COVID-19 изправи САЩ и Китай пред битка на идеологиите

Води ли Пекин "студена война" или е внушение на ЦРУ
1 апр 2020 07:00,
87
COVID-19 изправи САЩ и Китай пред битка на идеологиите

Американските и китайските власти са вкопчени в идеологическа "битка", предизвикана от пандемията от новия коронавирус, която може да оформи глобалните виждания за свободните общества и авторитарните режими, коментира консервативното издание Washington Examiner.

"Има реален въпрос, който не мисля, че още е разрешен, за това коя система ще победи тук", заяви висш американски държавен служител, който предпочете да остане анонимен пред вестника.

"Дали това предизвиква недоверие? Или пък предизвиква доверие към Китай и тяхната система? Изходът от тази битка ще бъде от решаващо значение. И мисля, че тя се води точно сега", казва той.

Според ЦРУ в последните години Китайската комунистическа партия води "студена война" срещу САЩ, но западните анализатори по принцип не вярват, че Пекин не споделя амбициите да разпространява своята система по света със СССР. Въпреки това Китай се опитва да "разпространи по света своята марка авторитаризъм", за сметка на демократичните системи, според висши американски дипломати, а пандемията постави идеологическата битка в центъра на вниманието.

Още по темата

Според специалния посланик Леа Габриеле, главен специалист на Държавния департамент по борба с пропагандата, за момента се наблюдават две линии на информацията, която Китай разпространява, пише "Фокус".

"Едната е поредица от дезинформация, в която САЩ биват обвинявани за произхода на коронавируса, а втората е опита на Китай да превърне кризата в новинарска история, която описва колко добре се справя Комунистическата партия с пандемията", смята тя.

Нейният екип е наблюдавал истинска бомбардировка от съобщения от Китай, които са насочени към развиващите се страни в Африка, както и към Европа. Но дебатът беше пренесен и на дипломатическо ниво. Китайският външен министър заяви пред западни дипломати и военни служители в Мюнхен по-рано, че тактиката на Китай за тоталното отцепване на провинция Хубей доказва "предимствата на системата" на страната.

На свой ред държавният секретар на САЩ Майк Помпео подчерта, че епидемията се е разпространила толкова лесно в град Ухан, тъй като Комунистическата партия е цензурирала ранните предупреждения за нея.

"Важно е не само да отвърнем ефективно на кризата, но и да спечелим информационната битка, свързана с нея", заяви американски високопоставен държавен служител.

Помпео пък подчерта страничните ефекти от твърде близкото сътрудничество на страните с Китай.

"Много от епидемиите в страните започнаха чрез контактите им с Китай", каза той.

"Има държави, които искаха да затворят вратите си за китайски пътуващи и граждани, но правителството в Пекин се противопостави на това (...) в опит да се предпази от стигмата, която щеше да съпроводи спирането на транспорта към тях".

Въпреки това китайските власти повтарят, че са били "прозрачни и отговорни що се отнася до споделянето на информация".

Техният контрол над фабриките, които произвеждат голяма част от медицинското оборудване за целия свят им дадоха възможност да изпратят екипировка до партньорите им, въпреки дефицитите, които пандемията предизвика. Част от тези продукти са дефектни, както се оказа по-късно, но много анализатори смятат, че Китай може да се възползва от кризата, докато САЩ още се бори с нея.

Освен това по-рано случаите на заразени с COVID-19 в САЩ станаха повече от тези в Китай, което е нещо, от което Пекин ще се възползва, въпреки критиките, отправени към здравните власти в азиатската страна, че крият истинските цифри на заразените.

"Има пропаганда, свързана с вируса. Китай ще може да каже, че се е справил с вируса, а ние се проваляме. Докато епидемията не бъде овладяна, това е отворен въпрос - кой се е справил по-добре", коментира американският експерт от American Enterprise Institute (AEI) Дерек Сизърс.

Освен това решението на Тръмп да пренебрегне вируса във време, когато в САЩ нямаше достатъчно тестове за COVID-19 е нещо, което китайските власти също вероятно ще използват.

"Въпросът е, че ние сме по-малко уязвими на разпад на властта на правителството, защото имаме силен федерализъм - това е нещо, което в Китай липсва“, смята Майкъл Рубин, друг анализатор на AEI. Той похвали губернаторите в щатите за първоначалните мерки за борба с вируса.

"Хората, които критикуват Доналд Тръмп, не изчезват посред нощ“.

Американските служители вероятно ще подчертаят нарушенията на правата на човека, които китайските служители разрешиха в хода на закъснелите усилия за ограничаването на епидемията.

"Тези ефективни авторитарни мерки понякога изглеждат добре, но не винаги са толкова добри, колкото изглеждат и мисля, че трябва да подчертаем това“, казва американският държавен служител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
8
 
7
 
! Отговори
Ц преди 4 години
Съединения американски краварник пусна вирус.Сега ще мрът от вирус.Не знам колко жертви са дали ВСВ,пожелавам им сега да са умножени по 100 !!!
52
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фактите са си факти. Комунистическата партия на Китай се справи блестящо с огромната опаснот за народа си - напълно нов вирус, разпространил се незабелязано из територия с милиард и няколкостотин милиона население.Търгашите управляващи в САЩ изтъгуваха още няколко дни печалба на борсата, за живота на между 250хил и 2.5милиона от управляваните от тях избирателни единици.Нищо лично, само бизнес печалба.
51
16
 
6
 
! Отговори
123 trol преди 4 години
И китайски учени работеха в лабораториите с вирусите така че не се знае кой го пусна или изпусна този вирус.Така че, недей да плямпаш като си нямаш представа.
50
10
 
