Коронавирусът и политиката: Ще поеме ли САЩ курс към социализъм?

Лявото печели дивиденти от ситуацията
26 мар 2020 21:30, Боряна Павлова
187
Коронавирусът и политиката: Ще поеме ли САЩ курс към социализъм?
Снимка: БГНЕС

Експертите говорят за въздействието на пандемията на коронавируса върху президентската надпревара в САЩ, но ние вече знаем отговора. Ще победи сенаторът Бърни Сандърс или поне неговата философия, коментира американското издание The Washington Post в материал, представен от "Фокус".

Нашият поход (на САЩ - бел. ред.) към социализма започна преди десетки години и продължи да се разраства. Реакцията ни на коронавируса обаче ще го направи постоянен, тъй като избраните лидери от двете партии препоръчаха затварянето на бизнеса, наредиха на гражданите да не ходят на работа и обявиха, че нови драконови мерки очакват САЩ. След като нашата икономика беше опустошена и смазана за броени дни, почти никой не помисли за нестабилния баланс между свободата и рисковете.

Още по темата

Най-голямото разочарование беше президентът Тръмп, който в началото напълно правилно се опита да успокои населението и пазарите, но след като беше подложен на ожесточени атаки, се предаде. Тръмп повери страната на медицинските специалисти, които по очевидни причини се съсредоточиха единствено върху намирането на най-добрите възможности за справяне с вируса. За съжаление, никой дори не помисли за защитата на икономиката и гражданските свободи, които се нуждаят от такава дори в условия на епидемия.

Причината за целия този хаос беше вирусът, който според Университета "Джон Хопкинс" все още не е убил нито един човек под 10 години, а смъртността при него е от 0,2 до 0,4% при хора на възраст от 10 до 49 години. При по-възрастните този показател нараства, тъй като те често страдат от заболявания. Там смъртността достига 14,8% при хора на възраст 80 години и повече. Казаха ни, че ограниченията и карантината са единственият възможен начин за защита на най-уязвимите. Би било интересно някой да попита тези „най-уязвими“ и да разберем дали са съгласни с разрушаването на икономиката.

Но снежната топка вече се търкаля и се уголемява от щат на щат. Една директива води до друга. На милиони хора е наредено да стоят у дома, където да чакат държавата да им позволи да излязат навън. Няма съмнение, че някои части на страната страдат повече и се нуждаят от по-строги и ефективни мерки.

Но да мериш всички с един аршин е катастрофа, и едва сега започваме да виждаме нюансите и да осъзнаваме как можем да намалим опасността за възрастните хора и тези, които са най-уязвими. През последните дни Тръмп намекна, че скоро може да промени курса и да премахне федералните ограничения. Но вече е късно. Икономиката не може да се включва и изключва като автомобилен двигател.

Живеем в свят, в който политици от двете партии ни обещават живот без болка и без последствия. Това важи и за президента. Когато започнаха призивите за по-голяма намеса в борбата с коронавируса, Тръмп обеща, че хората на почасова работа „няма да загубят заплатите си“ и „няма да бъдат наказани за нещо, за което не са виновни“.

Но в реалния живот понякога се случват лоши неща не по наша вина и обикновено трябва сами да се справяме със ситуацията и да преодолеем трудностите. Само в една страна на фантазиите, каквато е нашата, хората могат да мислят, че никой няма да загуби заплатата си, независимо колко компании са затворени и без значение колко работни места са загубени. Авиокомпаниите, туризма и хотелиерството могат да бъдат спасени. Големите компании и малките предприятия могат да получат заеми с ниска лихва. Милиони американци ще получат помощи от 1200 долара, повече от веднъж.

Ако губернаторите нямаха достатъчно основание да повярват на федералното правителство, те вероятно щяха да си помислят два пъти, преди да закрият бизнеса и индустрията си. Но те почувстваха, че могат да действат безнаказано, осъзнавайки, че колкото и компании да бъдат затворени, без значение колко хора загубят работата си в името на обществената безопасност, федералните власти ще се притекат на помощ.

И бяха прави. Нашите лидери се съгласиха да отделят трилиони долари, за да преборят последиците от икономическата катастрофа, която самите те създадоха. Разходът ще бъде такъв, че помощите и стимулиращите пакети от 2008-2009 г. ще изглеждат като модел за пестеливост.

През февруари 2019 г., в изявление, свързано с епидемията, Тръмп каза:

„Америка беше създадена на базата на свободата и независимостта - без намеса от властите, без господство, без контрол. Родихме се свободни и ще останем свободни. Днес отново подчертаваме, че Америка никога няма да бъде социалистическа страна".

Ти да видиш

Прекосихме Рубикон. Когато историците говорят за момента, в който американската икономика е преминала от пазарен капитализъм към демократичен социализъм, те ще посочат тази седмица. Ако погледнете отдалеч, всичко това изглежда като катастрофа на самолет на забавен кадър. Когато димът се разнесе, мизерните останки от онази Америка, за които някога познавахме, ще лежат на мястото на катастрофата.

Нарастващото влияние на привържениците на лявото правителство, водено от хора като Бърни Сандърс, Елизабет Уорън и Александрия Окасио-Кортес предизвика опасения сред много демократи, че на техните кандидати ще бъде лепнат етикета социалисти. Те няма от какво да се притесняват. Сега всички сме социалисти.
 


