Графичните чипове за iPhone – made by Apple

Това ще е удар за досегашния доставчик Imagination Technologies
4 апр 2017 11:30, Бойчо Попов
0
Графичните чипове за iPhone – made by Apple
снимка: Ройтерс

Imagination Technologies, британският производител на графични чипове, който предоставя графичните процесори PowerVR за iPhone и iPad, заяви, че в рамките на до две години Apple ще прекрати лиценза на компанията за технологията ѝ.

 Imagination пояснява, че Apple е информирала производителя, че "работи над отделен, независим дизайн, за да бъде в състояние да контролира продуктите си и да намалява бъдещата зависимост от технологията на Imagination". 

Това ще е голям удар за Imagination, която разчита на Apple за около половината от приходите си и ще спре да получава лицензионни такси за устройствата iPhone и iPad в рамките на 15 до 24 месеца, считано от сега.

Американският технологичен концерн държи в момента повече от 8% от акциите на дружеството, а Financial Times съобщи още преди една година, че Apple е провела разговори за придобиване на Imagination, но в крайна сметка е решила да не осъществява пълно поглъщане.

Ако новината се потвърди, може да видим и двата чипа A-серия проектирани от Apple  - и централния, и графичния чип. Това ще се случи най-рано през следващата година с пускането на следващия iPhone.

Американският концерн вече жъне успехи в областта на дизайна на процесорите, като базираните на ARM изчислителни ядра често значително превъзхождат тези на конкурентите.  

Междувременно в понеделник стана ясно, че Apple, както и Amazon и Google, са активно ангажирани във войната по наддаването за придобиване на поделението за NAND памет на Toshiba. 

Oще подобни новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: iPhoneappleiPad
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации