Смартчасовниците издухват швейцарските

Вече се продават повече умни часовници, отколкото традиционните
19 фев 2016 16:52, Бойчо Попов
47
Смартчасовниците издухват швейцарските
снимка: Ройтерс

Глобалните продажби на „умни часовници“ са достигнали 8,1 милиона единици през четвъртото тримесечие на 2015 г., повече от продадените 7,9 милиона швейцарски часовника, разкрива най-новото изследване на пазарните анализатори от Strategy Analytics. Така за първи път смарт устройствата са изпреварили продадените швейцарски часовници в световен мащаб.

Глобалните продажби на умни часовници през четвъртото тримесечие на миналата година са нараснали с цели 316% спрямо 1,9 милиона година по-рано. Те бързо се увеличават в Северна Америка, Западна Европа и Азия.

На Apple Watch се падат внушителните 63 процента от общия световен пазар на „умни часовници“ през четвъртото тримесечие на 2015 г., следван от Samsung с 16%. Apple и Samsung заедно продават 8 от всеки 10 смарт часовника в света. Hidden Field

Продажбите на швейцарски часовници са намалели през последното тримесечие на 2015 г. с 5% от 8,3 млн. броя година по-рано. Глобалното търсене на швейцарски часовници се забавя, а важни играчи, като Swatch, изпитват затруднение да намерят път към растежа, пояснява Стивън Уалцър, анализатор в Strategy Analytics.

„Швейцарската часовникарска индустрия реагира много бавно на развитието на смарт часовниците. Тя си държи главата в пясъка и да се надява „умните часовници“ просто да изчезнат. На швейцарски марки, като на Tag Heuer, се пада едва 1 на сто от всички продадени смарт часовници в световен мащаб през четвъртото тримесечие на 2015 г., далече зад Apple, Samsung и други лидери в тази категория с висок растеж“, твърди Нейл Маустън, изпълнителен директор на Strategy Analytics.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Селски кич и простотия. За швейцарския си часовник съм дал 7500 евро. Не бих го сменил с подобна китайска светеща панаирджийска пръчка за нищо на света.
31
1
 
0
 
! Отговори
До 42 анонимен преди 8 години
Това не ти е стенен часовник с кукувичка.Часовника е водоустйчив! В него не може да влезе вода или прах => няма от какво да го почистваш или смазваш. Ти ако даваш през месец по 800$ за смяна на маслото на часовника ти 4 литра 5W30 си е твой проблем. И къде го пращаш в Швейцария ли?
30
1
 
0
 
! Отговори
Seiko преди 8 години
Seiko кинетичен 2000 година цена 120 лв., сега на магазина цената е около 250 лв., работи безотказно до ден днешен. Смарт часовника - ох падна ми батерията, колко ли е часът? Ха-ха-хо-хи!Да не забравяте редовно да си зареждате батериите!
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За онези които си мислят че швейцарските часовници са вечни, много грешите. Всички тези часовници които се продават по магазините идват с гаранция, но при условие че всяка година пращаш часовника за рутинна поддръжка. Те го отварят, почистват, смазват и т.н. Първите няколко години или една година, зависи от производителя е "безплатно". После ако искаш часовника да работи така както трябва, знаеш, плащаш си и им го пращаш. Цената е от около $800 нагоре, пак зависи от производителя.
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те и електронните настъпиха навремето, но истинските пичове ще си купят механика, качествена и непреходна.А и скоро умните часовници ще поевтинеят драстично и модата им ще мине.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде ги измисли тия писалки Паркър за хиляди левове? Те почват от 14-15 лева, а най-скъпите модели са към 300. Иначе принципът е верен, макар че в днешно време и евтиното, и марковото най-често е Made in China.
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия часовници са за ученици и студенти. По скоро ще изядат дяла на кварцовите. Големите марки ги купуват успели мъже. Това е като с химикалките, има по 0.20лв и повечето хора пишат с такива, в големите корпорации мениджърите използват писалки Паркър за хиляди левове. 90% от мъже и жени на висока позиция, ще продължават да носят истински часовници, да ако ходят да спортуват може да имат по един смарт, но дотам.
25
2
 
