Ще успее ли Apple да завладее Китай?

Потребителите не търсят непременно евтина алтернатива
14 сеп 2018 12:52, Бойчо Попов
22
Ще успее ли Apple да завладее Китай?
Снимка: Ройтерс

Преди 5 години американската технологична компания Apple пусна на пазара iPhone 5c, като очакванията към него бяха да привлече интереса на потребителите в един от ключовите разрастващи се пазари за компанията. Моделът определено не оправда очакванията. В Китай версията 5c беше предпочитана единствено заради ниската си цена, пише Bloomberg.

Две години по-късно базираната в Купертино компания представи iPhone SE. Най-отличителните подобрения на модела бяха в камерата и процесора.

Apple си взе поука от неуспеха от 5c и предприе добре обмислени действия в разрастващите се пазари, предлагайки „последен модел“ и спестявайки разходи от компоненти. Въпреки това моделът не донесе успехи за компанията на китайския пазар. Приходите на Apple в азиатската страна бележат спад през последните 2 години, тъй като потребителският интерес в региона е насочен към Android версиите.

Реално погледнато трудно може някой от последните iPhone модели да се нарече евтин. Най-евтиният от тях е с пазарна цена от 749 долара, докато при дебюта си iPhone SE струваше почти два пъти по-малко – 399 долара. Изглежда, че Apple си е взела поука от досегашния си опит и вече осъзнава, че потребителите не търсят непременно евтина алтернатива.

След дебюта на iPhone X американската компания установи, че има силен пазар за скъпи устройства, ако цената отговаря на качеството. През последното тримесечие на 2017 г. (след дебюта на iPhone X) технологичният производител отчете повишение на приходите от 11%, като през първото и второ тримесечие ръстът е със съответно – 21,4% и 19,3%.

Последният модел iPhone XR, който излезе на пазара в началото на тази седмица, има същия процесор и еднаква резолюция на камерата в сравнение с предходните по-скъпи версии на iPhone, като това е показателно за стратегията на Apple. Основната разлика е в дисплея и качеството.

 Експертите смятат, че най-силно търсени на разрастващите се пазари ще са устройства с две сим карти. Това предоставя възможността на потребителя да разполага с два телефонни номера – за работа и развлечения, местни и международни. Всеки от най-новите iPhone модели е с един слот за сим карта и електронна сим карта. Двете позволяват управлението на един профил и един номер.

В Китай, Макао и Хонконг Apple ще предлага модели с два слота за нано сим карти. По-този начин ще бъдат заобиколени местните забрани за употребата на електронни сим карти.

Обобщената картина показва, че преди 5 години Apple се разширяваше на пазара в Китай, предлагайки евтини устройства с широка гама от характеристики. Днес най-евтиното устройство на американския производител на техника е с почти еднакви характеристики в сравнение с топ предложенията му. Също така Apple вероятно ще разтърси пазара на мобилни устройства в Китай, предлагайки модели с два слота за нано сим карти, които ще се наредят сред най-скъпите смартфони в страната.

Безспорно, основаната от Стив Джобс компания измина дълъг път, докато разбере напълно предпочитанията на потребителите в Китай.

