Биткойнът – по-скъп от Boeing и Coca-Cola

Цената на един биткойн се повиши с 5,8% във вторник
6 дек 2017 10:00, Бойчо Попов
110
Биткойнът – по-скъп от Boeing и  Coca-Cola
снимка: Ройтерс

Дигиталната валута биткойн, която стана свидетел на изумителен ръст през 2017 г., мина във вторник поредната граница след няколко спада през последните дни.

Цената на един биткойн се повиши с 5,8% във вторник, достигайки рекордните 11 855,73 долара. С този ръст за първи път общатата пазарна капитализация на биткойна мина 200 млрд. долара, показват данни на CoinMarketCap. За да дадем представа колко бързо се повишава стойността на тази валута, припомняме, че едва в края на октомври биткойнът мина капитализация от 100 млрд. долара. Комбинираната пазарна оценка на всички криптовалути е 356,9 млрд. долара.

При сегашния си размер биткойнът е по-голям от всички компоненти в индекса S&P 500 с изключение на 23. С нарастването до 200 млрд. долара сега пазарната капитализация на тази валута е по-голяма от оценката на Coca-Cola Co. и с 1% под тази на Oracle Corp.

Въпреки че още няма борсово търгуван фонд (ETF), посветен на криптовалутата, биткойнът не е прекалено далеч от задминаването и на най-големия ETF по обем - SPDR S&P 500 ETF Trust, който разполага с активи за „едва“ 258,2 млрд. долара. Досега през 2017 г. биткойнът поскъпна с повече от 1100%, след като приключи 2016 г. на цена под 1000 долара. За същото време индексът S&P 500 нарасна с 18%.

Въпреки че цената е силно променлива, тя се повиши на фона на редица коментари, че става дума за балон или измама, включително от такива високопоставени инвеститори като Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JP Morgan Chase & Co.

Вижте графиката с капитализациите и продължението на материала в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: биткойн
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мирославе като пиите ракия с комшията и бажанака пиите умерено аназдраве грънчарче че аз бягам до хладилника хихи
94
2
 
7
 
! Отговори
Александър преди 6 години
Цената към този момент е малко по-висока. Около $15066. Досега големите се притесняваха, че това е пирамида. Сега започнаха да се притесняват още повече, че не е пирамида. Интересни неща предстоят и в двата случая. Светът няма да е същия след биткойн както и да свърши това. Успех на всички!
93
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купуваите бре ора що нещете да станете богаташи
92
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Биткойнът се продава надолу по пирамидата. Пирамидата е световна и много здрава. Ще издържи повече.
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 94 А не мислиш ли че да има човек достатъчно акъл как да борави с нещо ново като биткойн, то би било съвсем логично и да има акъл и вече да притежава знанията да борави с финансови инструменти които присъстват активно в страната ни от повече от 20 години, като кредите. Като си тръгнал да обясняваш излишни работи, защо не обясниш и от кое копче се пуска компютъра щото и това е "важно" за да можеш да копаш
90
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До пенсионерискам си пенсията в биткойнидругарката Нинова като дойде на власт ше ти я плати
89
1
 
4
 
! Отговори
проф. Рмен Гечев преди 6 години
Мога да направя долара 3000 биткойна!Ние от бсп знаем как!
88
0
 
9
 
! Отговори
рънър преди 6 години
Всяко спекулативно поскъпване винаги довежда до драстични спадове и изчезване от пазара няколко трилиона долара. Скоро ще имаме поредния балон и мъка по борсите.
87
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 10 години имаше подобна ситуация, всички инвестираха в едни пакетирани заемни (packed loans assets) акции. Много хора и фирми направиха добри печалби.Болшинството обаче загуби. Справка Люхман Брадерс и приятели.Биткоин треската е безумие. Купуваш нещо което нито може да видиш, нито да пипнеш, но го купуваш защото и другите го правят.
86
2
 
9
 
! Отговори
кръвожаден веган преди 6 години
С биткойн, накрая работата ще стане: битият-бит, любеният- любен...На баба ми съм й казал: ако се обадят по телефона да й искат пари, тя да им поиска мейла за да им прати биткойни. Мисля, че това ще бъде една честна сделка...
85
1
 
3
 
! Отговори
пенсионер преди 6 години
искам си пенсията в биткойни
84
4
 
7
 
! Отговори
Идеалист преди 6 години
Добре щеше да бъде, ако в края не се достигаше до истинските пари. Биткойна е запис в двоичната система + - в клетките на електронните устройства. Изчезва дискът, изчезва и богатството. Важното е, че си платил скъпо оборудване и си похарчил ток за копаенето на нещо виртуално. Сегашните пари също са нетрайни, но зад тях стои държавата и това ги прави валидни! Модерна пирамида. Може да си продадете къщите, да си купите скъпи компютри и копайте с радост.
83
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето ви един биткоин12345678Продавазм го за $1000, изгодно и спешноКак не са се сетили телефонните измамници да продават биткойни?
82
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прочетох няколко коментара, в които някой си си мисли, че се правело реклама на Биткойна у нас, за да му се вдигнел цената. Реално погледнато, културата на нацията е нула и хората, които търгуват с криптовалути у нас са младите IT специалисти. Този дребен пазар не само, че не влияе на цената на Биткойна, а и да иска- много слабо би повлиял. Истерията е глобална и затова цената скочи 2 пъти за месец. Виждат се и няколко интелигентни коментари на хора купили и продали- има надежда в нацията.
81
2
 
5
 
! Отговори
до 87 преди 6 години
Кредитната карта има общо дотам с темата, че можеш да оперираш с пари в гратисен период, които да върнеш без лихва, а междувременно си ги използвал, за да играеш на борсата или в случая с криптовалути. Примерът е как можеш да оперираш с дадена сума и да я умножиш без да плащаш такси или лихви за тази цел. А да не говорим, че и доволен кешбек ще има от тези трансакции. Не се намесвай в теми, които не са ти понятни. Както банките въртят пари, така можеш да го правиш и ти. Но е хазарт.
80
5
 
6
 
! Отговори
11 преди 6 години
И как едно нищо струва нещо? Сравнението с числата в банката са неуместни, тъй като зад парите в банката стоят реално някога положен труд или произведена стока, като единствено ги обезценява инфлацията и печатането на празни хартии от държавата.
79
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само да припомня на мераклиите за бързо забогатяване -най големия фалит в САЩ -аферата Енрон - също така един финансов балон ,емитиращ облигации и акции за милиарди ,който в един момент се спука и милиардите станаха центове ,а накрая не струваха и хартията на която са печатани .Така, че следвайте стария изпитан принцип -око да види ,ръка да пипне -и ще сте спокойни !!!!!!!!!!!!!!
78
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От поредната финансова измама наречена Биткойн ,отново и за пореден път ще спечели някой си Коен , а лапнишараните ще си останат с виртуалните портфейли в които има само единици и нули и хардуера за ,който са вложили реални пари и който могат да ползват за духалки през зимата ,че то комай това е единствената реална полза от тях -да произвеждат топлина !!
77
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човешката ГЛУПОСТ няма граници, НО има и нещо положително.И то е че тези които НЕ заслужават еа имат пари ЩЕ ИМ БЪДАТ ОТНЕТИ.Едно малко ПРЕразпределение на част от световното богатсво.
76
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 88Какъв бунт, какви 5 лева? Хората гледат да правят пари от това, ти с детински глупости ще се занимаваш