Битката в нета – между сигурността и свободата

Димитър Ганчев от Интернет Oбщество пред Bloomberg TV Bulgaria
4 мар 2016 09:35,
14
Битката в нета – между сигурността и свободата
Кадър: YouTube

Битката в интернет пространството на фона на последните събития, свързани със съдебното дело на Apple с ФБР, както и задържането на вицепрезидента на Facebook за Южна Америка, не е от вчера.

Тя изглежда по различен начин на различните континенти. В Европа везната между сигурност и свобода натежава в полза на личните данни. В Северна Америка е в посока на сигурността. Това заяви Димитър Ганчев от Българското Интернет Oбщество в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Apple се притеснява, че, ако правителството получи достъп до лични данни чрез мобилните устройства, ще се създаде прецедент и то не само в САЩ. Това ще доведе до поредица от такива искания от останалите правителства в целия свят.

"Ако всяко правителството може да декодира телефоните, потребителите ще спрат да ги купуват или могат да се насочат към други мобилни устройства, които не са произведени от американски компании. Аpple ще има затруднения в продажбите извън САЩ, ако позволи на правителството да отключва телефоните", посочи още Ганчев.

По думите му основното притеснение е, че ще се създаде прецедент, в който ФБР ще може да иска от частна компания да участва в разследване или да създава инструменти за разследване. Apple всъщност на това се противопоставя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
dob преди 8 години
като ония патки де си мислили че некои работи едидеси *** се пита в задачата тои знае ли или той да погне кзп да земе да идат да ги попитат тоя нее ле оронване на презтиж дефакто де лие изплакал пък и след като знае чее само служител на друга фирма тя ква е ничия апм поздрави
9
1
 
0
 
! Отговори
fost bro преди 8 години
бро явно прокопсията е да си мисли някои които познава другия и да злобеи щото милия е връзкар докога питам в малките градове това ще продължава щото честните плащат честно независимо къде а зарад такива *** *** трябва ние да страдаме докога питам аз и да се местим като цветарки зарад такива на ракията това е навсякъде и до като е така котрла е 0
8
1
 
0
 
! Отговори
don преди 8 години
като кабелрките и булстком аз съм се изумил тази вечер пускам кабелна така но какво ме учуди кабелната мила и булсатком тука маи си играят далавери да почна дасе смущава та питам милите опти спринт кое е интересното в случая а нека да позная приятели
7
1
 
0
 
! Отговори
Gost преди 8 години
Тия само глупости пишат като идем да плащаме ти знаят егн и трите имена ето ти сигорност нали
6
1
 
2
 
! Отговори
грешка в Заглавието преди 8 години
Битката в нета Е ЗА сигурността и свободата !!!!!!!!
5
1
 
4
 
! Отговори
от 7 преди 8 години
А тези от ябълката са още по нагли даже са криптирали личната информация, по този начин освен вашето разрешение иска и ключа за разкриптиване на данните.И това прави защитата доста добра.Не е проблем за този които е написал софтуера да ви накара да заредите нова операционна система (ъпдейт)с която да се избегне тези защити.Но е проблем защитата за всеки друг които не е официалния производител (нямат изходния код на операционната система и познанията).
4
1
 
3
 
! Отговори
От 6 преди 8 години
А това че масово потребителите са дали достъп до личната си информация, на някой софтуер и не е проблем този софтуер да вади лична информация за него.Е друга тема.А това къде се намира GSM- е ясно между клетките които ви показват колко добро покритие има в момента вашия телефон.
3
2
 
5
 
! Отговори
От 5 преди 8 години
Когато инсталирате софтуер и той ви пита дали давате достъп до личната информация и вие дадете този достъп.Вие сте дали право на софтуера да работи с личната информация ,така че той прави с тази лична информация каквото си иска с ваше съгласие.Но за сега има някаква защита когато не искате да давате тази информация,разбира се това има недостатъци като потребител.А правителството иска и достъп до тези потребители, които не са дали съгласието по един и друг начин за достъп.И то официален.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Следенето на телефоните къде се намират , никога не е бил проблем за никого поради функцията която изпълнява GSM -*** , а именно трябва да връща сигнала до вас с локализация къде се намирате.Нали не искате вие да ви чуват от не чувате какво ви говорят от другата страна защото няма информация къде да е насочен сигнала(къде се намирате).Тук става въпрос за лична информация от телефона, при условие че не сте дали достъп до нея.
1
2
 
9
 
! Отговори
WinX преди 8 години
това лие е демокрацията ви? да цензурирате неудобната информация ахахахахах