Отстъпка от данъка на колата и без екокатегория в талона

Ако искате такъв документ, плащате 50-100 лв.
50
Отстъпка от данъка на колата и без екокатегория в талона
Снимка: архив, БТА

Собствениците на коли, които отговарят на Евро 4, 5 и 6, да ползват отстъпка от данъка, дори в талона на автомобила да не е посочена еврокатегорията. Това е договорил вицепремиерът Томислав Дончев с ръководството на МВР.

Още по темата
“Ще бъдат търсени варианти, включително служебен обмен на информация. В понеделник говорих с МВР и ме увериха, че няма да има задължителна смяна на талоните, за да е записан екостандартът на колата”, заяви Дончев пред “24 часа”.

В момента някои общини искат задължително да е отбелязан в талона, иначе не признават отстъпката в данъка.

Ако в големия и малкия талон на колата не е посочена екокатегория, човек може да си извади такава, но не е задължително. Това обясни инспектор Димитър Иванов от отдел “Пътна полиция” към Главна дирекция “Национална полиция”.

"Отразяването на екокатегориите се извършва от 2007 г. - от членството на България в ЕС. Голяма част от автопарка у нас е от автомобили, които са втора употреба, и при внасянето им не е била отразявана екокатегория", каза още той и посочи, че към момента на регистрацията МВР не е разполагало с информация за екокатегорията.

Тя е необходима, за да получи човек отстъпка от данъка за колата. Той бе въведен тази година.

В момента всеки може да се сдобие с такава информация, като отиде до производителя на автомобила си. С получените данни се връща в "Пътна полиция" и те се нанасят в талона му.

Цялата услуга в КАТ по идентификацията и смяната на талони на автомобила струва 20 лв., ако се плати през ПОС терминал, или 23 лв. на банковото гише. Ваденето на удостоверение от съответното автомобилно представителство също се заплаща.

Според шофьори, които вече са се сдобили с такъв документ, той струва около 50-100 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
17
 
! Отговори
Фалшива новина преди 5 години
"Отразяването на екокатегориите се извършва от 2007 г. ... Голяма част от автопарка у нас е от автомобили, които ... при внасянето им не е била отразявана екокатегория", каза още той (инспектор Димитър Иванов от Пътна полиция) и ... към момента на регистрацията МВР не е разполагало с информация за екокатегорията*Евро 1 от 1992-1994Евро 2 от 1996-1998Евро 3 от 2000-2001Евро 4 от 2005-2006Този твърди, че до 2007 година не са внасяни коли по модели след 1993 година, което очевидно е лъжа
16
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моята кола е от 2007 г. и е отбелязано Евро 4, но това не означава, че не съм съпричастен спрямо останалите. На тяхно място можех да бъда и аз.
15
1
 
20
 
! Отговори
да бе преди 5 години
Ха дано, ама надали.Горе има неистини или лъжи, както искате да го наречете и давам пример.Моята кола беше нова на лизинг от официален представител в България. Първа регистрация ноември 2007г. вече сме в ЕС, нали? Нито в първият талон, който беше на лизинговата компания, нито след смяната (2011г.) на мое име има еко норма. По номер на двигателя и по година трябва да е евро 4. Ако оправят тази грешка по служебен път ще е добре.
14
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези 16 милиарда евро през .... ще ви излезнат.
13
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БойЦветрекет се нарича това...
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 10 Опростиха на муфтийството 8 милиона лева. Сега е ред и на всички да опростят новите данъци на колите съгласто некакви си евростандарти от 2007г. При всички случай ще са по малко от 8 милиона лева.
11
1
 
50
 
! Отговори
шофьор преди 5 години
Моята кола е 2008 г. купена нова от БГ. Вместо евро 4, пише тире. Е какво съм виновен, че лелите в КАТ не са попълнили всичката информация в талона. Защо аз да плащам удостоверение и нови талони и да взимам ден отпуск за това. Да платят ТЕ и да започнат да си вършат работата.
10
1
 
31
 
! Отговори
az преди 5 години
то хубаво от 2007 сме в ЕС ,ама за автомобил регистриран 2015 с категория записана в италианския талон и мързелива лелка на гишето В КАТ , която да го отрази в Българския нещо да кажете?
9
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я да видим сега как ще се пази мирът и националната сигурност в гербава БГ? Засегнати са над 1 милион граждани, принудени да дават грешни пари на държавата. И става въпрос за около половин милиард лева. А преди 2 дни ББ подари на чал.мите едни 8 милиона, за да пазел националната сигурност. Къде са 8 милиона, къде е половин милиард, а?
8
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо бе мамка му стара, защо сега ни рекетирате да сменяме талоните? Нали уж сте увързани с компютри и с мрежи. Толкова ли е трудно бирниците да имат достъп по електронен път до характеристиките на всеки един автомобил - нали имат за всекиго номера на рамата, на някои даже номера на двигателя, и какво ли още не! Откъде накъде сега ще ни щавите с по 150 лева? На трите милиона автомобила в БГ, по 150 лв, това са си 450 милиона лева изсмукани от народеца! А пък за мюфтийството се погрижихте,нали?
7
1
 
10
 
! Отговори
Иво преди 5 години
До АнонименАми на мен данъка без отстъпката ми е 300 лева. Колата ми е евро 4 - 20% надолу пада данъка. Като смятам да я карам още години колата...да, заслужава си :)
6
1
 
45
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Гербава им работа както винаги първо създават проблем, а после се чудят как да го решат. КАТ са си спестили труда да отбележат в талоните съответната категория и сега понеже така им е най-удобно прехвърлят проблема от болната на здравата глава.
5
2
 
29
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Бедните го отнасят - богатите не ги дискриминират...
4
2
 
19
 
! Отговори
Да.ама не преди 5 години
Има ли нещо направено като хората, с каквото и да се захванат все има проблеми и все някой друг е виновен и оправия нямаКолко изгоряха с "електрическите" винетки, толкова стара и елементарна система,а тук само провалиОт колко години е трябвало да се вписва еко категория,а сега, когато това е нужно за да се определи данъка, такава категория няма, но ако беше в полза на държавата, чудеса щяха да направят,а сега без категория ощетяват хоратаПри мен данъка е с 20-25 лв по-голям,а колата е с Е4
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ще давам 100 лв на вносителя, ще сменям талоните в КАТ, и ще губя време, за да ми намалят 15 лв от данъка....Къде е смисъла?
2
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А хората с автомобили на газ!!!!
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кво? Де е Киро на кирия?

Спонсорирани публикации