WhatsApp става напълно гратис

Досега безплатна бе само първата година
18 яну 2016 15:22, Бойчо Попов
18
WhatsApp става напълно гратис
Снимка: Ройтерс

Притежаваното от Facebook приложение за съобщения WhatsApp премахва годишната такса от 99 цента за ползване на услугата. Това съобщи съоснователят на приложението Ян Коум по време на конференцията DLD в Мюнхен, цитиран от DPA.

"Придобиването (от страна на Facebook, б. ред.) ни позволи да се концентрираме над ръста, а не над печеленето на пари", заяви Коум в понеделник. Промяната по думите му ще влезе в сила до седмици.

Приложението се радва на сериозна популярност и в момента има над 900 милиона месечно активни потребители. Според Коум премахването на таксата може да помогне на WhatsApp да нарасне още повече.

В бъдеще компанията ще се концентрира над комуникацията между корпорациите и потребителите, заяви Коум по отношение на възможния бизнес модел на компанията. Той обаче все още не коментира дали услугата ще добави видео разговори в бъдеще или не.

Коум обосновава отпадането на таксата и с това, че потребителите на WhatsApp в някои страни нямат кредитни карти или дори банкноти. Опасенията, че един ден ще трябва да започнат да плащат (след първоначалното едногодишно безплатно ползване), безпокои потребителите, а на това трябва да се сложи край, пояснява той.

Досега първата година, през която даден потребител ползва услугата, беше безплатна, а се таксуваше всяка следваща година. Отсега нататък обаче вече няма да има никакви такси за ползване на приложението.

В момента услугата има 900 млн. месечно активни потребители, докато по време на придобиването от Facebook преди две години за 22 млрд. долара броят им бе 450 млн.

Сделката с Facebook е позволила на WhatsApp да ползва инфраструктурата на най-голямата онлайн мрежа в света, например за пускането на гласова телефония, нещо, което иначе би изискало високи ресурси.

"Същевременно WhatsApp успя да запази независимостта си", уточнява Коум. По думите ми софтуерните разработки продължават да се случват чрез собствена платформа.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: WhatsApp
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уатсап не използвам,имам вайбър,а и всички покрай мен са с вайбър.Преди 2-3 години уатсап беше само за чат и с това изгубиха много потребители,които се пренасочиха към вайбър.
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ясно, че ще го направят безплатно. Има си кое правителство да плаща за масрафа. Съобщенията, които си разменяме са много по-скъпи от някакви си 99 цента на година.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кога по дяволите WhatsApp е било платено приложение?! Ползвам го ог 5-6 години и един път не съм платил.
15
10
 
11
 
! Отговори
kjhkj преди 8 години
Леле, като чета коментарите, изглежда че някои сънародници живеят в 19 век. Шубето е голям страх, ей! Не ползвайте дебитни карти, пазете се от интернет! Без и-мейл, защото там получавате фактури от всяко плащане по интернет, а знанието е напаст! Никакви плащания, освен в бакалията, КЕШ! 'Щото и по касовата бележка може някой да ви ПРОСЛЕДИ (биг брадър няма да заспи ако не знае къде е в тоя момент Груйо от Челопечене). А за банките - да не говорим, те са рептилски илюминати. Евала...
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
predi 30 godini watcap nqmashe no pak rayonnoto upravlenie pak znaeshe kakvo si ql,pil,plyul vinagi se sledi vseki donosnika agenta e q komshiq q brat q jena q sin q nov priqtel
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чата с приложението по-лесно се контролира, не че другия не се контролира.
12
5
 
2
 
! Отговори
za paranoici преди 8 години
I da polzvash uslugata i daneq polzvash pak te sledqt dori i vseki den da si sas razlichen Telefonen nomer hvashtat te chrez glasovite chastoti i pismeniteti umeniq takach uspokoite topkata
11
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-добре от Viber :)
10
12
 
9
 
! Отговори
ДС преди 8 години
Няма как да измести Viber.
9
0
 
19
 
! Отговори
Гошу преди 8 години
Аз съм с УатсАп от 3 години поне и никога не съм плащал и стотинка :)
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Иначе как ще следят всички потребители
7
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
lol, кой ще ползва тази боза, всичките служби могат да четат к'во става.
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
само сиренцето в капана е безплатно...
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези приложения печелят от продажба на стикериКато видиш някой стикер за един долар и ти хареса го купуваш, защото е евтин
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Банките предлагат виртуална, карта която се ползва само за онлайн плащане. Зареждаш я със сумата която ти е нужна за покупката, така че след плащането да остане празна. Така и да ти прихванат данните на картата няма какво да изтеглят от нея.
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
вие сериозно ли, на кой са му искали пари за ватсъп!? на мен миналата година след срещата ми казаха: "получаваш безплатен абонамент за още 1 година", преди това не съм плащал
2
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е супер! Защото не умирах от желание да си регистрирам кредитната карта в интернет. Проблемът не е 99 цента, а в това, че за да ги платиш си даваш данните на кредитната карта и после не е сигурно, кой ще има достъп до данните и как ще ги използва и като нищо в един хубав ден ще се окаже, че дължиш на банката доста тлъста сума без да знаеш за какво си я ползвал.
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кога пък е било платено?!

Спонсорирани публикации