Mototrola изяде печалбата на Lenovo

Продажбите на смартфони Motorola в Китай се свиват с над 30%
13 авг 2015 13:57, Бойчо Попов
16
Mototrola изяде печалбата на Lenovo
Снимка: Reuters

Най-големият производител на компютри в света Lenovo отчита сериозен срив на печалбата през първото фискално тримесечие, предава Ройтерс.Печалбата се свива на годишна база с цели 51 на сто до 105 млн. долара, поясни китайската компания. Анализаторите обаче предвиждаха по-сериозен спад от 59 на сто.

Компанията, която настъпва силно и на пазара на мобилни устройства, обосновава слабия резултат със срива в продажбите на смартфони в Китай.

Продажбите на смартфони с марката Motorola намаляват с една трета, разпалвайки опасенията дали китайският гигант не е сгрешил с покупката за 3 млрд. долара на „ламята за пари“ в опита си да стане световен лидер на пазара на смартфони.

Ето защо базираният в Пекин концерн възнамерява да преструктурира поделението си с еднократни разходи в размер на 600 млн. долара. За първото тримесечие мобилната дивизия е отчела загуба в размер на 300 млн. долара.

Освен това се предвижда съкращаването на 3200 работни места. Благодарение на тази стъпка производителят се надява да спести около 650 млн. долара през второто полугодие. На годишна база се очаква спестяванията да достигнат 1,35 млрд. долара.

Но затрудненията при продажбата на апарати, в съчетание с непрекъснатото свиване на глобалния пазар за персонални компютри означава, че фирмата е изправена пред своята "най-трудна пазарна среда през последните години", предупреди главният изпълнителен директор Ян Янкин.

Акциите на Lenovo се сринаха с почти 9% в четвъртък, след обявяването на резултатите.

Още технологични новини можете да намерите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: MotorolaLenovo
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
MotoTrola?!? :))) Такива ли апарати раздават на червените ***-драскачи от "Позитано" 20?
8
0
 
4
 
! Отговори
Биг Гроздова преди 8 години
До Анонименправ си в къщи имам 4 GSM-a и 4 -те работят та просто няма как до купуваш без спир -идва момент в който спираш да харчиш и китайците дгд
7
0
 
2
 
! Отговори
Сп???нс преди 8 години
много от моделите се продават на загуба , колко телефона на цена 50-100 Е трябва да продадеш за да платиш разходите и да излезеш на печалба ,
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съгласен съм с неправилната политика. Обаче има и друго - пренасищането на пазара. Вече почти всеки човек има (или се стреми да има) смартфон, даже по 2 и по 3. Няма как продажбите постоянно да са високи и постоянни.
5
15
 
8
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
"Трагедия! Спечелили "само" 105 МИЛИОНА $$$."Ми трагедия си е! Майката АйБиЕм, от която купиха тоя бизнес, печели 120 ПЪТИ повече (12 милиарда $$$) !!!Ако си умен Амерканец - печелиш,ако си *** китаец роб в цех за сглобки на пластмасови коруби за лаптопи - супата.Така е в живота - не може всеки *** да е Американец, нали.
4
0
 
23
 
! Отговори
qwerty преди 8 години
казва се просто неправилна политика. Motorola като правеше телефони Рейзър, по-тънки от сегашните смартфони дори, най-голямото произведение на китайците бяха платки и чипове. За да може обаче една компания да се срине отвън първо трябва да се срине вътре, просто погледнете директорите на висши места на Нокия и Моторола няколко години преди спада им с какъв произход са. От такива компании които после ги купиха, ония дебелия цайс който провали Нокия от години трябваше да бъде осъден и в затвора..
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трагедия! Спечелили "само" 105 МИЛИОНА $$$.*facepalm*
2
8
 
0
 
! Отговори
vse edno преди 8 години
До Анонимен 2:А Вие - едно изречение - и то кратко - без грешка...:)
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
едно име не можте да напишете правилно - Мото Т рола.