19
 
! Отговори
123 преди 4 години
Китай беше нападнат с биологично оръжие. Нормално е да не споделя 100% от информацията. Корона вируса е изкуствено създаден от САЩ. В авторитетното американско списание Нейчър все още има статия от 2015г където АМЕРИКАНСКИ учени се хвалят , че са комбинирали САРС вирус от прилепи и са заразили човешки клетки. полученият вирус е патентован в САЩ през 2015г! Има ли неразбрали? Глупаците обаче подцениха ситуацията и запалиха целия свят. Или може би точно това са искали - глобална криза!
49
17
 
5
 
! Отговори
Shenzhen преди 4 години
Комунисмъ е една единствена репресия. Човешкият живот няма значение. Вие си нямате представа колко хора загиват в Китай от мърсотията и отровите на изнесените производства от ЕС и УСА. Просто си седнете на дупетата и си замълчете.
48
8
 
31
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
САЩ имат една доктрина за национална сигурност, според която икономическият възход на другите държави е заплаха за националната сигурност на САЩ. Затова сега САЩ налага мита на ЕС и Китай. Затова САЩ спря бързото икономическо развитие на Япония около 1980 година. Затова сега САЩ атакува с коронавирусът Китай. Това е логичното обяснение.
47
8
 
25
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Засега САЩ успява да държи в подчинение по-голямата част от света. Само няколко държави не им се подчиняват и САЩ, както винаги първо се опитва да ги срине икономически, както направиха със соц.държавите през 80-те, както и с Япония малко преди това. С пускането на коронавирусът в Китай, САЩ прекалиха и не оцениха глобалната заплаха. Все пак Китай не е Венецуела, Ирак или Либия.
46
21
 
9
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Пижо - стои само един въпрос! Ти какво правиш тук - в презряната Европа? Всеки ден плюеш по Европа, по САЩ по собствената си държава?! Защо още не си в Китай, Русия или някое още по светло място - Иран примерно? Гушвай Пенда и бягай докато още има време. Рая също има капацитет. Да не изпуснеш влака докато плюеш?
45
12
 
25
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Каква битка? Битка има между равностойни съперници. Когато САЩ са на земята, а Китай гледа отвисоко и се усмихва, битка няма. За 3 месеца Китай се изправи на крака и възстанови 98% от икономиката си. Ще видим САЩ и Европа кога ще се изправят
44
9
 
7
 
! Отговори
ф преди 4 години
Комунизма е тук чрез китайците,корейците и кубинците.
43
22
 
9
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Анонимен 51 и 50 - Сега, след като изкука задължителните реплики за деня, с честно припечелените рубли и юани можеш да хукнеш направо за Русия или Китай. Особено при вторите. Там добре охранените руски *** много ги обичат. Кулинарен деликатес. Вместо прилепи. Апропо, изброй моля десет руски неща които ползваш всеки ден?
42
15
 
27
 
! Отговори
Браво преди 4 години
По-гнусно платен *** отдавна не бях чел! На американците ли да вярваме? Още чакаме биологичните оръжия на Садам и учебните центрове на талибаните в пещерите, където са се учили да управляват самолети и да ги разбиват в небостъргачи! Или ги забравихме тези истини на американците? Кое им е закъсняло на усилията на Китай? Ами останалия свят имаше 3 месеца да преднина, за да приеме адекватни мерки, но нищо! Китай поне не знаеха точно срещу какво се изправят. Боряна ти си един *** на заплата!
41
14
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И последно фактите, от които бягат американските тpолове. Не Китай подкрепи Брекзит, не Китай наложи и се опитва да наложи брутални мита на ЕС за да го срине икономически, не Китай финансира крайно десни "националисти" да дестабилизират политически ЕС, не Китай се опитва да унищожи ЕС, а говедата ФАЩ. Добро утро, как спахте. ФАЩ - враг номер 1 на човечеството.
40
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ са длъжници за гробалната икономическа криза, която остави Европа задлъжняла, за атомните бомбардировки, за агент оранжев, за разпалването на войни и "революции"/граждански войни по цял свят и не на последно място за коронавируса, който лично ТЕ разработиха и хвърлиха в индустриалното сърце на Китай с цел да им сринат икономиката и да създадът социално напрежение или т.н. "контролиран хаос" като по учебник от ЦРУ. Империята на злото и световен мачител говедарника ФФАЩЩ.
39
23
 
11
 
! Отговори
Мракобесие преди 4 години
Лекарка изобличителка от Ухан е изчезнала безследно. Мракобесен режим, от който сега страда целят свят. Налагат ни насила болести, като прикриват нещата и като взимат късно мерки.
38
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 46Точно сега е опитват а ни наложат китайската система на терор над населнието уж за наше добро. Сега сме в начлния етап.
37
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай не предупреди света колко е сериозен вируса и позволи той да излезе от тяхната територия и да обхване света. Китайците са длъжници на целия свя защото не за пръв път на тяхна територия се появявя смъртоносна болест,и ако не се проведе международно разследване няма да е и за последен път.
36
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разликата между Китай и САЩ е, че Китай не налага системата си върху други държави, дори не я наложиха върху Хонг Конг, докато САЩ унищожиха цели държави в името на "демокрацията".
35
8
 
15
 
! Отговори
БГ може преди 4 години
БГ трябва да умножи на макс производството на маски. Стига с тази детинска зависимост от всички китайски боклуджийски стоки. Вижте какви ненадеждни тестове китайците пробутаха на испанците.
34
11
 
11
 
! Отговори
Китайска Чума Ухан преди 4 години
няма прошка, САЩ ще даде жертви съизмерими с тези по време на ВСВ, когато САЩ дава между 300 000 до 500 000 жертви!

Спонсорирани публикации