Мъск се спаси от US властите срещу $40 млн. Кой ще оглави Tesla?

Сумата ще платят поравно той и Tesla
30 сеп 2018 09:35, Бойчо Попов
90
Мъск се спаси от US властите срещу $40 млн. Кой ще оглави Tesla?
Снимка: Reuters

Основателят на Tesla Inc. Илон Мъск и Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ постигнаха споразумение по отношение на заведеното през тази седмица дело срещу бизнесмена.

Още по темата

Мъск ще запази длъжността главен изпълнителен директор, но трябва да подаде оставка в рамките на 45 дни от позицията си на председател на Борда за три години, става ясно от изявление, публикувано от регулатора и цитирано от Bloomberg.

Той също ще трябва да плати глоба от 20 млн. долара и да назначи в Tesla двама нови независими директори. Tesla ще плати още 20 млн. долара. Сумата ще бъде разпределена на засегнати инвеститори по одобрен от съда процес. Освен това бордът на Tesla ще трябва да разработи механизъм за наблюдение на комуникацията на Мъск с инвеститорите

"Обобщеният пакет от мерки и облекчения, обявени днес, са специално разработени, за да се справят с въпросното неправомерно поведение, като укрепят корпоративното управление и контрола на Tesla, за да защитят инвеститорите", каза Стефани Авакян, съпредседател на отдела за правоприлагане на SEC.

"В резултат на споразумението Илон Мъск вече няма да бъде председател на Tesla, бордът на Tesla ще предприеме важни реформи - включително задължението да наблюдава комуникацията на Мъск с инвеститорите, а те двамата ще платят финансови санкции", добави Стивън Пейкин, съпредседател на отдела за правоприлагане на SEC. "Резолюцията има за цел да предотврати по-нататъшни диспропорции на пазара и причиняване на вреда на акционерите на Tesla".

SEC обвини милиардера в опит за манипулация заради туита му от август, че ще свали компанията от борсата и е осигурил финансиране. Според Комисията Мъск е излъгал, че разполага с необходимото финансиране да свали Tesla от борсата при цена на акция от 420 долара и съответно да направи компанията частна. Именно това беше желанието на главния изпълнителен директор на компанията в началото на август. В края на месеца той обаче се отказа от него.

Към този момент Комисията смята, че изказванията за осигуреното финансиране на Мъск са фалшиви, а самият той определя обвиненията като "неоправдани".

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: TeslaИлон Мъск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 16 Умен (да ама не)Пие и пуши трева. Моля ти се. Много прогресивно либерално го подкарахме.
18
5
 
15
 
! Отговори
666 преди 5 години
Свободата на словото в САЩ май излезе празна работа! Ако някой си въобразява, че Америка е свободна държавата значи не чете новините.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дон17Не! Никога!
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еееееее...ся не мой догодина да тръгне към Марс да го заселва както обеща...
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В тоя форум всичко е конспирация от някакви Междузвездни еврейски, динозаври, вълшебни и и не знам си кво... Трябва да има съобщение, да предупреждава...
14
3
 
9
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
"преди две седмици, седна с един известен радио водещ, изпита една бутилка уйски и изпълниха по една трева"Гледах цялото интервю и ще ти кажа - лъжеш като брадат ротшилдски лакей от соррросоидален произход, бащице. Ако на 50 грама дето ги лизза през цялото интервю викаш бутилка си много зле с мерките. А от тревата си дръпна само веднъж и то от цигарата на водещия. Колкото и да лаете няма да го спрете. Това е истинския филантроп, а не забраненият в Унгария Дьорд.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13Аз поне ще се наспя. Тоя се хвали, как спи във фабриката, че да е винаги там. Даже вече го дават з а пример на деца и ученици - "Бачкайте по 110 часа на седмица". И някой форми се на първата така.ДО конспиративна - Искаш да ми кажеш, че ако Мъка беше изцепки, каквото беше изцепки за прииватизацията на компания, без да се е скарали с "илюминатите", щяха да си го оставят, да си вилнее, така ли?
12
2
 
4
 
! Отговори
до 10 преди 5 години
Виж им профилите в Туитър, туй беше преди няколко месеца по световните медии не изезе нито дума. Мъск обвиняваше Ротшил, че е изкупил всички световни медии туй беше Тръмп като се караше със СНН.
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2 - Ако им се изпълни плана, може би около 2500 коли с екстрите. Като гледам, засилило са се яко и има интерес. Аз лично си взех кола преди година и предполагам, че поне след 4-5 ще гледам за нова. Ако Тесла те стават, може и аз да мина на "електромобил". Сега им е още рано.
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 6А преди две седмици, седна с един известен радио водещ, изпита една бутилка уйски и изпълниха по една трева. Ако беше на 25 години, артист и прочие, ок, ама говорим за човек, на когото са гласували милиарди долари доверие.
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 6Нр брат, обърка се. Мъка го погнаха, защото от Тея 110 часови работни седмици, дето ги хвали, взимат да му влизат много зле. Погнаха го, защото каза, той - директора на компанията, че ще изкупителна всички дялове, когато стигнат една цена. И когато го каза, всички започнаха да купуват. Вдигнаха акциите на Тесла. После се отмента. Това не е селска седянка, това е чиста финансова манипулация....
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя ако се кандидатира за президент на каварника и като нищо ще го изберат Мъск е изключително свестен човек.
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Твърдят, че стигнаха 8000 бройки на седмица от колата. Дори и с това темпо, ще е година, преди да изпълнят всички предварителни поръчки. Но страната нито е, че интереса е още там.Е, аз сега има пари за къща, но може би ще почакам и ще си взема Roadster-a. В панел под наем, но с кола за 300 000 лева отпред. Все пак... Аз българин ли съм или лукова глава.
6
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъск го погнаха щото се скаpаха с Ротшилд и Мъск ги обвини че са медийни агнати и монополисти. Мъск е Тръмпист и сега демонкрантите на Клинтъница се чудят как да го съсипят.
5
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Musk shte razkatae familiata na arabeli, rusnaci i dr. Petrolni ikonomiki. Davaj, man!
4
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъск мое ги зареже и да си основе нова космическа агенция. Cега е момента някоя мафиотска държава да го привлече и хем да си операт парит,е хем да си имат космичека агенция, която да ги разкара на Марс при нужда. Мъск ако е умен ще иде в демократична Русия и ще покаже един среден пръст на фашистите от говедарника.
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може да *** пари от бюджета на САЩ и да правиш своеволия, даже закъсняха с тази си мярка, но в същото време и го погалиха....явно им трябва и се опитват да му покажат "как" трябва да се държи
2
3
 
7
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Са трея продаде бая тесли, та да иэбие эагубата
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Общо взето, двамата нови "директора" ще са брат му и някой, чиито договор ясно казва - "Съгласява се с Мъск, винаги, за всичко".Контрола за комуникация, ще е, един човек, взима на Мъск телефона и не му позволява twitга чрез нощта, когато не е спал човече от 30 часа и е прекалихте с енергийните напитки.Сега Мъск си остава със същите правомощия, а след 3 години, просто официално ще си заеме поста... Ако още има компания до тогава.