Речено, сторено: Турция се прости с F-35

САЩ няма да продадат изтребители на южната ни съседка
Обновена: 18 юли 2019 07:41 | 18 юли 2019 07:11,
314
Речено, сторено: Турция се прости с F-35
Снимка: Pixabay

САЩ потвърдиха днес, че ще блокират участието на Турция в програмата за бойни самолети F-35 заради решението й да купи руски ракетни системи С-400, които могат да послужат за разкриване на американски технологични тайни, предаде Франс прес.

Още по темата

Ердоган: Ако е рекъл Аллах, до април ще монтираме С-400

"За съжаление, решението на Турция да придобие руски системи за противовъздушна отбрана С-400 прави невъзможно нейно продължаващо участие в програмата F-35", се казва в изявление на Белия дом, пише БТА.

"Програмата F-35 не може да съществува съвместно с руска платформа за събиране на разузнавателни данни, които ще се използват, за да се разкрият най-новите постижения на програмата", се допълва в текста.

Говорителката на Белия дом Стефани Гришам добави, че купуването на руските системи от Турция ще има негативно въздействие върху оперативната съвместимост и съвместната работа на Турция с НАТО.

Белият дом обаче посочи, че отношенията със съюзника Турция са "многопластови" и сътрудничеството ще продължи, "без да се забравят ограниченията, налагащи се от присъствието на системата С-400".

"САЩ все още придават голяма стойност на стратегическата си връзка с Турция. В качеството си на съюзници в НАТО, тази връзка има няколко компонента и не се ограничава с F-35", каза говорителката на Белия дом.

Изявлението изяснява позицията на президента на САЩ Доналд Тръмп дали Турция може да продължи да участва в програмата, за която Анкара произвежда компоненти, и дали може да купи самолети от този модел, посочва ДПА.

Пентагонът беше дал на Турция срок до 31 юли да се откаже от руските системи и беше казал, че ако това не стане Турция ще бъде изключена от програмата за производство на самолетите по технологията стелт F-35. Турция участват в програмата от нейното начало, припомня Франс прес. Турски компании доставят сега 937 различни компонента за този самолет, от които 400 са произвеждани единствено от тези компании. Очаква се в съответствие с американското решение тези компании да не получават повече договор за подизпълнители и техният дял в производството на F-35 да бъде поверен на фирми от други страни.

Освен това Анкара искаше да купи 100 такива самолета, но вчера Доналд Тръмп припомни, че доставката на първите елементи на С-400 де факто означава забрана за Турция да купи тези самолети. Тръмп обаче все пак изтъкна, че има добри отношения с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Финансовите загуби за Турция от изключването й от програмата ще съставляват около 9 милиарда долара, поясни заместник-министърката на отбраната на САЩ Елън Лорд, отговаряща за закупуването на военна техника и тиловото обезпечение, предаде ТАСС. За да се премине към замяна на доставката на компонентите, които сега са били произвеждани в Турция, ще бъдат похарчени 500-600 милиона долара, допълни тя.

Лорд потвърди, че е започнал процес по отстраняване на Турция от програмата за самолетите F-35 и допълни, че всички турски пилоти, обучаващи се по нея, а също и инструкторите, които сега се намират в САЩ, са длъжни да напуснат страната.

Лорд каза, че турското изваждане от програмата ще приключи до март 2020 г., предаде ДПА. Заместник-министърката не коментира дали Турция би могла да се върне в програмата, ако се откаже от руските ракетни системи.

Заместник-министърът на отбраната на САЩ Дейвид Тахтънбърг, отговарящ за политическите въпроси, пък каза, че решението дали Турция да остане член на алианса след закупуването на руските системи С-400 трябва да се вземе от самият алианс и не е прерогатив на САЩ, предаде ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
30
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен38 За "модерния" непроизведен Су 57 ли думаш?? Оня, същия, дето свети на радарите като коледна елха? Че то Ф-15 е в пъти по добър:)
35
13
 
8
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Ердоган е велик !!!
34
16
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега Ердоган ще си купи много по модерни и по евтини Су57 от руснаците. Гледам тука нещо доста мучат телетата на сорос !
33
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ не търпят анадолски тарикатлъци.
32
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Те разработват собствен изтребител TF-X"Руслямците и те........ама още не знаят.
31
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердо изтегли свинската опашка.
30
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не може да сучиш от две майки едната те отбива
29
10
 
14
 
! Отговори
aa1830 преди 4 години
Ердо за пореден път настъпи мотиката. Но щом е ракъл Аллах, за добро ще да е!
28
3
 
22
 
! Отговори
не ги мислете турцит преди 4 години
Те разработват собствен изтребител TF-X
27
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Производството на Ф-35 е разпръснато едва ли не по целия свят. Не вярвам да е останало нещо скрито от него."Не е възможно доброволно да си толкова ***.
26
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция замириса на ръжда.
25
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Големият политик се видя колко струва!Първо загуби кметските избори в Истанбул и то на 2 пъти,сега си купи руска техника,която ще му струва 9 млрд $ загуби и изгубени поръчки за турските фирми - изпълнители.Ай,честито и ашколсун,ефенди....
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дрън-дрън! Далавери и кражби на пари чрез военна техника.
23
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Програмата F-35 не може да съществува съвместно с руска платформа за събиране на разузнавателни данни".Хе, хе, амекиранците просто се опасяват, че ще има теч към Русия за технологията, иначе биха продали и на най-скапания диктататор, парите не миришат.
22
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубавото на цялата работа е, че сега американците ще почнат с добре изпитаните си номера за сриване на държави. Първо изведнъж кюрдите ще се размърдат за независимост и ще се окажат доста добре въоръжени за борба.Второ, току виж на чичо Ердоган му направят още едно превратче..или го блъсне кола...или пък, опазил Бог, тежка болест го налегне. Стават такива работи.Нека им е гадно на Фолксваген :)))
21
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добри новини за Израел Hови работни местаПърви закон на динамикатаBсяка енергия се запазва само сменя посоката и формата сиТова е началото на края на Ердоган.
20
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"САЩ все още придават голяма стойност на стратегическата си връзка с Турция. В качеството си на съюзници в НАТО, тази връзка има няколко компонента и не се ограничава с F-35", каза говорителката на Белия дом.-----Mи защо САЩ налагаха санкции на Турция тогава??? Трябваше ли да създават криза в Турция и да обезценят лирата? Не ми казвайте, че е заради един арестуван шпионин свещеник.
19
13
 
23
 
! Отговори
НЕбългарин преди 4 години
След превземането на източен Кипър от турците през 1976г САЩ налагат санкции на Турция много по тежки от тези F-35 и спират всякакви доставки. И тогава започват да се появяват ROKETSAN И ASELSAN, които днес са основната причина Турция от 20% собствено производство да скочи на 70%. Но както се казва всяко зло за добро! Сега това може да стане повод за по усилена работа върху собствени изтребители!
18
18
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакаме следващата сделка за 100 броя руски СУ-35.Браво Ердогане, браво Путине! Турихте го мощно на задокеанските психопати.
17
17
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10Напълно са съвместими технологиите. Така както е напълно съвместимо да карам руска и японска кола например, нищо че са технологично различни от различни епохи, принципът им е еднакъв. Същото е и със самолетите. Чичо Сам просто го е яд, че руската стока върви, а неговата не. И го играе сърдитото 5 годишно момченце - щом взе от Петьо камиончето, аз няма пък да ти дам самолетчето. Циркаджийска работа.