iOS се оказа много по-печеливша от Android

Операционната система на Apple се радва на много по-добри резултати от тази на Google
27 фев 2015 14:36,
45
iOS се оказа много по-печеливша от Android
Снимка: архив Ройтерс

Операционната система за мобилни апарати на Apple iOS е била осем пъти по-печеливша от Android на Google през четвъртото тримесечие на 2014 г., съобщава нов доклад, цитиран от MarketWatch.

Подпомогната от продуктите с надценка и относително ниските производствени цени, оперативната печалба от смартфони на Apple бе 18,7 млрд. долара през четвъртото тримесечие, надминавайки значително 2,3-те млрд. долара на Android, показват данни на консултантската компания Strategy Analitycs.

Като цяло оперативната печалба на смартфоните се е повишила с 31% в целия свят до 21 млрд. долара през миналото тримесечие. Хардуерните устройства с Android на Google имат рекордно нисък дял от 11% от печалбата, спрямо 29% миналата година. IOS заема рекордно високия дял от 89%, спрямо 71% година по-рано, показва докладът.

Двете компании имат практически монопол над операционните системи за мобилни устройства, значително надминавайки конкурентните системи на Microsoft и BlackBerry. В началото на тази седмица компанията за данни IDC заяви, че Android и iOS заедно държат 96,3% дял от пазара на операционни системи през четвъртото тримесечие, спрямо 85,6% година по-рано.

Android успя да надмине пазара по доставки през фискалната 2014 г., въпреки звездното четвърто тримесечие на Apple, в което компанията продаде 74,5 млн. iPhone-а, показват данните на IDC. Въпреки това по-евтините телефони, работещи с Android, особено в развиващите се страни, затрудниха Google да настигне доходността на Apple.

Междувременно Apple се възползва от продажбата на продукти с надценка, включително на по-силното от очакваното търсене за по-скъпия iPhone 6 Plus. Нийл Маустън, изпълнителен директор на Strategy Analytics заяви, че относителната сила на печалбата на Apple трябва да накара такива като Google да се притесняват. „Слабата доходност на Android за неговите хардуерни партньори ще притесни Google“.

Акциите на Apple поскъпнаха с 1,1% до 130,16 долара, докато тези на Google поскъпнаха с 1,6% по време на последната сесия до 556,10 долара за акция. 

Повече новини за технологии можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: iPhoneapplegoogleAndroidiOS
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
24
 
! Отговори
haho преди 9 години
Много ме забавлява коментара на експерта в статията.Андроид е платформа чрез която са реализирани много по-малко приходи - това е толкова естествено че здраве му кажи. Определено това е успех за Google. Това означава че потребителите на Андроид ползват повече за по-малко пари. Андроид дава на света Интернет (сещайте се за Шри Ланка, Индия и т.н.) не Епъл. Докато се продават в много пъти повече Андроиди Google си изпълняват целите.
15
4
 
8
 
! Отговори
dp преди 9 години
Печалбата е едно, популярносттая друго. Със сигурност има много повече андроид устройствав действие отколкото IOS.Друг е въпросът, че колкото и омазан да е IOS няма как да е по-омазан от андроиид, тос тия жаби отгоре върху и без друго омазано ядро и т.н. ме вбесява много лесно, токузапича в реакциите си със секунди без видима нужда и т.н.Но то мене и MS (за десктоп) ме вбесяват нерядко а те са порядъци по-незапичащиот андроида.
14
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко много сдухани хейтърчета с малки заплатки плюят по успешен продукт, не е истина... кълвете си по дървенцата и не се правете на интеУекти, че не ви се получава :D
13
8
 
14
 
! Отговори
someone преди 9 години
Няма да уверявам никой дали това е така но само за факт ще кажа, че имаме наши приложения и в двата маркета и разликата в печалбата между iOS и Android е 200:1 - в ползва на iOS - за едно и също приложение.Сами си правете изводите.
12
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде, поредната глупост. При положение, че повечето приложения за Андроид са безплатни или имат безплатни олекотени версии, а при иОС почти всичко е платено, естествено е, че иОС правят повече пари. Да не говорим, че самият Андроид е безплатен за клиентите.
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГеоргиSamsung не слагат оригинален Android, а модифицирана и орязана от към функционалност версия. Ако искаш истинско усещане на операционната система, вземи си телефон от Nexus серията, 4 или 5. Реално погледнато операционната система е правена за тях и бъгове и забавяния няма.
10
6
 
20
 
! Отговори
Георги преди 9 години
аз съм с nokia lumia 920. Ползвам си го от 2 години и половина, не е мръднал. Все още е бърз като нов, не ми забива. Преди това бях с samsung galaxy, купих си го още като им вървяха рекламите по discovery. Много модерен, много хубав. Но след 1год. ползване се налющи модерното покритие, след няколко ъпдейта на ОС започна да блокира и да става бавен. Сега съм много по-доволен. Няма толкова приложения и глезотиики за windows, но вече не ме и влекът. Важното е че работи стабилно.
9
30
 
9
 
! Отговори
Danek преди 9 години
Завистливи некомпетентни сте повечето тук,естествено че ябълката е най качественият продуктно понеже гроздето е кисело .........
8
14
 
10
 
! Отговори
КуРти преди 9 години
Малко им остава, скоро Убунту ще ги изкърти наред. И двете са един дол ***, ios го спасява само добрата адаптация към устройствата, защото е само за един телефон, докато също толкова глупавия андроид е за много платформи и за това повече бози. Линукс уби майкрософт( справка уин10 е БЕЗПЛАТЕН) та с някакви балъци, като от Епъл и Гугъл няма да се справи.
7
5
 
48
 
! Отговори
Демек ... преди 9 години
.. праскай 400-500% надценка и снобарските балъци лапат ли лапат!
6
5
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено... където има повече БАЛЪЦИ, там има и по-големи печалби...Стадото не изневерява на традицията...
5
4
 
19
 
! Отговори
do AoSraliq преди 9 години
ti si s AborigeniOS. Da ti hodi na umstvenoto nivo
4
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До от Сидни Ав$тралияsymbian OS за nokia 3310
3
7
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така ще е. Балъците наливат яко кинти в джоба на Епъл. Получаваш МНОГО по-малко отколкото си платил, ама пуста гъзария. От там идват и големите печалби на ябълковите, но докато има будали, ще има и тарикати.
2
21
 
8
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 9 години
"Двете компании имат практически монопол"А знаете ли защо са две?Ами за да фанеш единия и да удариш другия, затова са две. По зле от тях са само Майкрософт и БоровинкатаП.С. не, не ползвам нито една от горните. Ха познайте с каква OS съм
1
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами при цена на iphon 1000$, материалите с разхода за изработката му са на цена около 200-250$, от където чистата печалба е 700-750$ на парче ;)