Приложение помага на бъдещи майки да намерят донор, приличащ на тях

Донорството на яйцеклетки в доста страни е анонимно
29 юли 2018 22:07,
3
Приложение помага на бъдещи майки да намерят донор, приличащ на тях
Източник: Pixabay.com

За бъдещите родители, които имат репродуктивни проблеми и съответно не могат да имат деца без медицинска помощ, една от често избираните опции е донорство на яйцеклетка. Този метод включва жена, която дава своите яйцеклетки на друга жена, чрез които тя да може да роди.

Въпреки че това да имат дете е много по-важно от каквото и да е друго, не са малко майките, които след като са взели решението да се подложат на такъв тип ин витро оплождане, започват да се чудят дали детето им ще прилича на тях. Ovobank, донорска банка за яйцеклетки в Испания, иска да помогне точно на тези жени, предлагайки свое технологично решение, което включва софтуер за разпознаване на лица.

"В Испания, където е базирана Ovobank, донорството на яйцеклетки е анонимно, така че пациентът не може да си избере донор, каквато опция има в някои страни," казва д-р Енрике Шолц, директор на клиниката, пред Digital Trends. "Обикновено медицинските специалисти имат отговорността да намерят донор, който да съответства фенотипните характеристики на пациента".

Досега тези характеристики са били напасвани по височина, цвят на косата, цвят на очите и цвят на косата. Това, което Ovomotach предлага (софтуерът на Ovobank) алгоритъм за лицево разпознаване, който позволява на пациента да добие идеа как изглежда донорът му, правейки си едно бързо селфи през мобилното приложение.

"Нашето приложение кара пациента да си направи селфи, а след това сканира над 100 точки по лицето, които да послужат като база за сравнение с донорите, които вече съответстват на този пациент фенотипно", казва Шолц. "След това Ovomatch показва броя на донорите, които не само съотвестват на фенотипните характеристики на пациента, но също имат и близка прилика с нея".

Когато приключи с този процес, приложението изпраща два отчета - един към медицинския център, който ще извърши манипулацията, и един към Ovobank, за да може банката да подготви нужните документи за донорството на яйцеклетките.

"Услугата вече се развива в международен план", казва Шолц. "Приложението може да бъде изтеглено и за Android, и за iOS устройства."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Перфектни?! преди 5 години
До АнонименПерфектни?! По-скоро да не се налага да отговарят на въпроса- защо детето не прилича на никого. Лошо няма!
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма лошо. Всички искаме перфектните деца :)

Спонсорирани публикации