Apple изненада със спадащи продажби на iPhone

Тим Кук заговори за патриотизъм, инвестиции и работни места...
3 май 2017 10:37, Бойчо Попов
17
Apple изненада със спадащи продажби на iPhone
снимка: Ройтерс

До каква степен американският президент Доналд Тръмп упражнява натиск над Силициевата долина показва и държанието на Тим Кук. При представянето на тримесечните резултати на Apple главният изпълнителен директор се изказа необичайно патриотично. Apple била фирма, която можела да бъде основана само в САЩ, поясни Кук във вторник.

"Ние сме неимоверно горди, защото допринасяме за това 2 млн. души в 50 щата да имат работа. И очакваме да продължим да инвестираме", каза Кук.

Подобен неопитен патриотизъм е малка революция. Досега гордостта на Америка почти се заклеймяваше на западния бряг, защото цифровизацията трябваше по-скоро да направи всички граници излишни, а политическите лозунги бяха запазени за срещи във Вашингтон с неговите остарели закони и усложняващи бизнеса регулации.

Но със своите заплахи новият президент накара долината да се откаже от традиционната си сдържаност. Тръмп говори за антитръстово дело срещу Amazon и иска да принуди Apple да премести производството си от Китай до САЩ. Неговата идея за забрана за влизане на граждани на някои страни или за затягане на правилата за привличане на талантливи служители от чужбина никак не се харесват в Силициевата долина.

Само преди две седмици Кук подписа заедно с мениджъри на 160 фирми от дигиталната индустрия отворено протестно писмо срещу политиката на Тръмп.

Още по-важна става изложената на показ критика към правителството на САЩ, ако Apple, както и много други технологични компании, могат да се възползват несъзнателно от управлението на Тръмп. Според последния тримесечен отчет Apple разполага с парични резерви в размер на рекордните 257 млрд. долара, като над 90 на сто от тях се съхраняват в чужбина.  

Тръмп обяви, че ще намали данъците върху капитала, който американските корпорации пазят в чужбина, така че парите да се върнат в САЩ. Понастоящем фирмите заплащат ставка от 35 на сто, а с новата данъчна реформа, която обаче трябва да бъде приета от Конгреса, ставката може да падне до десет процента.

Wall Street залага на това, че Кук ще успее да използва новата политическа ситуация в самите Съединени щати.

"Инвеститорите се надяват, че Apple ще върне парите си обратно в САЩ и ще инвестира там", прогнозира анализаторът на Forrester Томас Хъсън. Спекулациите с тази тема доведоха до нов ръст на акциите на Apple до нови висоти. От началото на годината те са поскъпнали с 27 процента, а в рамките на последните 12 месеца - с цели 57 процента. Във вторник акциите достигнаха междувременно нов рекорд от 148 долара за брой и затвориха сесията на съвсем малко по-ниско ниво – 147,51 долара.

Какво показват резултатите вижте в продължението на анализа в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Силата на Айфон беше, че с всяко поколение предлагаше по една иновация, която никой друг не притежава. Първо изцяло сензорно управление с капацитивен дисплей, после 64-битов процесор, сензор за пръстови отпечатъци и т.н. Но всичко това беше в ерата Стив Джобст от тогава само момпат "GHz-и" на процесора, увеличиха размера на джама и броя на камерите, ама това си е чисто андроидски подход, така че в един момент, може би не днес и утре но в близко бъдеще ще затънат, както стана със Nokia Symbian
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто телефоните вече могат всичко, само да говориш нормално по тях е проблем.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путинските *** не харесвали Епъл... Абе пич, ти имаш ли нещо зад прчема или си украинец? ;)Смяташ, че всеки, който предпочита нещо за интелигентни пред епълската гнусня е путинофил? Можели да има по извратено същество от теб? ;)) Тва епълските евроатлантици сте пълни ***...
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Телефон с чипове от Самсунг, а сега и супер амоледче дисплей от тях ще слагат , направо в Корея да се местят . Луда работа кво толкова го хвалите . С галакси ес2 - ка съм, качил съм му адроидче 6.0.1 и си щракам с пръсти, същата работа ми върши като последните бози на СамЦунга и АйФуня , а ги имах последните модели и от двете фирми . По добре си купете някой мотопед с тези пари ,както направих аз. Всичко хубаво и не прекалявай..те с фръцните , на никой са ненужни.
8
3
 
2
 
! Отговори
маке-ариец преди 6 години
До 7.Поскъпналите акции са преди тази новина. Кеш-а е офшор и заради големите данъци те не могат да вкарат обратно в САЩ. Затова и продават акции - да се финансират. Проблема на Апъл е, че най-голямата част от бизнеса им е айфоня. Какво би станало с чичко Гугъл ако всички да почнат ползват търсачката на Бинг вместо Гугъл?Спад на продажбите естествено не значи, че Апъл ще фалира (за ужасТ на Путинските ***), но се възприема като лоша новина от инвеститорите. Това е.
7
5
 
8
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Преди ползвах Apple, но не си заслужават цената. Новите флагмени на Самсунг не отстъпват по нищо, че са и по-добри. Единствения плюс на Apple е до някъде операционната система ... една идея по-лесно се правят нещата.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Балон! Кое е нещото, което имат ябълките в повече спрямо конкуренцията? Един маркетинг и нищо друго.Щом дори стигнаха до там да парадират с ръководител гeй..
5
10
 
4
 
! Отговори
Георги преди 6 години
Ти май си гей, ама не може да си го купиш
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде бе, откога чакам да фалират!
3
4
 
28
 
! Отговори
Търпение преди 6 години
В един момент ще се сринат и ще бъде грандиозно!
2
2
 
20
 
! Отговори
pich преди 6 години
Идва, идва ...
1
5
 
26
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
И на тая еуфория ще й дойде края