Не, Facebook не спря изкуствен интелект, защото бил много умен

Фейк новината успя да начертае доста апокалиптични сценарии
Обновена: 1 авг 2017 12:48 | 1 авг 2017 10:45,
32
Не, Facebook не спря изкуствен интелект, защото бил много умен
Източник: Reuters

През последните дни поредната фалшива новина се завъртя из чуждите и родни медии - този път идваше реч за това, че Facebook уж са спрели една от програмите с изкуствен интелект, защото била прекалено умна, научила собствен език и не я разбирали. Сценарий тип "Skynet ще ни пороби" (сюжетът от филма Терминатор).

Става въпрос за това, че уж два от чатботовете на социалната мрежа били толкова напреднали, че са намерили начин да говорят помежду си и той не можел да бъде разбран от разработчиците на Facebook:

Bob: I can i i everything else

Alice: balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to

Bob: you i everything else

Alice: balls have a ball to me to me to me to me to me to me to me to me

Реалността е доста по-проста и по-малко апокалиптична, пише Gizmodo. Преди няколко седмици сайтът FastCo Design съобщава за намерението на Facebook да разработи "противоречива мрежа", чиято работа ще бъде създаването на софтуер за преговори.

Двата чатбота наистина съществуват, но както се обяснява от звеното за развиване на изкуствен интелект на Facebook още през юни - целта им е само да могат да водят диалог с различни цели, сред които е и воденето на преговори. Най-сложното нещо, което са "обсъждали" помежду си е как да разделят n на брой предмети - книги, шапки, топки и прочие. Заветната цел е да станат толкова добри, че крайните потребители да не разберат, че си говорят с чатбот.

Когато Facebook кара тези два полуинтелигентни бота да си говорят един с друг, програмистите са установили, че са направили грешка, нестимулирайки ги да си говорят на език с разбираеми правила от английския език. И това всъщност е въпросният странен чат, който разбуни духовете.

От социалната мрежа наистина са преустановили този "разговор", но не защото са били паникьосани, че те ще почнат да си говорят как да поробят човечеството, а защото искат ботовете да се научат да комуникират с хора, а не помежду си. Ще ги препрограмират да пишат на разбираем английски език и пак ще ги пуснат.

Най-вероятно има добри причини да не се оставят ботовете да развиват собствен език, който няма да се разбере от хората - но ситуацията не е толкова апокалиптична, по какъвто начин бе представена от много сайтове.

И както Gizmodo отбелязва - изкуственият интелект има своите изключително полезни приложения в различни сфери като медицинската и автомобилната, но си има и потенциално лоша страна - ако някой реши да "включи" изкуствен интелект към ядрен реактор и се случи катастрофа, това би било резултат от човешка небрежност и глупост, а не защото някой бот е получил божествено откровение колко лоша и вредна е човешката раса.

Машинното обучение изобщо не е близо до същински изкуствен интелект, който сме гледали в Терминатор и Аз, роботът, а човечеството тепърва се сблъсква с тази технология. Ако някой трябва да се притеснява от тази ситуация в 2017 г., най-вероятно ще са професионалните преговарящи, чиито работни места могат да бъдат изгубени заради такива чатботове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова оня вика другарю сталин на такива и те скочили от моста а сталин а като скочиш от моста кво става кво ли скочил с парите
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бро съдба с тоя интелект ионко спи *** спи и ония лъжат здраво бе ми интересно неска за какви организации говорят по европрограми то такива съществуватли или е една плюс още една тяхна си а останалите ще блеем е ионко кога е мислил за малките фирми за хора дето от сутрин до вечер блъскат и са на години мисли за аматиорите що ли щото се не наядоха нека после да не се чудят що станала катастрофа на магистрала аз се не чудя на прав път сетете се от такива имало гие и има и след нас да купуват затова
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е нее като един денима наглоста да коментира кои бил шофиор и кои нее само искам да го питам тая фирма де я плюе навремето тои как си зе купената книжка щото ако не сия е купил с това академично образование дочо пенков де го има маи черезслучаино спря да кара що ли зарад пиене *** иначе оборотен
20
2
 
