Родни телекоми може да се откажат от 5G оборудването на Huawei

Има вероятност Унгария да не се включи в единната позиция срещу китайската компания
21 фев 2019 20:25, Екип на Bloomberg
62
Родни телекоми може да се откажат от 5G оборудването на Huawei
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Българските телекоми, включително и Vivacom, която работи от над 10 години тясно с Huawei, ще трябва да потърсят алтернативи на китайския телекомуникационен концерн. Това каза Саймън Бейкър, програмен директор "Мобилни телефони за ЦИЕ" в IDC, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Ако има политическо решение Huawei да не бъде доставчик на 5G технологии, това ще принуди и българските оператори да се съобразят с него, коментира Бейкър.

Според него Унгария няма да последва американския призив да се откаже от технологиите на китайския концерн.

"Мениджърите ще търсят диверсификация, Ericsson, Nokia, но и Samsung също вижда възможност да се включи. Основно това е проблем, който се извежда на политическо ниво след технически препоръки на силите за сигурност. Но засега може би тези телекоми трябва да изчакат единно решение".

Има повече от един проблем между САЩ и китайската технологична компания Huawei. САЩ твърдят, че Huawei е нарушил американските санкции срещу Иран. Дъщерята на основателя на компанията беше арестувана в Канада преди няколко месеца по заповед, издадена от американското правителство, коментира той.

"Това е единият случай. Вторият проблем е, че Вашингтон настоява военните съюзници на страната да не използват оборудване на Huawei в 5G мрежите си. Този въпрос има политическа и техническа страна".

Петото поколение мрежи ще покрива нови услуги като контрол над автономните коли, работи и приложение, обясни Бейкър.

Конкурентът ZTE не беше обвинен директно като риск за сигурността, припомни гостът.

"Австралия беше първата страна, която каза, че няма да работи с Huawei по 5G. Наскоро имаше подобни съобщения от Нова Зеландия, Великобритания, Германия и индонезийски оператори".

Още по темата вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво ще предложи Apple?
8
20
 
6
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Тръмп се опитва да наложи Apple, а Великая рАссия не е вписва никъде в пейзажа. Само стои като наказана тихо в ъгълът, подсмърча и си бърше сополяците с ръкав!
7
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не че нещо, ама iPhone ми удря по 300 mb/ на 4 g, в някой европейски столици, но може и повече.С това, мога да стиймвам 4к видео сигнал на 12 телевизора... Това нре 2002, когато чакахме по 8 минути за една MP3ка. В близките 10 години, не ми се вярва, да има нужда от по-бърз интернет.
6
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тоя като какъв дава "наклон"на Българските политици да вземат решение!
5
4
 
29
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Автономни коли няма да има в близките 20-30 години. Даже Дизелът няма да изчезне. Дронове са им болката.Какво следва? Разделяне на комуникациите, интернет пространството, платежните системи.САЩ ще се сварят в тази изолация. С тях ще се сварим и ние.
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Турция след заповед на Ердоган отрязаха не само Хуавей а всички останали вносни технологии за 5G. Мобилните оператори са задължени да ползват само технология на местната ASELSAN която произвежда 5G клетки и останалото оборудване като е субсидирана от държавата. ASELSAN произвежда също таблети които държавата предоставя безплатно за учениците в началните училища. Също по заповед на Ердоган Уикипедия е ограничена заради "невярна и подвеждаща информация".
3
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами направете си ги сами защо чакате на Китайците. Да ама неможете Китайците са напред с 20 години.
2
18
 
4
 
! Отговори
Steve Jobs преди 5 години
Well done!
1
28
 
6
 
! Отговори
Идиот преди 5 години
Само гризаната ябълка!