Биткойнът – по-скъп от Boeing и Coca-Cola

Цената на един биткойн се повиши с 5,8% във вторник
6 дек 2017 10:00, Бойчо Попов
110
Биткойнът – по-скъп от Boeing и  Coca-Cola
снимка: Ройтерс

Дигиталната валута биткойн, която стана свидетел на изумителен ръст през 2017 г., мина във вторник поредната граница след няколко спада през последните дни.

Цената на един биткойн се повиши с 5,8% във вторник, достигайки рекордните 11 855,73 долара. С този ръст за първи път общатата пазарна капитализация на биткойна мина 200 млрд. долара, показват данни на CoinMarketCap. За да дадем представа колко бързо се повишава стойността на тази валута, припомняме, че едва в края на октомври биткойнът мина капитализация от 100 млрд. долара. Комбинираната пазарна оценка на всички криптовалути е 356,9 млрд. долара.

При сегашния си размер биткойнът е по-голям от всички компоненти в индекса S&P 500 с изключение на 23. С нарастването до 200 млрд. долара сега пазарната капитализация на тази валута е по-голяма от оценката на Coca-Cola Co. и с 1% под тази на Oracle Corp.

Въпреки че още няма борсово търгуван фонд (ETF), посветен на криптовалутата, биткойнът не е прекалено далеч от задминаването и на най-големия ETF по обем - SPDR S&P 500 ETF Trust, който разполага с активи за „едва“ 258,2 млрд. долара. Досега през 2017 г. биткойнът поскъпна с повече от 1100%, след като приключи 2016 г. на цена под 1000 долара. За същото време индексът S&P 500 нарасна с 18%.

Въпреки че цената е силно променлива, тя се повиши на фона на редица коментари, че става дума за балон или измама, включително от такива високопоставени инвеститори като Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JP Morgan Chase & Co.

Вижте графиката с капитализациите и продължението на материала в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: биткойн
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
Защо не мерите Биткойн-а в покупателна стойност а в долари? По същия начин защо не оценявате Еврото в Долари? Технологията е стабиУна, ама цената надута.
34
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 24Имам достатъчно солидна икономическа база за да съм предпазлив относно цифри без покритие. Дори доларът, който загуби отдавна златното си покритие има друг вид покритие - зад него стои държава с огромна икономика и армия която прави много за да защитава. Хайде кажи какво седи даз биткойна? Биткойна е скъп заради очакването за поскъпва (спекула) сам знаеш какво става когато това очакване смени посоката си
33
0
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
ех, сякаш вчера беше когато едва стигаше 1000 долара, как лети времето като си стар!а, момент, ама то наистина вчера било бе!
32
1
 
8
 
! Отговори
do 31 преди 6 години
Големите риби са на + отдавна ;)сега въпроса е кога ще решат че са се наяли и да падне самолета :D
31
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Влизаш в някой борса за търговия на валути и си купуваш. Като например Кракен или Биттрекс. В Япония биткойна вече е официален метод за разплащане на всякъде. Има и много търговци в Интернет , които работят с него. Втората част е чрез биткойн да си купиш по евтини валути на нови стартъпи и бизнеси , които пускат своя валута доста са към 500.
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може би цената на биткойните расте за да се хванат баламурниците и после като рухне, големите риби да се измъкнат без загуби. Тоя номер е прилаган многократно
29
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво стой зад тази виртуална валута ?????,,, държави,, фирми ,, предприятия,, автомобилни компании ,,рудодобивни мини ,, атомни ел. централи и ТН. КОКВО???---Стои криптографията с цялото си могъщество и великолепие. Но то е обвито в мистерия за лаиците. Като връх над облаците.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изчетох в последно време една дузина статии за този биткойн от всякакви журналисти, както и много мнения на хора, които грам не разбират по въпроса. Затова, моля, някой, коййто е запознат с темата, ясно и точно да обясни какво е биткойн, как може да се инвестира. Ако трябва - нека го направи в няколко поста.
27
2
 
6
 
! Отговори
**** преди 6 години
Ало рабирачите,побързайте да извадите някакви си 110 00 долара,за да си купите картинка за монитора,бъдете първи,защото първите печелят,и вие може да сте един от тях.
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента единственото полезно качество на биткойн е че цената му расте. За всички трябва да е ясно, че на света не съществува нищо сигурно, освен промяната. Който желае да спекулира, бих го предупредил, че когато една далавера стане много популярна и масова, тогава тръгва надолу. Е, поне още няколко седмици цената ще е нагоре... Но е гарантирано, че рано или късно ще започне спад и това време не е далеч.
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 25 А били обяснил случая на Мартин Петров и изчезналите му 4 милиона , които не са на флашка ? От заведение покрито със злато и хартиена валута ?
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Биткойнът е едно голямо число. Колко може да струва едно число? Може ли да го налучкаме, може ли да го откраднем?Ако пък имаме биткойни, къде да ги крием?Къде може да скрием едно голямо число? В мазето в бурканите дали става или пък под бъчвата с вино?Ами ако запишем това голямо число на флашка и тя се прецака - пълна загуба, все едно сме запалили един куп банкноти.Дали си струва да се занимаваме с такива голими числа или е по-добре да отидем да претакаме зелето???
23
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да сравняваш крипто валута на 9 годони с пирамида от 90те си е чиста проба олигофрения. Изобщо даже не знаеш , какво става нали :))) Приказваш, колкото да се правиш на интересен.
22
4
 
7
 
! Отговори
моля преди 6 години
Моля не използвайте чуждици. В България се нарича "тиквойн".
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помните ли времената на пирамидите? Тогава разследващите журналисти взимаха интервюта и такива хубавци като този от 18ти коментар разправяха че това не е царевица да го береш а нещо възвишено което простолюдието не го разбира.
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Банките не седат зад Биткойн. Хахахахаха Точно за това става все по интересен . А дали ще падне - сигурно да. Той и лева е падал ? Беше в милионна система. И долара пада и се качва . Е И ? Банални истини ли ще пишете. Естествено, че всяка валута се променя според много обстоятелства. Докато има търсене , ще има и цена.
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако купиш нещо с мисълта че то ще поскъпне и идеята да го продадеш тогава за печалба, то това си е чиста спекула.
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Биткойнът е нещо като ценен метал, "копа" се и е ограничен ресурс. За разлика от златото, биткойна няма приложение в промишлеността и бижутата. В биткойните ние влагаме труд за да ги "изкопаем" или плащаме на някой друг за да ги придобием. Цената на биткойните зависи изцяло от търсене и предлагането. Ако утре се появи по-добра криптовалута зад която застанат големите банки, то биткойните ще се обезценят
17
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука нивото на информация за крипто валутите е твърде ниско, за да влизам в спорове. Типично за глупавия човек е да плюе нещо, което не разбира. Така са плюели и Фондовата борса преди 40 години , но тя е факт все още :))) Така са плюели и хартиената валута , но и тя в факт . Не се занимавайте с неща, които очевидно са ви далечни. Оставете умните да печелят :))) Вие си дръжте 10лв в сигурното покрито със злато КТБ.
16
3
 
11
 
! Отговори
Край преди 6 години
То и акциите на Българска фонодова борса бяха много търсени ама... Биткойна е пловдивската игра в 21 век. Няма как да поскъпва до безкрай нещо зад което не стои нищо.