Умните телевизори на Samsung могат да подслушват

Не споделяйте важна информация пред екрана
9 фев 2015 16:48, Елена Кирилова
31
Умните телевизори на Samsung могат да подслушват
Снимка: архив Ройтерс

Samsung предупреди потребителите си да избягват коментирането на лична информация пред нейните умни телевизори. Предупреждението се отнася за зрителите, които контролират своя Samsung Smart TV чрез гласови команди, пише BBC.

Тези телевизори „чуват“ всеки разговор, който се провеждат пред тях и могат да споделят информацията, която чуват, със Samsung или с трети страни, посочват от компанията.

Активистите за опазване на личните данни твърдят, че технологията напомня за екраните, които шпионират гражданите в книгата на Джордж Оруел „1984“.

Предупреждението се появи на бял свят посредством история, публикувана в новинарското онлайн списание Daily Beast, което публикува откъс от точка от правилата за поверителност на Samsung, свързани с нейните умни телевизори.

В документа се обяснява, че телевизорът чува хората в стаята и се опитва да разпознае кога те издават команди, насочени към него.

„Ако казаното от вас съдържа лична или друга деликатна информация, тази информация ще бъде сред данните, които ще бъдат записани и предадени на трета страна“, гласят още указанията на Samsung.

Корин Макшери, адвокат, занимаващ се с интелектуална собственост в Electronic Frontier Foundation (EFF), твърди, че третата страна вероятно е компания, която превръща речта в текст, който бива изпращан до Samsung.

"Ако бях потребител, щях да искам да знам коя е тази трета страна и определено ще искам да знам дали думите ми са били предадени в защитена форма“, коментира тя.

Скоро след това активист от EFF разпространи изявлението за политиката в Twitter, сравнявайки го с описанието на екраните в романа на Оруел, които подслушват какво говорят хората в домовете си.

В отговор на широко споделения документ Samsung направи изявление, за да изясни как точно работи гласовата активация.

Компанията посочва, че политиката ѝ за конфиденциалност на данните е опит да бъде прозрачна в дейността си, така че да помогне на потребителите да правят информиран избор дали да използват някои функции на своите умни телевизори. Компанията добавя, че приема опазването на личните данни на потребители „много сериозно“.

“Ако един потребител е съгласен и използва функцията за разпознаване на глас, данните от гласовите съобщения се предоставят на трети лица по време на поискано търсене на гласова команда“, посочва Samsung. От компанията допълват, че въпросните данни се изпращат до сървър, който търси исканото съдържание и едва тогава връща желаната команда на телевизора.

Фирмата посочва, че потребителите винаги знаят дали гласовата активация е включена, защото иконата на микрофона се вижда на екрана. Третата страна обаче не е разкрита.  

Повече новини за технологии можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
7
 
! Отговори
Bob преди 9 години
Телевизорът ми ме гледа как правя секс със съседа всяка вечер... :) Викам го, съседа - млад спортист-нудист, за по едно-две питиета, после малко се въргаляме голи ПРЕД телевизора, нека си гледа, и накрая един свежарски мъжки секс си удряме... ;)
17
10
 
6
 
! Отговори
Пффффф преди 9 години
Е Самшит какво друго могат да направят. Посредствена компанийка с продукти реплики и долнопробен дизайн. Отврат!
16
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Корин Макшери,: "Ако бях потребител, щях да искам да знам коя е тази трета страна и определено ще искам да знам дали думите ми са били предадени в защитена форма, коментира тя.Ами ***, като искаш да гледаш някой филм и ползваш гласови команди , разбира се че ще те препратят на някой стрийминг апликация. И ако вместо името на филма кажеш номера на кредитната си карта , какво да правят самсунг? Или за спортни резултати и т.н.
15
1
 
6
 
! Отговори
а хой преди 9 години
Да те са САМСУНГ- ЦВ.ЦВ.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
...да бъдат икономически слаби и зависими. Не с всички страни са успели да постигнат целите си, но за някои имат по-различни планове.
13
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди години един от фамилията Ротшилд е изрекъл поговорка, която може да е стара и да не е негова, но важи с пълна сила и сега, че за да победиш врага си, трябва да възпитаваш децата му. Това е залегнало в идеите на конспираторите срещу всяко добро на този свят. В една изповед от 1945 година на Алес Дълес, който е бил директор на ЦРУ през годините 1953 1961, с която казва точно това за манипулирането на народите с цел тяхното ограбване и поробване. По всички личи, че това се отнася за страни като Русия, България, бившите страни от соцлагера и някои други, към които САЩ имат интерес да бъдат
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честито! Г-н Оруел как сте....
11
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До mery 1Ако е LG смарт, с гласови команди - няма начин да не е същата работа. Това че американските медии нападат Самсунг, не означава има начин без уреда да слуша, да ви изпълнява онлайн гласови команди и задачи. Всеки уред с гласови команди НЕ САМО САМУНГ, слуша какво говорите, ама тъпия народ се манипулира лесно
10
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви са тези ТЪПОТИИ БЕ!!!!!Разбира се че ВСЕКИ УРЕД С ГЛАСОВИ КОМАНДИ чува и анализира какво казвате.Това Сири, Гугъл Нау, Кортана, по телефоните, таблетите компютрите ви, дори асансьори и т.н. как работят , бе???Самсунг са имали ДОБЛЕСТТА да ви предупредят, а вие ги нападате защото гърчат любимата ви Ябълка.Толкова сте жалки и смешни!!!!:):)
9
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко постъпва и се съхранява в базата на ЦРУ в Ленгли.
8
3
 
3
 
! Отговори
дубриютро преди 9 години
Samsung Telescreen :D
7
3
 
25
 
! Отговори
sopol преди 9 години
затова ми бе отказан патент за тайната ми рицепта за кисило зели у пластмасов бидон. сига от уолмарт ще избият конкуренцията с моята рицепта
6
14
 
4
 
! Отговори
ауслендър преди 9 години
Сега, тая статия да си я наврете ...знаете къде :)))
5
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все едно "умните" телефони в джоба не слагат GPS тагове на снимкитие е не събират на определено време инфо от устройството и през оператора в пространството.... това беше очаквано, не знам защо има изненадани. Едно време беше трудно да се шпионира - липсваше техника и ресурс, хора, обучение, шикалкавене насам натам.... Сега е лесно - на ви тубата и фейса, и куп други "социални" мрежи и "умни" устройства, пък вие сами ще предоставяте данни за себе си.
4
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До коментар 1LG също е южнокорейски производител както Самсунг.
3
2
 
48
 
! Отговори
YouTube преди 9 години
И качват секс клипчета в тубата ако правите секс пред телевизора.
2
2
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз редовно си говоря с моят телевизор, споменавам с добро най-вече роднините на родни политици
1
24
 
14
 
! Отговори
mery преди 9 години
Ние за това си купихме LG!