ФБР си призна: Следят ни като на филм!

Заплахата може да е много по-сериозна, ако има злонамерен хакер
Обновена: 17 сеп 2016 09:36 | 17 сеп 2016 09:30, Петя Славова
58
ФБР си призна: Следят ни като на филм!
Снимка: Reuters

Следят ни като на филм! Признанието дойде от висш ръководител на ФБР. Той заяви, че камерите и микрофоните на лаптопи и телефони могат да се ползват за непрекъснатото ни наблюдение.

Съветът - да поставяме лепенки на обективите, ако правим нещо, което не е за пред хора. Доколко реална е опасността да попаднем в мрежите на истински BIG Brother?

На практика всяко устройство би могло да попадне в мрежата на недоброжелателите. Настолни компютри с микрофон и външна камера, лаптопи с вградена камера, таблети и телефони.

Много хора веднага ще си кажат първосигнално, че това не ги застрашава и че не крият нищо. Не е така. Само си представете, че крадец има достъп до камерата на компютъра ви вкъщи. Той ще знае във всеки един момент кога домът ви е празен и какви ценности има вътре. Да не говорим пък, ако залогът е не просто едно жилище, а банка или държавна институция.

Това не е шега. Нито пък нелепа конспиративна теория. А реална опасност, която сериозно заплашва да разкрие личното ни пространство пред света. Затова Митко е взел превантивни мерки. Така, както вече направи идеолога на Facebook Марк Зукърбърг, който позира за снимка, на която се вижда как е сложил лепенка върху камерата на лаптопа си.

"Шефовете ми решиха, че трябва да имат достъп до моя компютър. Впоследствие разбрах, че могат и да ме виждат, и да ме чуват", разказва Димитър Димитров пред Нова тв.

Заплахата може да е много по-сериозна, когато става въпрос за злонамерен хакер. Човек, който може да види къде сме или пък да подслуша важен разговор. Аргумент, признат и от американското разследване.

"В офисите на всеки компютър с камера имаме приспособления, с които затваряме окото на камерата. Правим го, за да не ни наблюдават", обяснява Джеймс Коми от ФБР.

Истината е, че 100-процентова защита от подобни атаки няма. Щом едно устройство, в случая камера или микрофон, е включено и работи, и щом има връзка с интернет, то е уязвимо по един или друг начин.

Връзката с интернет е пътят, по който хакерът влиза там, където не му е мястото. Ако овладее операционната система, оттам очите му са отворени към всичко останало.

"Може да ви вкара допълнителен софтуер, без да разберете. Да го инсталира, да активира камера, да запише изображение и да го изпрати", обяснява Борислав Сестримски от Международната академия за обучение по киберразследвания.

И при най-модерните технологии обаче важи класическото правило. Едно устройство е напълно безопасно, когато не работи. Когато се наложи да инсталираме камера към компютъра си, трябва внимателно да четем всяка стъпка от процеса. Инсталацията винаги пита, кой има достъп до камерата и как се управлява тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
8
 
6
 
! Отговори
Жибор преди 7 години
1998 г. наш учен кани щатски колеги,търсещи данни за потопа да дойдат у нас понеже смята,че потоп е ударил Черно море преди хиляди години. Руските тайни служби ("русофили" и пр.) снимат писмото му и пращат факсимиле в Русия,която решава да ни превари. 1 седм.след сигнала тя кани учените да изследват нейните брегове за следи от потоп. Те идват с модерна техника,вкл.компютри но виждат,че докато отсъстват багажа им е претърсван а джипиеса показва,че компютърът е отварян в централата на КГБ в Москва
24
1
 
7
 
! Отговори
КРАЖБИ И ПРОДАЖБИ преди 7 години
До Анонимен 22 и 28Ти, ако си хакер, аз съм извънземен :) Вика обновявайте си файъуолите мухахахахах
23
1
 
3
 
! Отговори
Внимание преди 7 години
ПОлицейската мафия и бялат а мафия с а свързани с опасни престъпници обитаващи зони зад Плутон подават починали от свръхдози наркотици..Сега внедряват милиарди нано скенери за поразявани на живи форми вкл хора,червеи и милиони други.За колеги AIDS вкл варианти AIDS 2012,AIDS 2014 i AIDS 2016 sa продукт на полицейскат а мафия...Холограмните оръжия масово разпространявнаи са също подадени през наркоманизирани техни престъпници..Техни са и увредилите климата бели режещи скенери наричнаи "дневни с
22
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 24Чак пък да не съм в час при положение, че се занимавам от 27 години с компютри и самия аз съм бил хакер.. Ама ти явно си специалиста :)
21
1
 
