Мъск се спаси от US властите срещу $40 млн. Кой ще оглави Tesla?

Сумата ще платят поравно той и Tesla
30 сеп 2018 09:35, Бойчо Попов
90
Мъск се спаси от US властите срещу $40 млн. Кой ще оглави Tesla?
Снимка: Reuters

Основателят на Tesla Inc. Илон Мъск и Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ постигнаха споразумение по отношение на заведеното през тази седмица дело срещу бизнесмена.

Още по темата

Мъск ще запази длъжността главен изпълнителен директор, но трябва да подаде оставка в рамките на 45 дни от позицията си на председател на Борда за три години, става ясно от изявление, публикувано от регулатора и цитирано от Bloomberg.

Той също ще трябва да плати глоба от 20 млн. долара и да назначи в Tesla двама нови независими директори. Tesla ще плати още 20 млн. долара. Сумата ще бъде разпределена на засегнати инвеститори по одобрен от съда процес. Освен това бордът на Tesla ще трябва да разработи механизъм за наблюдение на комуникацията на Мъск с инвеститорите

"Обобщеният пакет от мерки и облекчения, обявени днес, са специално разработени, за да се справят с въпросното неправомерно поведение, като укрепят корпоративното управление и контрола на Tesla, за да защитят инвеститорите", каза Стефани Авакян, съпредседател на отдела за правоприлагане на SEC.

"В резултат на споразумението Илон Мъск вече няма да бъде председател на Tesla, бордът на Tesla ще предприеме важни реформи - включително задължението да наблюдава комуникацията на Мъск с инвеститорите, а те двамата ще платят финансови санкции", добави Стивън Пейкин, съпредседател на отдела за правоприлагане на SEC. "Резолюцията има за цел да предотврати по-нататъшни диспропорции на пазара и причиняване на вреда на акционерите на Tesla".

SEC обвини милиардера в опит за манипулация заради туита му от август, че ще свали компанията от борсата и е осигурил финансиране. Според Комисията Мъск е излъгал, че разполага с необходимото финансиране да свали Tesla от борсата при цена на акция от 420 долара и съответно да направи компанията частна. Именно това беше желанието на главния изпълнителен директор на компанията в началото на август. В края на месеца той обаче се отказа от него.

Към този момент Комисията смята, че изказванията за осигуреното финансиране на Мъск са фалшиви, а самият той определя обвиненията като "неоправдани".

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: TeslaИлон Мъск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Селяньън преди 5 години
Могу по-убуу биз негу. Да бяа *** устаяли щефи дъ фълиръ фирмътъ зъ нулъ времи. Такиа кът негу съ зъ пенциъ, закоту няат зъ пет пъри ъкъл у глаъта си.
58
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредния мошенник в "Мека"-та на дУпекрацията - роден и възпитан в обкръжението на крайни материалисти - който се оказа далееече от науката!!!!Добре, че са Учените от Европа, Русия, Китай и Япония, които си купуват кРаварите, че инак здраво ще я закъсат!!!!
57
2
 
5
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 5 години
Целия свят е срещу Електромобилите. Двигателите с вътрешно горено е индустрия за трилиони долари. Резервни части и така нататък. Самоте производители на коли ще загубят милиарди. Тесла автомобил има над 160 по-малко части и датчици които могат да се развалят сравнение със конвенционалните автомобили с вътрешно горене.
56
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евала и народ. Аз казвам, че нямам нищопротив Телса да карам, те не ми харесват комантара.Ок - "Искам да карам голф 2001-а с турбу-мурбу чипс и гас!!!!" Така ставя ли ?
55
0
 
