Сигурната защита в интернет зависи от дължината на паролата ви

Сменяйте я периодично, съветват специалисти
13 юли 2020 10:11, Петя Славова
29
Сигурната защита в интернет зависи от дължината на паролата ви
Снимка: БГНЕС

Рецептата за силна парола е нейната дължина, периодично актуализиране, а също и методът за съхранение – специалисти съветват да я запишете на лист хартия в портфейла и да я променяте поне веднъж на три месеца, казаха експерти пред РИА Новости.

"Паролата е един от най-важните фактори за кибер сигурност. От една страна, днес хората стават по-отговорни за своите данни и акаунти, но от друга страна, общото ниво на цифрова грамотност все още не е толкова високо“, казва експертът от лаборатория "Касперски" в Москва Дмитрий Галов.

Според Алексей Федоров, ръководител на представителството на Avast в Русия, идеалната парола е комбинация от числа, препинателни знаци, малки и главни букви, а дължината й трябва да е поне 16 знака. Паролата не трябва да съдържа имена, дата на раждане или друга информация, която лесно може да бъде намерена в Интернет, предава БГНЕС.

"За съжаление, много потребители са небрежни към този проблем. Често атакуващите, след като са получили потребителско име и парола от един акаунт в несигурен сървър след изтичане на данни, се опитват да го прилагат за всички други услуги, ползвани от потребителя. В случай, че същата парола се използва в различни акаунти, хакерите ще успеят", каза Федоров от Avast.


29
Още по темата: паролазащитаинтернет
Още от НОТИФИКАЦИИ
САЩ и Япония изследват заедно Луната до 2024 г.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
cky2kbg преди 3 седмици
... и между другото това че само малко правителства имат квантови компове е причината все още битконЯ да е в играта за сега. Но има вече напъни и в тая насока, скоро ще дойде момент когато вече ще е въпрос на интереси и политика коя крипто да остане и коя не а не толкова на секюрнатост, по простата причина че за да е секюрната крипто валутата ще трябва да увеличи до толкова сигурноста че просто ще трябва всичкия ток на планетата за майнване. Затова всичко ще е вече политика а не сигурност
27
0
 
1
 
! Отговори
cky2kbg преди 3 седмици
твоята парола се разпада до дълъг хеш от битове които се снифят с цялата ти комуникация. квантовия комп брутфорсва всички комбинации за секунди, и като цяло квантовия комп разбива вече сертификати, тия години имаше голям напредък и до 5 години ще счупят вече всички възможни дължини на нормалните ключове. Ще трябва да си генерираме 100 мегабайтови ключове ако не искаш ssh трафика да ти го четът като публичен форум.
п.с. работя в областа, вСидней Аавстралия съм
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До cky2kbg и всички дали положително мнение акоемнтара му.

Обаясни ми, как квантов компютър ще ти рачбие паролата и какво общо имат битовете с цялата работа? Моля те! Подробно обяснение, а не обичайната тpолщина...
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 19

Малко по-полека с удивителните, моля!
2FA е добра защита, но не е непробиваема.

До 20

500 пароли? В колко сайта си бе, човек?
24
0
 
3
 
! Отговори
:) преди 3 седмици
Парола, старо летателно средство с 28 букви...набабатихвур4илото :D
23
1
 
3
 
! Отговори
алооу преди 3 седмици
това не ви е дължина на кхуй , а на парола, как се помни дълга и сложна парола знаете лииии????
22
1
 
5
 
! Отговори
не сме зодии преди 3 седмици
не сме зодии
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бойков нали беше пробил НАП като ископира цялата парола и после хакна данните на 5 милиона българи.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Имаш 50 или 500 пароли. Всяка една я записваш на отделно листче в тефтера. Портфейлът ти ще побере ли тефтера с паролите? Абсурдно е да ги запомниш всичките.
19
1
 
4
 
! Отговори
dsadas преди 3 седмици
Паролата е без значение, за важните неща трябва да има 2 Factor Authentication !!!
18
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Спрях да чета до "специалисти съветват да я запишете на лист хартия в портфейла"...
17
1
 
11
 
! Отговори
cky2kbg преди 3 седмици
Бе какви пароли бе, тая статия от 20 век ли я изкопахте бе алооу, този който говори за пароли да ходи да се образова в 21 век има квантови компютри. Знаете ли какво е това? В едно и също време всеки бит има 2 стойности по едно и също време. А какво става като навържеш повече битове? Имаш всички възможни комбинации на състоянията за секунди. За неразбралите, така се РАЗБИВАТ СЕ ЦИФРОВИ СЕРТИФИКАТИ вече, не някви смешни пароли
Да се секюрваш с парола е като да се бориш с камъни и пръчки срещу танк
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Оня ден проф. Константинов уж математик и политик, шеф на фирма май Електронно обслужване" , която изготвя конфигурациите за изборите, каза, че трябвало да се промени Конституцията в частта и за таен вот и така да се въведе електронно гласуване, защото електронният вот не е таен.
Всички големи медии имат достъп до компютрите на хората, в България също. Затова интернетгигантите са недосегаеми, защото държат властта чрез комуникациите. Извадиха в САЩ кореспонденция на Хилъри, и тук могат за всеки
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колко ли народ имат компютър за минимум 2900 лева, като този на картинката?
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
-Имам парола от 50 символа.
Междувременно:
Инсталира слчайни apk-та от случайни сайтове и "цъка" на игри.
13
3
 
11
 
! Отговори
Ванко преди 3 седмици
Май са ви свършили идеите за статии...
12
6
 
6
 
! Отговори
ники преди 3 седмици
Все разправят, че размерът нямало значение. Няма, няма, ама има.
11
4
 
6
 
! Отговори
До 9 Анонимен преди 3 седмици
Не виждат паролата докато я пиша, защото последната парола не можаха да я разбият и от яд пращат от техни имейли псувни. Не могат да изпратят имейл от моя имейл и побесняха - значи не могат да влязат в имейла. Аз нямам никаква кореспонденция на този имейл от няколко години откакто нигерийските измамници ми писаха имейли. В abv.bg допустимите символи са ограничени и това улеснява хакерите. Само във FACEBOOK са непробиваеми паролите - допустими 1500 символа с интервали, парола от 60 знака.
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мойте пароли са сочни псувни, заклевам се. Много лесно се помнят. Ето ви пример за парола: ************123
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 8

Някой има кий логър на устройството ти. Не ти разбива паролата, вижда я докато я пишеш. Занеси си телефона при оператор за пълен ресет на операционната му система.