Речено, сторено: Турция се прости с F-35

САЩ няма да продадат изтребители на южната ни съседка
Обновена: 18 юли 2019 07:41 | 18 юли 2019 07:11,
314
Речено, сторено: Турция се прости с F-35
Снимка: Pixabay

САЩ потвърдиха днес, че ще блокират участието на Турция в програмата за бойни самолети F-35 заради решението й да купи руски ракетни системи С-400, които могат да послужат за разкриване на американски технологични тайни, предаде Франс прес.

Още по темата

Ердоган: Ако е рекъл Аллах, до април ще монтираме С-400

"За съжаление, решението на Турция да придобие руски системи за противовъздушна отбрана С-400 прави невъзможно нейно продължаващо участие в програмата F-35", се казва в изявление на Белия дом, пише БТА.

"Програмата F-35 не може да съществува съвместно с руска платформа за събиране на разузнавателни данни, които ще се използват, за да се разкрият най-новите постижения на програмата", се допълва в текста.

Говорителката на Белия дом Стефани Гришам добави, че купуването на руските системи от Турция ще има негативно въздействие върху оперативната съвместимост и съвместната работа на Турция с НАТО.

Белият дом обаче посочи, че отношенията със съюзника Турция са "многопластови" и сътрудничеството ще продължи, "без да се забравят ограниченията, налагащи се от присъствието на системата С-400".

"САЩ все още придават голяма стойност на стратегическата си връзка с Турция. В качеството си на съюзници в НАТО, тази връзка има няколко компонента и не се ограничава с F-35", каза говорителката на Белия дом.

Изявлението изяснява позицията на президента на САЩ Доналд Тръмп дали Турция може да продължи да участва в програмата, за която Анкара произвежда компоненти, и дали може да купи самолети от този модел, посочва ДПА.

Пентагонът беше дал на Турция срок до 31 юли да се откаже от руските системи и беше казал, че ако това не стане Турция ще бъде изключена от програмата за производство на самолетите по технологията стелт F-35. Турция участват в програмата от нейното начало, припомня Франс прес. Турски компании доставят сега 937 различни компонента за този самолет, от които 400 са произвеждани единствено от тези компании. Очаква се в съответствие с американското решение тези компании да не получават повече договор за подизпълнители и техният дял в производството на F-35 да бъде поверен на фирми от други страни.

Освен това Анкара искаше да купи 100 такива самолета, но вчера Доналд Тръмп припомни, че доставката на първите елементи на С-400 де факто означава забрана за Турция да купи тези самолети. Тръмп обаче все пак изтъкна, че има добри отношения с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Финансовите загуби за Турция от изключването й от програмата ще съставляват около 9 милиарда долара, поясни заместник-министърката на отбраната на САЩ Елън Лорд, отговаряща за закупуването на военна техника и тиловото обезпечение, предаде ТАСС. За да се премине към замяна на доставката на компонентите, които сега са били произвеждани в Турция, ще бъдат похарчени 500-600 милиона долара, допълни тя.

Лорд потвърди, че е започнал процес по отстраняване на Турция от програмата за самолетите F-35 и допълни, че всички турски пилоти, обучаващи се по нея, а също и инструкторите, които сега се намират в САЩ, са длъжни да напуснат страната.

Лорд каза, че турското изваждане от програмата ще приключи до март 2020 г., предаде ДПА. Заместник-министърката не коментира дали Турция би могла да се върне в програмата, ако се откаже от руските ракетни системи.

Заместник-министърът на отбраната на САЩ Дейвид Тахтънбърг, отговарящ за политическите въпроси, пък каза, че решението дали Турция да остане член на алианса след закупуването на руските системи С-400 трябва да се вземе от самият алианс и не е прерогатив на САЩ, предаде ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бе тия на луди ли ли ни правят, Турция купи с400 след като я заплашиха ,че ще я изключат от ф35 заради кюрдите а солтана знае че янките се опитаха да го убият
55
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пияниците в червена звезда събудиха ли се?На амбразурата по потници......
54
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно Турция щяла да загуби девет милиарда долара,но никой не споменава колко ще загубят краварите от загубеното влияние и провалената сделка за стоте F-35
53
13
 
5
 
! Отговори
геополитик преди 4 години
Каквото и да пишете, фактите са следните: Русия е имала десетки войни с Турция; Временното стопляне на чаршафите от двама диктатори води винаги до рожба с аномалии. След загиването на който и да е било от диктаторите---всичко ще стане по - старому.ПОМНЕТЕ МИ ДУМАТА РАЗБИРАЧИ!
52
4
 
27
 
! Отговори
ФАКТ преди 4 години
Турция е държава. България е колония.
51
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Сега гледайте турците как ще си купят двойно по-евтини руски изтребители от същия клас."Руската ръжда няма клас...по маче.
50
3
 
31
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Сега гледайте турците как ще си купят двойно по-евтини руски изтребители от същия клас.
49
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кашерни тролчета ,колкото и да квичите -Това е положението и Турция си би камшика от вашата зона на влияние Вова без един изстрел докопа проливите ,същите тези проливи дето няколко руско-турски воини са се водили и дето на тези проливи толкова много държивашето рептилско влечуго Родшилд ,който сега ще пие една топла солена вода от Босфора..Помнете ми думата ,че съвсем скоро в Инджерлик на мястото на говедата ще има руска военна база
48
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Арпаджик идва ли с цетките, или само ва тенки?
47
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
53 Що,защото Турция има право на мнение а нашите д'упедавци са безгласни букви!
46
6
 
28
 
! Отговори
Да ви открехна малко преди 4 години
С-400 не е разузнавателна платформа, тя не събира данни, не ги праща по интернет. Тя единствено е създадена за унищожаване на въздушни цели. Като С-300 са в Гърция какви данни за великото НАТО са събрали? Всички тези обвинения са пълни глупости и целят само едно - да не могат страните членки на НАТО да направят сравнение между две коренно различни виждания за създаване на военна техника. САЩ не искат да се разбере немоща на техните ПВО системи. Това не е обида или шега, това е факт.
45
5
 
35
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
Ако имаш C-400 не ти трябва F-35.
44
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един готов ф-35 струва ~120 млн. долара.А ние защо плащаме повече за тези щайги ф-15?!
43
4
 
16
 
! Отговори
някой преди 4 години
Някой мисли ли си, че руснаците ще продадат последна разработка на С-400 на Турция? Една ракета не е само корпус, а технологии, заряди, софтуер и т.н. Просто са на далавера! Хем продават ракети, хем могат да ги следят и контролират.
42
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердо се опитва да суче от два Х......накрая свинската опашка по ду пето.....
41
8
 
3
 
! Отговори
аа1830 преди 4 години
Ердо, Аллах и мотиката - турски сериал, епизод пореден!
40
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стана ли лирата 5 стотинки?
39
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
""Турски компании доставят сега 937 различни компонента за този самолет, от които 400 са произвеждани единствено от тези компании."", кога ще ги стигнем..............................не американците, а??? Нашите управници знаят само да плямпат като папагали!
38
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво Ердогане. Машшала бе. А нашите наведени *** ще дадат на американците милиарди за стари бракми от които нищо нестава и турция с една ракета ще ги свали всичките
37
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хю мнета.....наблягайте на това, което можете.....производство на джапанки и чорапи......