Капсулата на Hyperloop ще тежи около 250 кг

Идеята за пътешествие в тръби с до 1220 км/ч. набира скорост
1 фев 2016 11:07, Бойчо Попов
35
Капсулата на Hyperloop ще тежи около 250 кг
Илюстрация: Hyperloop Transportation Technologies

Само преди две години предприемчивият основател на Tesla Илон Мъск представи новата си визия за бъдещето: Hyperloop трябва да може да пренесе заетите калифорнийци за рекордно кратък срок от Сан Франциско до Лос Анджелис. Приблизително шестчасовото пътуване трябва да бъде заменено в идеята на Мъск от около половинчасово пътешествие в капсула, която се движи в тръба с висока скорост - до 1220 км/ч.

Сега стана ясно, че в рамките на конкурса за дизайн в Университета на Тексас A&M 25-членен екип от Масачузетския технологичен институт (MIT) е спечелил договора за изграждане на първата капсула. Студентите са надделели над близо 1000 други участници в конкурса, предава AP.

Така нареченият Hyperloop често се нарича "самолет в тръба, но без крила". В няколко капсули хора и стоки трябва да могат да бъдат транспортирани в бясна скорост. Ранните планове предвиждат всяка капсула да може да превозва 20 до 30 души. Въздушна възглавница следва да стабилизира люлеенето.

За разлика от предишните идеи, печелившият екип от Масачузетския технологичен институт залага за изграждането на капсулата не главно на алуминий, а на въглеродни влакна и поликарбонат. Очаква се по този начин една капсула да тежи около 250 килограма. Като цяло според информация на интернет страницата на екипа става дума за система с магнитна левитация.

Мъск оценява разходите на 6 до 7,5 милиарда долара - сума, която някои критици намират за прекалено висока или нереалистична. По-голямата част от разходите ще се паднат на строежа на отсечката - две съседни тръби, простиращи се на подпори. Чрез тях капсулите трябва да се движат със своя собствена енергия.

Мъск, който е и ръководител на производителя на електрически автомобили Tesla, заложи от самото начало на отворена концепция за развитие, подобно на операционната система Linux. Кулминацията е двудневното състезание в Тексас.

В допълнение бяха основани компаниите Hyperloop Transportation Technologies (HTT) и Hyperloop Technologies. Освен това стана известно, че компанията AECOM от Fortune 500 ще изгради 1,6-километрово изпитателно трасе в близост до сградата на фирмата SpaceX в Лос Анджелис. Компанията съобщава, че ще започне строежа през пролетта. Също и HTT изгражда изпитателна писта в град Куай Вали между Сан Франциско и Лос Анджелис.

Въпреки че плановете за Hyperloop напредват сравнително бързо, критици на проекта не очакват неговото действително приложение на практика. Така например една от често срещаните критики е, че за тръбите няма да се намери място в градовете, както и че тяхното изграждане ще значи твърде сериозна намеса в инфраструктурата.  

Още технологични новини четете в Investor.bg


35
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За презокеански преход, това ще е приказка. Самолетите ще увяхнат. По-бързо 2 пъти и по-ефтино най-вероятно.
24
1
 
1
 
! Отговори
bros преди 2 години
до 29

Бъзикам се, човек. Въпреки всичко, има зони, които са непригодни - А за нещастие Калифорния попада в изключително активна сеизмична такава... Виж, да върже Масква със Владивосток, чудно просто...
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо точно до 1220 км/ч.?
Това е скоростта на звука.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За пръв път прочетох за тази идея преди 45 години, но тогава максималната проектна скорост беше 22 000 км/ч.
21
1
 
5
 
! Отговори
до 28 преди 2 години
Такива конструкции се изчисляват на доста по висока степен на земетресение, твърде са скъпи са.И затова в това отношение се подсигуряват доста .
20
5
 
2
 
! Отговори
bros преди 2 години
... до следващото земетресение от 4 нагоре...
19
1
 
5
 
! Отговори
До 22 преди 2 години
В същност идеята си е същата. В тръбата се достига почти вакум, а магнитната левитация служи за движение и елиминиране на триенето, разбира се. Ако има въздух в тръбата и забиеш това чудо с 1200 км/ч, тя ще избухне.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези тръби ще бъдат с дължина 570 км.Така че не е проблем да бъде изградено в българия.Но цената като я побългарим става...
Технологиите отдавна са известни но не са сработвани досега една с друга и това правят в момента за което можем само да ги поздравим.
Мисля , че един такъв проект е добър за цялото човечество , а дали е ефективен ще се разбере когато го направят този проект.
17
4
 
14
 
! Отговори
-10 преди 2 години
A при внезапна техническа повреда при скорост от 1200 км/ч какво правим?
------
Каквото със самолетите.
16
2
 
7
 
! Отговори
Мутрополит Тиквуний преди 2 години
Ега ти цензурата. И как ще пишем сега хасфалт бе джанъм?!;)))
15
6
 
2
 
! Отговори
барни преди 2 години
Никъде не се спомена какво задвижва капсулата? Не се виждат и велосипедни *** под седалките .Нито пък дупки в пода за крачетата .
14
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и като стане едно земетресение и се скъса тръбата, после няколко месеца ще стържат капсулата от размазаните пътници
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Студентите са надделели над близо 1000 други участници в конкурса". Невероятно, 1000 други участница са предложили концепции! Има ли български университет способен на концепция? Тъжно Не.
12
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бат Боко Тиквунев още достроява 20 км от магистрала Хемус започната преди 40 години. Боко е обещал че неговите правнуци ще летят по тази магистрала с цели 140 км в час.
11
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един малък теч на налягане някъде и тия дори няма да разберат какво ги е убило.
10
0
 
18
 
! Отговори
мда преди 2 години
Всяко нещо от нашето ежедневие в началото е била просто една идея :) надявам се да се повозя на тази "идея" след време :)
9
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този пич е великан. Не се спря от супер неща да прави и практически да ги дава без пари - само за развитие. Фирмата с чест носи името Тесла.
8
15
 
3
 
! Отговори
Хахах преди 2 години
САЩ е единствената развита държава която няма влак-стрела,хайде първо да построят бързо скоростни трасета и после да мислят за технологии Маглев,а също се говори,че този хиперлууп ще се движи във вакумна тръба което е равносилно на имплозия тоест пътниците заедно с хиперлууп ще станат буквално на кюфтета!
7
3
 
24
 
! Отговори
Ivo преди 2 години
това го правят за да дразнят Бат Бойко, конкуренция на магистралите
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
все още си мечтая за скоростен влак в България, тези свръх скоростни не са за нашите малки територии, но си е друго някой европейски столици да бъдат свързани и да имаш следният маршрут (Варна/Бургас) -> София - 1-1.20 часа, София - Виена, час и само прекачваш транспорта.

сега и обратното , турист ще може да дойде в нашата страна за 2 часа до морето или съответно като види обслужването да избяга бързо от него :)