След 10 г. неуспешна борба: Телефоните без зарядно в магазина

Идеята на Брюксел е да насърчи производителите към общо зарядно
14 яну 2020 06:45,
100
След 10 г. неуспешна борба: Телефоните без зарядно в магазина
Снимка: Pixabay
Европейската комисия обмисля да забрани продажбата на мобилни телефони в комплект със зарядно устройство като мярка да убеди производителите да преминат към общо зарядно.
 
Така и потребителите няма да са принудени да вземат зарядно при всяка смяна на телефона си, независимо дали имат нужда от него или го искат.
 
Брюксел се опитва да накара производителите да приемат общ стандарт от 2009 г., но и без успех. Макар видовете зарядни да са намалели от 30 до 3, междувременно са се появили и нови технологии чрез безжично и зареждане с USB.
 
Зам.-председателят на Еврокомисията Марош Шефчович призна в Европарламента в Страсбург късно в понеделник, че избраната тактика да не се предлага европейско законодателство, а да се разчита на саморегулацията на производителите, не е постигнала успех. Безрезултатен е и меморандумът за разбирателство, подписан между тях и Комисията през 2018 г., ето защо сега Брюксел обмисля да внесе законодателно предложение за уреждане на проблема.
 
"Въпреки усилията на Комисията да насърчи по-голямо усилие към хармонизация и устойчиви продукти, в този случай те не сработиха както очаквахме. Липсата на успех не е защото сме се страхували от някоя компания", заяви Шефчович в Страсбург.
 
Продажбата на телефони без зарядно устройство в магазините е едно от възможните решения, като се обмислят и други варианти.
 
Освен, че затрудняват потребителите, различните стандарти на зарядните устройства създават допълнителен електронен отпадък, който по сметките на Еврокомисията се равнява на 51 000 тона годишно.
 
В момента Еврокомисията очаква резултатите от поръчано изследване на ефекта от различни възможни действия и в скоро време ще обяви действията си, обеща Шефчович. 
 
Изследването трябваше да бъде публикувано още миналата година. Депутатите нарекоха "срам" неспособността на Комисията да реши "толкова прост проблем" за 10 г. Те настояха законодателното предложение да бъде готово до 6 месеца.
 
Евродепутатите настояват общото устройство да не бъде само за мобилните телефони, а да обхваща още таблетите, фотоапаратите, електронните четци и други мобилни устройства.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това отдавна трябваше да го направят. Пада ти някъде телефона, нямаш заразно в себе си, просто взимаш зарядно от някой друг. Интерсно какво мислят Аpple по въпроса с техните измишльотини.
32
1
 
9
 
! Отговори
до 37 преди 4 години
Тук не позна. Имам 1 зарядно и за лаптопа, и за телефона, и за външната си батерия. Това не са micro usb зарядните, които има значение дали са 1А или 2.5А. Тук нещата са на друго ниво- всичко е вече адаптивно и електроника преценява какво напрежение и ток да пусне. Продължаваме с QC 3.0 и какво ли още не. Отделно този USB-C Интерфейс е чудо. Вече няма HDMI Кабели, зарядни, USB джаджи- всичко минава през type C и бам в монитора. На бюрото вкъщи и в офиса стои 1 кабел и толкова. А не 3-4-5.
31
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз нямам телефон с USB зарядно, може би защото не се правя на отворен и велик снобар да си показвам новия телефон за 100000 лева, каквито са повечето българи....
30
10
 
19
 
! Отговори
Илия преди 4 години
Има къде къде по-важни въпроси за решаване и дискутиране, а те за зарядните се хванали! Целта е да се продават отделно и то за не малка сума пари. А и така ще има някой сертифициран производител на зарядни, който ще *** пари от нищото. Пълна глупост! И какво ще стане?! Купуваш си телефон за определена сума и още една определена сума за зарядно, защото ЕС по закон ще го направи "удароустойчиво", "безопасно", "с еди какъв си кабел" и т.н. Поредната глупост на ЕС.
29
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всичко се мисли на парче, 51 000 тона само от зарядни за 1 година? тази сметка няма как да е вярна. От там и другите неща не мисля че са верни => няма си губя времето да ги мисля.
28
5
 
12
 
! Отговори
Дебили, сър преди 4 години
Огромната част от телефоните са с USB-C вече. Може да претендират, че така намаляват замърсяването, но от друга страна зарядните ще бъдат опаковани поотедлно, т.е. повече пластмаса от опаковките и повече емисии за транспортирането им. А зарядните се амортизират и така или иначе си трябва подмяна от време на време.
27
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И у Брюселс е пълно с калинки... яко...Такава идея може да дойде в главата само на пълен ***...
26
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зарядните се различават не само по волтажа а и по ампеража, колко да са универсални, аз имам и такова но не му е такава идеята.
25
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И без екран да ги продават, и без това китайците правят по-евтини, така потребителите няма да са принудени да си купуват телевизор, при положение че търсят телефон.
24
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А това едно зарядто ог къде ще се появи?!?!? Те ще станат на цената на телефона. Когато се продава нещо, то трябва да е пълен комплект, а не да си го сглобяваш допълнително.
23
3
 
32
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Сега всички зарядни с кабел са взаимозаменяеми, само накрайникът е различен и то не много, а три накрайника има на пазара само* micro USB* type C USB* lightning на Епъл, щото се правят на интересниЗа безжичните зарядни не знам доколко са взаимозаменяеми защото още нямам такъв телефон.Този закон май отново ще създаде повече проблеми, отколкото ще реши.
22
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само тъпизми, как едно умно нещо не измислят. Печките без капаци и кабели, телефоните без зарядни и само се вдигат цените, но едно по едно отпада какво ли не.
21
13
 
9
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Мина Паси нал са фалеши с векити му идеи и ризили си заряднити?Туй стана кат с ОТАН мизерярабала долян.
20
3
 
19
 
! Отговори
опетков преди 4 години
На практика, след като почти унифицираха накрайника за зарядното в Европа, всички зарядни са взаимнозаменяеми. Повечето съвременни телефони работят с 3 волтови батерии, с почти еднакъв капацитет и е без значение какво зарядно ще ползваш, ако накрайникът пасва.
19
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вървим към общи кeнeфи.
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никоя фирма не иска едно общо зарядно. Все пак след време от ес ще измислят и общи слушалки.Отделно и много от зарядните стават за много модели телефони но трябва да се пробва.
17
8
 
56
 
! Отговори
Картофчо преди 4 години
Глупост вселенска!Сега ще продължат да ти продават телефоните на същата цена, но ще си купуваш зарядното допълнително. Като бонус всеки производител ще си направи зарядното с такива електрически характеристики, че неговия телефон да работи само с неговото зарядно!Както в момента гармина ми в колата иска да се зарежда само от зарядно на неговата си фирма, нищо че е стандартен USB.Като краен резултат, всичко си е по стари му, но струва по-скъпо и по неудобно за пазаруване!
16
7
 
16
 
! Отговори
преди 4 години
Очевидно в ЕС нищо не разбират от търговия.
15
17
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредното малоумие на еврочиновниците, имащо за цел само и единствено да увеличи печалбата на корпорациите производители.
14
12
 
12
 
! Отговори
ЕССР преди 4 години
Ето ви свободен пазар и либерален капитализъм!