulgaria On Air
3
Мобилно приложение ще помага на индийци в реденето на опашка за вода
Снимка: bgonair.bg

Деца, живеещи в най-голямото индийско гето – Дхарави, разработиха мобилно приложение, което да реши един от основните му проблеми – всекидневното чакане за вода, предаде Bloomberg. Гетото е разположено в един от най-големите градове в Индия – Мумбай.

Всяка вечер хората там чакат на опашки, докато дойде и техният ред да получат вода. Водата достига до тях в 18:30 и те имат достъп до живителната течност до 21:30, но не винаги успяват да се доберат до нея.

В малка класна стая местни ученици са разработили мобилно приложение за вода, използвайки платформа с отворен код. Приложението ще уведомява хората чрез текстови съобщения кога точно е техният ред да получат вода от крановете в гетото.

Сред участничките в разработването на приложението е ученичката Ансуя Мадивал, която признава, че не е знаела какво означава "мобилно приложение" преди учителката ѝ да ѝ обясни.

Човекът в основата на всичко е Навнийт Ранджан, режисьор на документални филми, който се връща в Индия от САЩ, за да помогне на децата. Ранджан казва, че приложението вече е изпробвано, но е необходим сървър, за да започне да функционира. Сървърът обаче струва пари и затова се търси финансиране.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Технологии" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България искат да се редим за ток и газ от Туркия на хъбчето, дето ще си построим, и на хъбчето за ток от руските турски аеци.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жадни и гладни, но в крак с технологиите. Бърз интернет за всички на опашката. Безплатни картинки на вода и ВиК.
1
3
 
5
 
! Отговори
Питащ преди 9 години
Разбирате какво значи да си в Европа,в една от проявяващите етническа търпимост страни-България.Нашите граждани от индийски произход имат неограничен безплатен достъпдо вода,електроенергия,градски транспорт,плодят се и се множат за слава на Господа(койли е техния?)и за майчински и детски помощи.Не се асоциират и резонен е въпросът когатоние станем малцинство в нашата държава кой ще изкарва парите и ще плаща за горните(и за много други неописани)екстри?

Спонсорирани публикации