187
Още по темата: америкаСоциализъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не ме е яд, че разтурихме социализма, а че ще ме карат да го правя на ново!
119
1
 
3
 
! Отговори
Удивен преди 3 месеца
До ДГД американците
Приятелю, такава нация американци- НЯМА!!!!
118
1
 
2
 
! Отговори
Още по сериозно. преди 3 месеца
До А сега сериозно
Няма нужда някой да ги погребва, те сами ще се погребат.
117
0
 
0
 
! Отговори
ххх преди 3 месеца
До Анонимен
много пропаганда четеш, ама и не мислиш.
116
0
 
2
 
! Отговори
Удивен преди 3 месеца
няма такова животно "демократичен социализъм", както и демокрация в САЩ. Това е една полицейска държава, която налага по най-брутален начин таз полицейщина по целия свят
115
3
 
4
 
! Отговори
Дано има Господ преди 3 месеца
Наложително е тотално изтребрение на краварите, заради тяхното COVID-19 - изобретение!
Но жалкото и, че ще пострадат преди всичко простите и бедни краварЕ.
114
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен

За качеството на медицинските услуги може да спорим, и съм склонен да приема, че в САЩ е по-добро - въпреки, че и там излезна на яве липса на вентилатори и друга екипировка нужна за борбата с Ковид-19. Въпреки това, големия проблем на американската здравна система е достъпността и от страна на по-бедните, които не са малко.

Ако това качество в САЩ го има само за по-богатите, а по-бедните умират защото нямат осигуровки или нужното покритие от осигуровката която имат, то тогава...
113
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Явор
Яворчо, анериканската и европейската здравни и образователни системи са различни и са се развивали със столетия. Американската здаравна система и медицина се оказвт по-добри. Затова всички европейци които могат да си го позволят отиват да се лекуват в САЩ. Същото е и с образованието. Медицинското обсужване дори в скандинавия от година на година отива в канала. Не работи за многогонационо.Ясно ли ти е как се променят такива системи от един в друг вид? Колко време трябва и ще колко струва
112
2
 
7
 
! Отговори
А сега сериозно преди 3 месеца
Пак ли ги копате американците:):):) Това че либералните медии искат да се отърват от Тръмп щото е погнал собствениците им, не означава че САЩ ще стане соц-държава. Нито че ще ги погребете.
111
14
 
4
 
! Отговори
ДГД американците преди 3 месеца
Масово унищожение на тази нация
110
2
 
3
 
! Отговори
Явор преди 3 месеца
Тази статия е просто ехо на критиците на Сандърс и тези които споделят идеи за държавно подсигурено здравеопазване, Green New Deal и безплатно висше образование. В колко развити европейски държави това вече го има. Да не би да са социалистически? Просто тези които искат Сандърс да загуби изборите нямат срам да изопачават нещата така, че той да изглежда като заплаха за Америка.

А дойният стандарт на медиите си личи по това как Обама има право да хвали отделни политики на Куба, докато Бърни не.
109
6
 
4
 
! Отговори
муспи преди 3 месеца
Не гледайте какво пишат медиите, а знайте че в САЩ изборите се провеждат като у нас - не се броят гласовете.
108
1
 
5
 
! Отговори
муспи преди 3 месеца
ГЕРБ напомня, че ако се наложи социализъм, ГЕРБ ще проведе Прехода.
107
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българските медии са просто едни дребни и некадърни аутлети ... преписали сте пак от либерален Американски вестник който заблуждава хората ... но вие сте слугинаж на глабалистите и просто сте преписвачи ... запомнете едно - Америка никога няма на има социализъм или подобен идддиотизъм ... Никога ! Тръмп ще бъде преизбран и ще забави с още 4 години пъкления план ....
106
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Социализма e пар,,азит след като унищожи всичко натрупано преди него прераства в канибализъм
105
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Цялото бсп напело с крушевската крава още утре при бърни сандърс да дрънка за соц и да ви вземе Корона вируса червени
104
5
 
6
 
! Отговори
Козела преди 3 месеца
Без социализъм неможе да има държава.Всичко което е собственост на държавата е държавен капитализъм-социализъм.Социализъма са неколко вида и всички са класово обштество.На Маркс демократичен соц.На Ленин революционен соц.На Хитлер национал соц.Монопол-държавен соц.Разликата е срествата за произвоство и частната собственост.В момента света се управлява от национал соц.програма мешан с частна собственост и държавна собственост.Само кумунизъма е без класово обштество но тои е утопия.
103
9
 
12
 
! Отговори
БатБулгар преди 3 месеца
В САЩ, от края на 90-те си е чист комунизъм. Живях там.... всичко, което ние имахме по време на комунизма, което ни го отнеха през 90-те, там се гордееха със същото. Освен това, ВСЕКИ КОМШИЯ Е АГЕНТ ТАМ. Тяхното ,,хоум-ленд-секюрити" е 100 по-зле от нащо Държавна Сигурност. Там са извергите, нашите са .. котенца. В САЩ на никой не му дреме за човека, а за банковата сметка на човека. Нищо друго не ги интересува. Ще минат през теб, за да ти вземат парата от джоба.
102
6
 
7
 
! Отговори
Доктор преди 3 месеца
Понеже в България вече не може да има социализъм , Корнелия Нинова е казала на американските демократи, че е готова да премести цялото БСП в САЩ и да установи социализъм там. В САЩ вече са приготвили саркофаг , за да пренесат мощите на Корнелия Нинова в Белия дом.
101
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Я да си живеем по нашему. Кво гледате в чуждата паница. Фърляте си боклука през балкона спокойно както досега че глобата "в соц. САЩ" за такова нещо е минимум 300 долара, а може и съдията да поиска детайли. По добре да си гледаме в собствената паничка. Интересно ми е там има ли Да почистим Щата