Google погребва и платформата Picasa

Тя бе на две години, когато през 2004-а бе купена от концерна
15 фев 2016 13:52, Бойчо Попов
5
Google погребва и платформата Picasa
снимка: pixabay

Краят се очертаваше още от години, но сега вече е официално - Google преустановява поддръжката за Picasa.

В постинг в корпоративния блог ръководителят на Google Photos Анил Сабхарвал обяви, че приложението за настолни машини няма да бъде развивано след 16 март. Уеб албумите ще бъдат запазени, но от 1 май няма да може да бъдат обработвани или да бъдат добавяни нови.Hidden Field

Google препоръчва, разбира се, преминаване към новата услуга Photos, където потребителите на Picasa ще намерят своите снимки и данни. "Ние можем да осигурим по-добро обслужване, ако се фокусираме само върху една платформа, която има по-голяма функционалност", обяснява промяната Сабхарвал.

Компанията обаче не очаква всички фенове на Picasa да преминат лесно на новото място. За тази група екипът на проекта планира собствена платформа, за да може снимките и техните метаданни да продължат да са достъпни. Повече информация ще обяви скоро самият Сабхарвал. Краят на Picasa засяга и фирми, които ползват протокола API от портала за снимка в свои проекти. Функциите на интерфейса ще бъдат ограничени от 1 май.

Picasa бе на две години, когато през 2004 г. бе придобита от Google. С пускането на Google+ концернът Alphabet изгради втора платформа, която през миналата година стана Google Photos. През миналата есен по официални данни услугата имаше 100 млн. потребители.

Преди три години единият от основателите на компанията и бивш изпълнителен директор Лари Пейдж заяви по повод на социалната мрежа Google+, че концернът възнамерява “да опрости и подреди” своята продуктова линия. През следващите години Google възнамерявала да се фокусира върху проекти, които се разглеждат като ключови за компанията.

Не за първи път Google закрива свои проекти, включително и такива, които се ползват с голяма популярност. През юни 2011 г. компанията обяви планове за прекратяване на Google Health и Google PowerMeter – два проекта, които някога се разглеждаха като доста амбициозни. С помощта на стартиралата през май 2008 г. Google Health потребителите можеха да съхраняват в глобалната мрежа свои медицински данни (информация за здравно състояние, рецепти и т.н.) и да предоставят достъп до тази информация на други лица.

Идеята на лансираната през 2009 г. Google PowerMeter беше да се предостави инструмент, с помощта на който потребителите да могат да следят потреблението на електроенергия в своя дом от всяка точка с връзка към интернет.

В средата на 2012 г. Google реши да затвори повече или по-малко познати услуги, включително iGoogle, Google Mini, Google Video, Google Talk Chatback и приложението за търсене за Symbian. 

Още любопитни икономически новини четете в Investor.bg


5
Още по темата: Google
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тяз ногу зеха да ма знервят, ши ма ядосат и ши зема да мина на микрософт, жалко, че няма едри линукс корпорации които да ги сборят тяа
3
0
 
0
 
! Отговори
Striker преди 2 години
Е не ме учудват. Гигълите се славят с подобни действия. Не, че и МС нямат подобни изцепки:)
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"As of March 15, 2016, we will no longer be supporting the Picasa desktop application..."

Иде реч за приложението което потребителите инсталират на ПеЦетата си или таблетите си. Да не истерясат хората, че ще изгубят фотоалбумите си
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е един добър начин да се преброят реалните потребители на пикасата