14
 
! Отговори
кокала преди 7 години
следели ни през уеб камерите. та те в реалния живот ни налагат решенията си та какво остава за виртуалния. И сега най-новия хит в бг пространството...наречен Откраднатата демокрация.... Вървиииии народееее възродееенииии към изборните урни ти вървииииида изберем наште господааариииизадължен си от днескааа тииии.да изберем
20
1
 
16
 
! Отговори
лицемерие преди 7 години
Странно е тази новина да идва от страната в която всеки се следи и подслушва дори и в закусвалните и чиято политика е да следи дори своите съюзници.
19
1
 
14
 
! Отговори
до 22 преди 7 години
ти не си в час! Което и приложение то гугъл магазина да инсталираш те пита разрешаваш ли му да те следи и ти се съгласяваш иначе нищо не инсталираш! Отделно ти казват хората, че могат да те хакнат без да разбереш, той за антивирусни ми говори! И да ме хакнат, да ми ядат у-я
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми те са си извратеняци нормално е.Освен че не плащат на тях им плащат за да подслушват кой какво казал,направил и тн.То тва си е болестно състояние.И кво от тва?И те ще изпукат някой ден и тях ще ги закопаят в трап,но не и преди да са станали ходещи вампири с деменция,треперещи ръце и памперси за възрастни.
17
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами човек трябва винаги да има обновена и модерна антивирусна и firewall. И двете са доста достъпни даже и за новаци. Иначе хакването на телефона не е чак толкова просто освен ако не си го забиеш сам теглейки съмнителни неща. Иначе крадеца трябва да ти вземе телефона, да закачи флашка и да сложи следящия софтуер. Не си оставяйте телефоните без надзор. Мен лично няма кой да ме следи и силно се съмнявам, че крадци ще си правят труда по този начин има по-лесни ..
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Следят ме непрекъснато, излизайки от блока правя три дясни завоя и виждам своите преследвачи, но на тях явно не ги еня. Освен това забелязах че батерията на смартфона ми пада много бързо, това е заради следящата програма която праща всичко за мен. Колегите ми ме слядят през целия работен ден, непрекъснато усещам в тила си впити няколко чифта очи. В кръчмата сервитьорката е опасна шпионка, сипала ми е нещо в питието ...
15
8
 
16
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Много ги интересува ЦРУ какви джанти сте си купили от олх-а за 200лв на 10 годишния Опел
14
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пусинската кагебишка шайка, са внесли в думата законопроект за ограничаване на Интернет ??? Защо ли ??? От какво се страхуват ???
13
8
 
11
 
! Отговори
Еразъм Ротердамски преди 7 години
Следят ли ни?! Много важно. Нека ни следят като са безработа.
12
0
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 7 години
Новост е у нас че извънземни терористи нападнали Сирия с обемно преобсебващи техники ползват тежко терористични съоръжения нарочно монтирани в тн "здравно осигурителни " книжки..Съществата са ясно видими .След като взех книжката на баща ми ме нападнаха веднага ..Около тялото ми се уви като шал извънземно негодниче с очи белезникаво космата глава и дълго като шал тяло..размери около три метра на дължина и 0.5 м най голям срез до 0.39 м след очите.За да го прогоня отидох на лечение в река Дунав
11
17
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След санкциите.Върви някакъв из Москва, оглежда магазините и си мърмори:-Месо нямаяйца нямасирене нямамляко нямаИдва някакъв полицай и му казва:-Ако не млъкнеш, ще те ударя с пистолета по главата!-Стига бе, и патрони ли няма?
10
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само си представям как някой от ФБР пуска камерата на лаптопа ми и вижда грозната ми физиономия вместо на някоя мацка :D
9
0
 
12
 
! Отговори
мълдър преди 7 години
А добро утро.Мите,нали си айти та вчераразбра че боса се дзвери по цел ден у мониторо да те фане у крачка!Сите ниесме у биг-брадаро от поне 10-на години.Има по 2-3 камери във всеки офис,магазин,заведение....
8
0
 
6
 
! Отговори
JJIvanov преди 7 години
na 19.05.2000 година се наложи да предупредя всички разузнавачи участвали в Пловдив на среща за Студената война за тотално събиране на информация от нечовешки информационни центрове.В САЩ всички централи на спец службите по онова време се следяха обемно проникващо .Колеги да огледат снимки и филми вкл на централи в Лондон и Москва.Виждат се ясно специфични обеми около всяка сграда.Ameriskaнските разузнавачи се познаваха дотогава перфектно по индивидуално следене през здравно осигурителen numbe
7
0
 
15
 
! Отговори
Редакторът преди 7 години
Не е баш тъй!Истината е "Следим Ви като на филм"!
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До проктологxaxaxaxxaxaxxax