1
 
! Отговори
Мене преди 5 години
Аааааа ша видим
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знам, че сигурно децата му има кой да ги гледа, и винаги са обгрижвани и им преподават какви ли не умни хора, но все пак ... Да работиш по 16 часа на ден, всеки ден, не е ли малко много, когато имаш 5 деца ?
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ШибиРибиЩо бе ... мъжа ти да не те напусна ?
52
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ШматкаАз още не мисля за Марс, ама виж, една Тесла, нямам нищо против да подкарам. А повече от 200 км с кола в един ден не съм пътувал от дете насам.... Има си саолети за тези раоти :)
51
6
 
8
 
! Отговори
История и факти преди 5 години
Основателят на Tesla Inc. Илон Мъск .Основател ама друг път :Теlа e ocнoвaнa пpeз мeceц юли 2003 гoдинa oт cъвceм дpyги xopa Mapĸ Tapпeнинг и Mapтин Eбepxapд. Mъcĸ нямa ниĸaĸвo oтнoшeниe ĸъм Теlа чaĸ дo мeceц фeвpyapи 2004 гoдинa, ĸoгaтo cтaвa нaй-гoлeмият aĸциoнep нa ĸoмпaниятa и oглaвявa бopдa нa диpeĸтopитe.Това не е ли пример за създаване на "градски легенди и митове" в следствие на журналистическа неинформираност ??
50
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нарко..манчето изду.а дебелия. Така става когато си болен от мозъчна недостатъчност.
49
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютен мошеник и манипулатор, 40м е смешна глоба
48
7
 
12
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Май ще разтурят седенката.Мъск ви разказваше научна фантастика и вие(някой де) се хванаха на глупостите му.Щял да ходи на Марс.хехе че и кандидати има.Няма как да закараш жив земен организъм до Марс и да го върнеш читав защото радиацията ще го убие.Мъск някак си много удобно премълчава този факт
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
53 И на акции на Тесла, откакто бяха на $30.Ще изчакам, да видя докъде ще стигне, но ако паднат под 200 продавам. Въпреки, че има съмнение, че всичкото е по-дълбока шашма. Тръмп се държи като клоун, съдят го, че манипулира цената на горе, а сега го гонят. Притеснява ем, че ще съборят много цента и ще си изкупителна дяловете, но комисията няма да направи нищо, защото вече са го осъдил и веднъж и сега е много зле за тях, ако се окаже, че с сгрешили първия път. Ама... Догадки.
46
5
 
15
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Започвам да си мисля че това му беше постановка за да излезе от фирмата и да не носи отговорност за това което следва
45
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко се е спасил ще се види в понеделник като отвори пазара.Мисля си че тепърва ще плаче.....А тези които държат акции на Брадва(Тесла)са на акъла на бабите хвърлящи кинти през балконите на инспектор Петров.
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
36 Всеки, който се отдава на алкохола и наркотиците, може да стане тяхна жертва... Няма нищо по-глупаво и нелогично от консумацията на подобни субстанции.
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
46Добре, че и Луната е в безтегловност, че ако вземе да падне... Малииии
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато специалисти по астрология, говорят за астрофизика...
41
3
 
13
 
! Отговори
До “До38” преди 5 години
. В космоса всичко е в безтегловност за какви тонове дрънкаш.Пич, за такива физици като теб има един виц:Кацат американците на Луната 69-та.Брежнев пита: Ние готови ли сме да кацнем на Луната?- Ами трябват ни още десетина годиниКратко мълчание и Брежнев се казва:-Тогава ние пък ще кацнем на Слънцето. Пълен шок в залата, никой обаче не смее да противоречи.Най-накрая се престрашава командващият ВКС: - Ами да, добре, но е много топлооо и свети?!?Брежнев: - Ех, ама и ти. Ще кацнем през ноща!
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Надявам се коментаторите да не са представителна извадка на народонаселението. Едно време "по кумунистическо" българите бяха много начетени и знаеха много неща по всякакви въпроси защото много се интересуваха от всичко. А сега се оказва, че е пълно с вярващи в дядо Коледа и изключително малко се интересуват от нещо различно от сех. И безрезервно вярват на всякакви приказки за малки деца дошли "от Запад".