Още подобни анализи четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: КитайiPhoneappleпазар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега ми кажи, че сървърите ви са на Mac Server, или каквото беше там и ще утре пеш. Рибата с тройно характери и флейталити.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
... Се надяват всички. И сис административен, ги говореше, че не го хакване били никога с майка (ама той откъде да знае?).
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи 86а си има Apple II, после и си минал на Правец. Ама 20 години си се мъчил с лоши OSта и чааак тогава се върна към маc.Не междувременно си имал първия iPad, ама пак си минал през Android и... Другото нещо.И си имал два таблетка (WTF?). После пробива ли те/ не те пробивали. А това, че Линукс най-лесно се пробива е... Интересен подход към живота. И сега се правиш на умен - 60годишен it дядка по форумите. Пич, стига глупости. Ставаше въпрос, че май четата, не с токова сигурни, колкото.
15
2
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Ползвах Apple2 през 1986-та.. после минах на Правец 8М и съжалявах много. По късно през 90-те минах през windows после линукси и накрая пак си се върнах на Макчето с MaC OS. Години работих и на другите системи но са дървени. С телефоните минах също simbian, куп други глупости най-вече бъгливи андроиди и накрая си взех Iphone. Между другото още имам ipad1 който работи !!! А закупения самсунг таблет по същото време на същите пари се счупи с 5 години по рано. Нито един счупен apple продукт.
14
3
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До 16: В офиса тези неща ги прави системния администратор. Явно имате нужда от такъв или сегашния не става. ОС-а е без значение :)Пробивал съм и линукс и windows и мак. За сведение най-лесно се пробива линукса.Бях си направил цяла мрежа от ботове ...... Дупката винаги е преди кръпката. За сведение на мак съм от 8 години и не са ме пробивали.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГенчоТо това е ! Същата логика от последната ми компания - Мак е сигурен, дай да купим вмест за да дадем 12000 лева за служебни лаптопи, да дадем 55 000 лева за макове и да кажем на всички, че са "защитене". И след 17 дена, всички мачета на купчинка пред мен, защото по-рано през този ден, ми искаха 1.5 биткойна, за да ми продадът списък с паролите ни. Проблемът ? Експлойт, който Apple не фиксва за 8 месеца, не предупреждава никого и не ти казва, дори да си сетнеш firewall-a ...
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, телефони за по $1500 са правилния подход. "Бюджетния" вариан е двегодишен телефон. За същите 1500 кинта, Xiaomi предлага 'Xs" (за бъзика) пакет, който не само, че има по-мощен телефон, ами и два с гривна за фитнес и ... лаптоп.Така ще завладеят, че само разните представителства на чужди компании (kкоито не са толкова много, спрямо китайците) ще са с Apple.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще клекнат още. Очаквам и да сложат слот за външна сим карта. Не да ти продават на абсурдна цена телефон с повечко памет и всичко да държиш в "облака", т.е. на разположение за който трябва да контролира личния ти живот. Още ще клякат. Не че и тогава ще хвърля пари на вятъра, нямам комплекси за малоценност, който да компенсирам с айСшит в ръка.
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Генчо, искаш ли да ти пусна сайт с вируси за айфон? Ако платиш мога и инструкции за експлоатация да ти пратя ;))) Не за вирусите - нямаш толкова пари. Явно имаш нужда от инструкции за айфоня :)))
9
2
 
1
 
! Отговори
До ТТТ преди 5 години
Доста лъжи си изписал.Или изобщо не знаеш за какво говориш.
8
10
 
6
 
! Отговори
Генчо преди 5 години
Повечето коментиращи се радват на марката, НО Какво има под марката - андроид , една несигирна OS бъгава и отворена за всеки вирус. Някой да е чул или видял вирус за iOS ? За Мак ? Затворени кодове и всичко се върти вътре в системата.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е нужно да се мъчиш с лепило. Вече има не малко модели на. XIAOMI И Huawei с отделен слот за две сим карти и карта памет. Xiaomi Mi A2 lite, Huawei Honor 7a и др.
6
4
 
7
 
! Отговори
ттт преди 5 години
Аппле се правят в Китай. Според законите на Поднебесната, поне 51% от собствеността на завода трябва, да е китайска. така, че марката може и да е американска, но айфоните са китайски. някога IBM започнаха да произвеждат в Китай, на жълтите в определен момент им писна и прекръстиха лаптопите на Леново.До Гадорян, номер 4. Аз сън с Р10 - чудесна машинка. Но вече има и Р20.
5
3
 
5
 
! Отговори
някои преди 5 години
поставят китайския Хуайуе по високо от айфон 10.???
4
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гнили ябълки на баснословни цени. Не! Мерси!
3
5
 
12
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 5 години
С ябълка съм. Но се замислям за Хуауей Р10
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Невиждам смисъл Китай да пазаруват стоки от китайски фирми.
1
2
 
18
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"Ще успее ли Apple да завладее Китай?" - НЕ."Също така Apple вероятно ще разтърси пазара на мобилни устройства в Китай, предлагайки модели с два слота за нано сим карти..." - ХАХАХАХАХА-ХАХАХАХАХА

Спонсорирани публикации