7
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 6 години
Не знам за изкуствения интелект, но естествения антиинтелект се побира в една тиквообразна глава и е създаден под Ухайната магнолия в град Банкя. Има 2 "изпържени" ФМФ(филия-мас-филия) процесора от цели проводници, наследство от завода на Тошо в Ботевград, и се захранва с 4000 Мегабайта Суджук РАМ-АМ-АМ-ГЪЛ памет. Шалтерът му е на ул. Козяк, и ако се прави на умен и не слуша ще го изключат.
19
3
 
7
 
! Отговори
Хал 9000 преди 6 години
Изкуствен интелект е блондинка боядисана като брюнетка.
18
1
 
4
 
! Отговори
Андроид Т-1000 преди 6 години
Няма страшно, то и в главите на Цукърбърг и сие е същата каша, така че всичко си е наред. Нормалните хора не ползват фесбук и затова са нормални. Нал тъй, мистър Цукър-Мукър, ай, ай. Ай ай, кен бидон.
17
2
 
1
 
! Отговори
Dimi преди 6 години
До Анонимен: Човечеството до сега е страдало само от собствената си алчност и глупост! Прав си не може да се създаде интелект и той да се контролира но алчността ще го създаде и от глупост ТОЙ ще унищожи човечеството. Все някога това ще се случи.
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Програмист в голяма фирма не се явява на работ а и отиват да го търсят в дома му.Намират го в банята, почти припаднал от умора и тънещ до глезените в пяна.Каква става? -питат колегите му.Ами на шампона пише, втрийте в косата, изплакнете и при нужда повторете.
15
1
 
4
 
! Отговори
100ян преди 6 години
Да уе, и не били компютри а били компоти, и не били внесени а били върнати.
14
2
 
6
 
! Отговори
шалтер преди 6 години
Освен това според Тесла има свободна електрическа енергия навсякъде около нас само трябва да се включим.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако изкуствен интелект е упоритият инат да мултиплицирате до безкрайност собствената си глупост, значи сте напът да успеете.Ама се пригответе да станете и първите му жертви))Интелектът не може да е изкуствен..затова не може да бъде създаден и контролиран.DD
12
2
 
3
 
! Отговори
ИИ преди 6 години
Поредната преекспонирана история, около хайпа с изкуствения интелект. Не си представяйте роботи и суперкомпютри коиот командват света. Има някои бизнесмени които ще загубят много пари от тази технология или се правят на много интересни.До 5 години ще има нужда от 10 пъти повече програмисти точно за да развиват ИИ. Ще загубят работ хората с никса квалификация седящи пред компюър, банкови служители, администратори, всички които въвеждат/обравботват информация или вършат проста когнитивна дейност
11
6
 
7
 
! Отговори
бинг бинг бонг преди 6 години
Б1: Начи разбрахме се за тоя месец?Б2: Да бе, да бе, ама за премиера нещо ше може ли да направим?Б1: Еее пак ли суджук, колко пъти?Б2: Ше даваш ако искаш бизнеса да върви...
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хаха,Грехопадението на Боб и Алис.Уважаемо човечество, няма как да сътворите нещо, без да вложете в него собствената си лошотия и проклятие))
9
1
 
12
 
! Отговори
баба Вуна преди 6 години
Стига с тоя фейсбук и измислените му новини,дори на село това е вече демоде.
8
3
 
5
 
! Отговори
до 8 преди 6 години
До 5 години максимум ще започне смяна на програмистите в големите фирми с изкуствен интелект.
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е въпрос дали ще или не ще изкуствения интелект да изпревари хората във всички възможни сфери. Страшното е, че е въпрос на време това да стане. А когато това стане, просто ще е въпрос на време хората да изчезнат и бъдат заменени от AI.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашите политици и те ли са ботове с изкуствен интелект ?
5
0
 
4
 
! Отговори
преговарящ бот преди 6 години
строг но справедлив
4
1
 
1
 
! Отговори
Фън преди 6 години
Анонимен, комично е, забавно е, за това са го публикували, какво толкова?!?!?