IT секторът: Над 300% увеличение на оборота за 7 г.

В бранша у нас са заети около 51 хиляди души
12 мар 2018 18:16, Анисия Иванова
29
IT секторът: Над 300% увеличение на оборота за 7 г.
Снимка: архив Reuters

Оборотът на услугите в сектора на информационните и комуникационни технологии / ИКТ/ в България се е увеличил с 300 на сто за последните седем години и достига 2,5 млрд. евро. Това е съобщил заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на Европейската конференция "EURONET- среща на италианските търговски камари в Европа - иновация и интернационализация през дигиталното общество в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018", съобщиха от министерството.

Ерата на цифровата трансформация настъпва скоростно, с потенциал да промени изцяло бизнеса и обществото. Затова трябва да работим с разбирането, че не бива да изоставаме от неизбежните процеси на цифровизация на икономиката, е посочил зам.-министър Манолев.

По думите му доколкото развитието на сектора на информационните и комуникационните технологии е своеобразен барометър за процеса на дигитализация, България има добра изходна база.

По данни на Евростат брутната добавена стойност на ИКТ сектора е на стойност 1.14 млрд. евро и нараства устойчиво. По последни данни в сектора са заети около 51 хил. души, като броят им нараства с 7 на сто, в сравнение с предходната година, е подчертал Александър Манолев.

По думите на Манолев това не е достатъчно, защото дигитализацията е слабо застъпена или напълно отсъства в редица отрасли на икономиката ни.

Особено изоставане има в малките и средните предприятия. Там се работи за създаването на обща стратегия за внедряване на продукти, технологии, бизнес модели и процеси от Индустрия 4.0.

Сред участниците в събитието, което е част и от програмата на Българското председателство, са били министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, Стефано Балди, посланик на Италия, Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, Владимир Данаилов, изпълнителен директор на Sofia Investment Agency.
 


29
Още от Общество
Уикипедия под атака: Понякога лъжи, псувни! Дори за Левски и България
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 1 седмица
До За пореден път

А ти щото си много умен, и затова така арогантно се изказваш за възможностите на другите? Като си толкова умен, тогава защо оставящ Боко - простата полицейска тиква да те управлява? Защо не си направиш собствена партия и да управляваш държавата? Защо никой от тези уж "мозъци", които емигрираха в чужбина след 89-та не успя да направи нищо за България впоследствие?
27
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
40 годишен ИТ няма. В последната година и половина в която и ИТ компания да съм влязъл, над 30 годишен НЕМА. Правете си сметката, драги млади компютърни маняци.
26
0
 
7
 
! Отговори
Грую преди 1 седмица
Ако питаш Наков за 2 години ще ги удвои, ама неговите не стават и за *** за зеле.
25
0
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 седмица
Само два въпроса:
Работещите в кол центровете и те ли влизат в бройката 51 хиляди заети?
А "техническите сътруднички" , оправящи се с офис пакетите , и тях ли броите?
Или някъде сме отворили аналог на Силиконовата долина, или Закритите градове в Сибир, а обществото не знае?
24
0
 
2
 
! Отговори
За пореден път преди 1 седмица
Чета коментарите на новините в потрес.бг
Като цяло съм впечатлен че *** амеби като жоро знаят как се коментира. Откъм качество на написаното, все едно второкласници коментират икономически статистики. Тук таме има някой който знае за какво става въпрос. Останалите сте тъпи като ***
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Примерно аз направих стартъп с 450К, наех 7 човека и сега правя обироти над 5 милиона годишно. След 3 години планирам да направя екзит за 50 милиона.
22
1
 
1
 
! Отговори
IT специалист преди 1 седмица
Аз практикувам и капоейра, не само фитнес.
21
1
 
5
 
! Отговори
до 4 преди 1 седмица
Ти верно? Ети ти реален сценарий: правя стартъп, взимам 1 финансиране 200к, взимам още 2-3 финансирания по 20-50к. Работя 2 години и наемам 3-4 човека, плащам им заплати, но не повече от 50% от общата сума. Накрая съм прибрал половината чужди пари, дори и стартъп-а да фалира (да речем, 100к годишно, ако съм добър, може и повече). Парите не са мои така или иначе, а на западен инвеститор, или на инвеститор от западния брях на реката. Ферщеен? Ако стартъпа тръгне, още по- добре :)
20
1
 
7
 
! Отговори
до joro91 преди 1 седмица
Първо се научи да пишеш правилно. След това се образовай. След това, доста колеги ходят на фитнес. А има и такива, които са тренирали бойни изкуства. Поне половината не се вписват в стереотипа на ИТ, който ти имаш. Много от колегите, също така, са некадърни, защото са учили при Наков, но са пълнеж, защото фирмите ги продават, друг им върши работата, агнето цяло и сито. А ти си хейти, не пречиш на никого, освен на себе си.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не всички, но почти всички са в цехове по 100-200 души наредени един до друг като сардели. И сигурно има и 1-2 ИТ фирми кудето са в стаи по 20-30 души. И като работят за западни бизнесмени които им плащат 5 пъти по-малко отколкото на технот колеги на Запад, това означава, че ако стандарта на живот в България се повиши тогава всичките ИТ програмисчета остават без работа, аут.
18
12
 
2
 
! Отговори
joro91 преди 1 седмица
ше им .. мамата на тъпте програмисти. как може човек дето можа да го натроша с една да взима два пъти повече от мене. ше се събереме хора и почваме да застраховаме и да охраняваме прогамиски фирми
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вярно е, големите пари идват от самия продукт, не толкова от раздадените заплати. Парите от заплатите щяха да са нещо значително ако 10-20% от народа беше в този сектор, а не 1%.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Предвид, че сме по-евтини вече и от индийците в областта - логично! :)
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Индъстри 4.0 ши иве маата на капитализЪма, нема разходи за заплати, големи печалби, нема кой да купува...
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не всички са в "цехове по 200-300 човека".
Има си и други фирми.
И да, работят за чужди компании,но именно затова са добре платени.
Ако работеха за български "бизнесмени" сега всички да са избягали на Запад.
Заплатите им са високи и в сравнение с всички други в България са добре. В чужбина ще взимат повече, но няма смисъл, защото тук вече си имат и апартаменти и стандарт и всичко.
Един познат IT си купува всичко в София, апартаамент,место за къща отделно, вади парите кеш и плаща.Кое му е лошото?
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Индустрия 4.0 ми звучи като ел.правит. версия 18...(от 2000-та до днес)....
12
1
 
8
 
! Отговори
жалка история преди 1 седмица
Работят само за чужди проекти и поръчки, продукта е собственост на чуждите фирми които дават поръчките и плащат. Заплатите им са значително по-високи от тези в другите отрасли, но няколко пъти по ниски от тези на ИТ специалистите на запад. Работят в цехове по 200-300 човека наредени като сардели. Също както шивачките във Филипоните или Индонизия които работят за 20 цента на час, но сигурно и те взимат значително по-високи заплати от другите.
11
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
еи тез ит специалисчета тез джендърчета
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Искъм да сам IT специалист, ма на ни могъ.
Ни е за всеки.
9
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добре, че е IT секторът, че иначе сме го закъсали. Тея вдигат нивото яко, и заплащането и се вдига, което е добре за България като цяло.