Wikipedia се изправя пред съда срещу Агенцията за национална сигурност в САЩ

Компанията негодува срещу наблюдението на интернет трафика
Обновена: 11 мар 2015 16:08 | 11 мар 2015 16:08, Елена Кирилова
6
Wikipedia се изправя пред съда срещу Агенцията за национална сигурност в САЩ
Снимка: архив Ройтерс

Wikipedia ще заведе съдебен иск срещу Агенцията за национална сигурност (NSA) в САЩ и Министерството на правосъдието в САЩ, оспорвайки амбициозната програма за масов контрол, създадена от правителството, пише Guardian.

Съгласно иска масовото наблюдение, извършвано от Агенцията за национална сигурност върху интернет трафика в Съединените щати, нарушава първата поправка на Конституцията на страната, която защитава свободата на словото и сдружаването, както и Четвъртата поправка, която предпазва от неоснователно претърсване и изземване.

Интернет наблюдението на NSA засяга комуникацията с „лица, които не са от САЩ“, а целта е да се прихване чуждестранна разузнавателна информация.

"Докосвайки гръбнака на интернет, NSA огъва гръбнака на демокрацията“, категорична е Лила Третиков, изпълнителен директор на Wikimedia Foundation.
"Wikipedia е основана на базата на свободата на изразяване. Чрез нарушаването на неприкосновеността на личния живот на нашите потребители NSA заплашва интелектуалната свобода, която е от основно значение за способността на хората да създават и разбират знанието“, коментира още тя.

Основателят на Wikipedia Джими Уейлс настоява съдът да постанови премахването на мрежите за наблюдение на интернет трафика на Агенцията за национална сигурност.

Искът се подава не само от Wikimedia, но и от осем други организации, включително Human Rights Watch и Amnesty International USA. Всички те ще бъдат представени от Американския съюз за граждански свободи.

Основните американски технологични компании, които понасят негативните последици от програмите за наблюдение на NSA, се обединяват постепенно, за да усилят защитата си срещу правителствената намеса.

Нито агенцията, нито министерството са били открити веднага за коментар.  

Повече новини за технологии можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: съдебно делосъдWikipediaNSA
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който заменя свобода за сигурност накрая губи и двете, както е казал един от малкото прозорливи американци Бенджамин Франклин.
5
2
 
6
 
! Отговори
Булгар преди 9 години
Напишете илюминати на английски и наобратно в адресното пространство на вашият браузър да видите коя страничка ще ви се отвори.
4
3
 
2
 
! Отговори
Ало трети Максим Кл. преди 9 години
А бе ти на тоя от Радомир ли се правиш бе?
3
1
 
10
 
! Отговори
Максим Клейтман преди 9 години
Честно казано завиждам. В България правозащитници ,протестъри и журналисти не обелиха дума по темата ,също и за Асанж и Сноудън.
2
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин - тумор за изрязване!
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По отношение на "демокрация". САЩ са много по-близо до Северна Корея, отколкото до фактическия строй "Демокрация." Факт! Нещо такова:Демокрация------------САЩ----СК-Тоталитаризъм

Спонсорирани публикации