Българи заснемат с мощен дрон недостъпни места на Антарктида

Последната група на 25-ата антарктическа експедиция замина
2 фев 2017 08:21, Мария Захариева
17
Българи заснемат с мощен дрон недостъпни места на Антарктида
Снимка: Reuters, архив

Последната група на 25-ата антарктическа експедиция замина вчера от София, съобщиха от Българския антарктически институт.

Това са геодезистите от картографската служба на Министерството на отбраната полковник Петър Данчев и капитан Георги Михайлов и Божил Василев.

Те ще продължат амбициозния проект за заснемането на недостъпни за човешки крак територии с помощта на прецизна апаратура, монтирана на мощен дрон, след което ще изготвят топографска карта, включваща заснетите места.

Други членове от научния състав на експедицията са се качили от нашата база на борда на испанският кораб "Есперидес" при бурен вятър и силно вълнение, съобщиха от "Св. Климент Охридски".

При много лошо време с надувни лодки "Зодиак" те са дебаркирали на брега на полуостров Байерс в другия край на остров Ливингстън, на около 40 км от базата. В продължение на две седмици от палатковия лагер геолозите д-р Камен Бонев и асистентите от Софийския университет Дочо Дочев и Стефан Велев ще изследват скалите от границата между мезозойската и неозойската ера с основна цел търсене на вкаменелости, картиране на вулканските тела и свързаните с тях полиметални орудявания.

Експедицията ще продължи до втората половина на месец март.

Междувременно депутатът от 43-тото народно събрание Ирена Соколова, която участва като психолог в експедицията ни на Антарктида, развя там знамето на Перник, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. 


17
Още по темата: Антарктидадрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мощен?! колко да е моюен? А не беше ли по-добре този "мощен" дрон да позаснеме недостъпните бунища и палати на миропомазаните?
6
2
 
4
 
! Отговори
Нострадамус преди 3 години
Къде е стъпил българин и става глобално затопляне, демек потоп.
5
2
 
4
 
! Отговори
аз преди 3 години
До BURZUM
Както се вижда по-долу - българите най-обичат да завиждат на учените, че правят нещо (не се замислят, че заплатите на учените са направо мижави!). И не само на учените - на всеки, който реши да съгради нещо. Виж, ако някой открадне нещо - почват да го хвалят!
4
3
 
3
 
! Отговори
Бай Гого преди 3 години
Единственото което правят е да харчат пари и то пари ,които биха много по-полезни за други изследвания .
3
1
 
5
 
! Отговори
Stereo преди 3 години
Все съм се чудел тази експедиция има ли принос към световната наука или е поредната хитра схема за източване на средства?

Някой знае ли?
2
1
 
4
 
! Отговори
смЕх преди 3 години
Урааа гоУлем принос от тая дупетатка бе ,че и знамето на Перник! ВинкелО е безсмъртен следващия път и един голф да трапосат та да се знае ,че от тук насетне това си е наше.
1
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите си оправиха държавата и понеже нямат други проблеми отидоха да заснемат недостъпните места Антарктида