Финансирани от Alibaba финландци купиха роден стартъп

Сделката е за MammothDB, сумата – неразкрита
28 мар 2018 12:07, Бойчо Попов
2
Финансирани от Alibaba финландци купиха роден стартъп
снимка: Pixabay

Финландската технологична компания MariaDB Corporation, която е разработчик на системите за анализ на данни с отворен код MariaDB, обяви, че е придобила българската компания за анализ на бази данни MammothDB за неназована сума.

Екипът на базираната в София българска компания ще се присъедини към този на финландския купувач. Основаната през 2010 г. от Стив Кайл българска технологична фирма успя да привлече до този момент инвестиции за около 1,8 млн. долара, а сред инвеститорите бе и ръководеният от Елвин Гури фонд Empower Capital, който вложи средства в началото на 2015 г.

„Софтуерната компания, в която инвестираме, не е случайно избрана. Тези момчета правят анализа на big data много по-лесен, особено в индустриални предприятия. Така че решихме, че има добавена стойност в тази инвестиция“, каза Гури в интервю за Investor.bg преди две години.

MammothDB отчете през 2016 г. 100% положителен годишен ръст. Екипът на компанията е от почти 50 души, с който стартъпът обслужва големи клиенти в Европа, Америка и Азия. Сред клиентите на българския стартъп е например DHL, която с решение на MammothDB анализира натрупаните до момента данни и на тази база предвижда бъдещите разходи за въздушен транспорт за месец напред. Друг известен клиент на българския стартъп е Cisco, която използва разработения от българската компания аналитичен инструмент за обемната информация от системите за онлайн поддръжка, свързани с гарантирането на качеството на услугите на компанията. Рекламната агенция Publicis от своя страна разчита на MammothDB за анализа на социалните медии сред множество платформи и потоци от данни.

С новия си офис в София MariaDB иска да разшири европейското си присъствие, да ускори доставката на продукти и да подкрепи по-добре нарастващата глобална общност, се казва в изявлението на финландската компания. Според Crunchbase базираната в Еспо фирма вече е набрала над 98 млн. долара от различни инвеститори, като за последно е привлякла финансиране в размер на 27 млн. долара чрез Серия С от китайския холдинг Alibaba. През май миналата година MariaDB привлече и 25 млн. долара от Европейската инвестиционна банка (ЕИЦ). Останалите водещи инвеститори са Intel Capital и OnCorps, Inc.

Вижте продължението на материала в Investor.bg


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
МТ преди 1 година
Дано да има повече такива новини и по-малко за вълнуващия живот/или смърт/ на т.нар."бизнесмени"!
1
1
 
31
 
! Отговори
baysando преди 1 година
Харесва ми като чета такива неща. Инвестиции в десетки милиони в български продукт (може би скоро стотици), анализ на бази данни - неща силно непознати на олигархичния бизнес модел у нас... един нов модел нямащ нищо общо с така до болка познатите ни "Схеми" за натрупване и финансиране