Защо Facebook копира все повече Snap?

Ще успее ли голямата социална мрежа да убие малката
3 апр 2017 15:30, Бойчо Попов
1
Защо Facebook копира все повече Snap?
снимка: Ройтерс

Евън Шпигел може с право да се чувства истински пионер на Силициевата долина. 26-годишният успява заедно със своя партньор Боби Мърфи да направи това, което много малко основатели на компании могат да претендират: с функцията Stories той създаде истински подпис за Snap - функция, която ще бъде завинаги свързана като търговска марка със Snapchat.

Уникалната способност на Snapchat да документира ежедневието възможно най-пълно с фото и видео откъси помогна на Snap не само за първичното публично предлагане, което доведе до оценка от 40 милиарда долара, но също така събуди интереса на втората най-ценна интернет компания в света.

В действителност главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг е фен на Snapchat от самото начало на компанията. От 2012 г. основателят на Facebook се опита да придобие компанията неколкократно – безуспешно, както е ясно. А щом не може да получим нещо, нека го бием. Така звучи социал-дарвинистичната формула на Силициевата долина – едва ли друг икономически метрополис има подобна доктрина, коментира актуалната тема в рубриката WhatsApp съводещият на UpDate Бойчо Попов.

Така че Зукърбърг първоначално се опита да се противопостави с плахи опити, които обаче се провалиха сериозно: първо се сгромоляса приложението Poke, а след това, преди две години, прекият опит за копиране на Snapchat с независимо приложение, наречено Slingshot, бе истинска катастрофа.

С дъщерната си компания за споделяне на снимки Instagram през миналото лято Facebook постигна изненадващ успех – то директно копира функцията Stories.

Експериментът отчете феноменален успех: само за пет месеца след внедряването на новите функции Instagram привлече 150 млн. нови активни потребители - и по този начин почти настигна Snapchat. А растежът на потребителите в Snapchat се стабилизира след старта на Instagram и вероятно коства по-високата оценка на борсата на Snap.

Продължението на коментара вижте в Investor.bg


1
Още по темата: FacebookSnap
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ко?