Китай създава първия в света квантов компютър?

Китайската академия на науките оповести новината на сайта си
11 апр 2017 22:54, Анисия Иванова
110
Китай създава първия в света квантов компютър?
Архив: Reuters

Китайски учени в близките няколко години ще създадат първия в света квантов компютър, който по ключовите си характеристики ще превъзхожда всички авангардни съвременни суперкомпютри, предаде ТАСС. Това бе оповестено на сайта на Китайската академия на науките.

"Китайски специалисти вече са способни да контролират както едночастичното, така и квантовото състояние - заяви директорът на Китайската академия на науките Бай Чунлин. - Може да се каже, че преминаваме от етапа на наблюденията към този на модулациите. Квантовите телекомуникации и компютри ще ни позволят да направим революционен пробив."

По думите му, разликата в потенциала между най-новите китайски изчислителни апарати, подобни на "Тянхъ-2", и въпросната квантова разработка ще е огромна. До 2016 г. "Тянхъ-2" бе най-бързият компютър, разработен в Китай и способен да изпълнява 33,9 квадрилиона операции в секунда. Бай Чунли посочи, че ако на днешните суперкомпютри са нужни 100 години за решаването на свръхсложна задача, квантовият компютър ще може да се справи с нея за 0,01 секунди, пише БТА.

Квантовият компютър е сред най-обсъжданите теми в науката през последните няколко години. Това хипотетично устройство, което има допирни точки с компютърните науки и квантовата физика - най-сложния раздел от теоретичната физика, е сред най-перспективните направления в развитието на изчислителната техника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: Китайквантов компютър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
4
 
! Отговори
НЕПОНЯТНИ ЗА СВЕТА преди 7 години
кюбит 0,1 или 0 и 1 може да бъде съхранен само за 1 секунда.Китайците НИКОГА НЯМА ДА УСПЕЯТ да запазят това състояни дълго!DWave успяват чрез фотони да четът състоянието на атома и след една секунда го прехвърлят в нов атом.човешкия мозък работи на принципа на микро рестартиране, което е един вид еквивалент на момента в който става прехвърлянето на състоянието от един на друг атом с цел това състояние да се запази. НЕ СЛУЧАЙНО ХОРАТА МИГАТ ПОСТОЯННО, НО ТЕЗИ НЕЩА СА НЕПОНЯТНИ ЗА ДНЕШНИЯ С
51
0
 
3
 
! Отговори
100% преди 7 години
Проблема е в това, че за 1000 милисекунди могад да запазят едно състояни -> 0, 1 или 0 и 1След 1 секунда или трябва да прехвърлят състоянието в нов атом или губят информацията.Все още никой не може да запази това състояние с часове. ТАКА, ЧЕ СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ КАТО ПИШЕТЕ ПРОСТОТИИ, ПЪРВО РАЗБЕРЕТЕ КАКВО Е КОХЕРЕТНОСТ
50
1
 
5
 
! Отговори
ЯМР преди 7 години
ЯМР са едни от първите квантови компютри.DWave ползва тази технология и сега прави 4-та версия на своя квантов компютър.
49
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
китай е номер едно в световен мащаб в електрониката и не само.
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A пасианса дали ще върви на него?
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 61 Анонименмного сте зле с компютърните технологии. Дай инфо къде са тия компютри да ги видиме действащи
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 67 ДиогенИ, къде продават тия квантови компютри канадските фирими, че няма инфо в интернет?
45
3
 
7
 
! Отговори
Диоген преди 7 години
Канадската фирма D-Wave Systems вече продава такива компютри. И IBM и Google работят в тази насока. А китайчетата си мислят, че са открили топлата вода.
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В тоя сайт има много комплексирани чичаци дето не са в час с технологиите и като чуят квантов копютър, почват да търсят тамяна. Технологията е по-висша от малките ви мозъчета, разбирам защо давате минуси.
43
5
 
6
 
! Отговори
Специалист преди 7 години
Този нов компютър също ли ще струва 1 лев ,като другите китайски стоки?
42
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бай Чунлин нищо не е ! Да видят нашия Бай *** какво може!!!
41
28
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първият и вторият кюбитов компютър отдавна са създадени в САЩ и показани през 2000 и 2001. Кви оризи, кви истории.Има само една сериозна държава наливаща пари в наука и циливизация - САЩ.
40
20
 
9
 
! Отговори
risk assessor. преди 7 години
Китайците малко са предозирали.Квантовият компютър ще бъде създаден в САЩ или в Европа.
39
23
 
15
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
След като възприе безрезервно капитализма Китай направи чудеса.Само пред 40г. са падаше по един хладилник на 100 семейства и да си купиш колело им трябваше едногодишна заплата.Те имат изключителни умове. А вижте Русия...От 100 г буксува на едно място и заплашва света с война.Китайците работят здраво и не заплашват никого.Русия трябва да се страхува от икономическата мощ на Китай, а не от САЩ..
38
5
 
10
 
! Отговори
ЧЕРИ преди 7 години
До АнонименСъс сигурност няма да е и американски защото частите китайците няма да им ги дадът.
37
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Със сигурност няма да го създадат в Русия.
36
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 60IBM освен лаптопи прави и много други неща :))) Thinkpad например е един тотално успешен модел продаващ се и сега. Да смяташ, че понеже IBM са продали едно от производствата си на китайците е доказателство, че IBM е китайски е типичен пример за ирационалното мислене на *** - никаква връзка с реалността.
35
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
IBM продаде РС бизнеса си за $1,75 млрд.00:00, 10 декември 2004Сделката с Lenovo е индикатор за основните проблеми на световния PC пазар и е вероятен сигнал за по-нататъшна консолидация в индустрията, смятат аналитиците Китайската корпорация Lenovo Group Limited и IBM обявиха стратегическа сделка, според която Lenovo ще придобие отдела на IBM за персонални компютри като ще се превърне в третия по големина в света производител на РС. По условията на предварителното споразумение Lenovo ще плати
34
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 57IBM е китайски откакто си на бутилка водка. Като изтрезнееш, няма да е вече китайски.
33
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да попитам само, Китай не беше ли социалистически?

Спонсорирани публикации