1
 
! Отговори
циника преди 8 години
33, виж какво мой човек.Не ми приказвай врели-некипели. Цената се поддържа от уникалността на изработката. Иначе той и камъкът е стотинки, ноима скулптури, които струват милиони.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
колкото бяха и електронните през 80-те години, по които беше полудял народа и само няколко години по-късно вече бяха демоде.
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До циникаИскам да видя смешкото, който ще си сложи детската играчка от снимката на ръката. Как изобщо може да се сравнява швейцарски часовник, който играе ролята на онова което е диаманта примерно при жената с някакви електронни детски играчки?---Виж сега мой човек, занимавал съм се с диаманти и часовници повече от колкото ти ще видиш през живота си. Диаманта няма стойност както и швейцарския часовник. Цената се поддържа изкуствено високо за да върви бизнеса, иначе реално диаманта е стотинки
22
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименСамо че швейцарските часовници и след 100 години ще са функционални, докато тези смарт бок.луци с дисплейчетата ще са за сметището само след няколко години.-------Сигурно ще са функционални и след 500 години, но и тогава ще бъдат неточни, което не е добро качество за часовник. Иначе и електронния ще бъде фунционален след 100 години, само трябва да му сменяш батерията...
21
3
 
5
 
! Отговори
циника преди 8 години
Искам да видя смешкото, който ще си сложи детската играчка от снимката на ръката. Как изобщо може да се сравнява швейцарски часовник, който играе ролята на онова което е диаманта примерно при жената с някакви електронни детски играчки?
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам Casio GW-3500BD, купих го през м. май 2012 г. Кварцов е, с акумулаторна батерия, която се зарежда от светлината. С G-Shock e, херметичен, контролира се от радио-сигнал, часови зони (пътувам доста), стоп-уочове, няколко аларми... да не изброявам повече. Страхотен часовник, струва си всяко едно от 350-те евро, които дадох тогава. Не бих го сменил за нито един от "умните" часовници.
19
2
 
10
 
! Отговори
мда преди 8 години
Преди няколко месеца бях в Женева. Там разбрах за една марка за която не бяг чувал дотогава, но им посетих музея. Силно се съмнявам Пазара за часовници да постави хората които ще си закупят мсарт часовник на един и същи щанд с тези които ще си купят Патек Филип...
18
2
 
4
 
! Отговори
Иво преди 8 години
Аз си имам Сейко-5 купен 2000г. Механичен автоматик. Работи без грешка... Блъскане удряне... 5 пъти го полирах преди 3г. Смених стъклото... Механизъм 7S22 имаше отклонение но го регулираха... а и нова пружина старата беше загубила еластичност... Казвам ви Железен Часовник... Който го купих за 300 лв тогава... 16г...Ектронни кварцови Хубави са спор няма въпрос на вкус...
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 22За 15 лева гривна ще ти свърши същата работа. Вместо да купуваш за 500/1000 изгъзица която след година ще те е срам да сложиш на ръката си.Хич те няма при часовниците пич.
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бе те и Касиото и други куча марка дигитални часовници навремето тръгнаха добре, ама вече хората ги е срам да ги носят.Същото ще стане и с тия еднодневки. Няма електроника която да издържи на времето . Технологиите се развиват с дни и старите са за ***. Механиката поскъпва с времето обаче.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НИКОГА НЕ БИХ СИ КУПИЛ ТОЗИ УМЕН БОКЛ.К. ОТ МЕХАНИЧНИЯТ ЧАСОВНИК ПО ДОБРО НЕ Е ИЗМИСЛЕНО----------Баце, освен ако не си механик в някой гумаджийница земи прочети това-онова в Интернет. Може да ти дойде некоя гениална мисъл... Ако си механик у гумаджийница пий една ракия и всичко ще е наред
14
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНИКОГА НЕ БИХ СИ КУПИЛ ТОЗИ УМЕН БОКЛ.К. ОТ МЕХАНИЧНИЯТ ЧАСОВНИК ПО ДОБРО НЕ Е ИЗМИСЛЕНО.--------Аааа, измислено е. Кварцовия часовник. Механичния часовник е НЕТОЧЕН,ИСКА ДА ГО НАВИВАШ, СКЪП И МОГАТ ДА ТЕ ПРЕБИЯТ ЗА НЕГО.Кварца цепи секундата, купуваш му батерия на 8 години веднъж която струва 5 лв.Смартуоча има и много допълнителни функции, като например колко метра днес е изминал дебелия ти з.адник, къде се намираш и т.н.Не ме хващай на тема часовници защото нямаш и понятие
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Часовниците са за хората, които нямат време. Животът без часовник е много по-хубав. Особено на яхта в Средиземно море. А вие си спорете за часовници... :-) Шиши.

Спонсорирани публикации