Награда "Джон Атанасов" за д-р Минев, решил най-големият проблем в квантовата физика

Отличията бяха връчени от президента Румен Радев
5 окт 2020 18:22, Нели Христова
46
Награда "Джон Атанасов" за д-р Минев, решил най-големият проблем в квантовата физика
Снимка: БГНЕС

Д-р Златко Минев е тазгодишният лауреат на наградата „Джон Атанасов“, връчвана от Президента на Република България.

Отличието носи името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов – създател на първия електронен цифров компютър с регенеративна памет и се връчва на млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки за техните изключителни постижения в световен мащаб.  За съжаление д-р Минев не успя да присъства на тържествената церемония в Гербовата зала на президентството, а причина за това стана усложнената епидемична обстановка в света, но във видео обръщение благодари за високото отличие, което се връчва у нас в областта на науката.

Като аспирант в Йейл Д-р Златко Минев предложил и осъществил експеримент, считан за невъзможен в обозримо бъдеще. С него той разрешил 100-годишен дебат между Нилс Бор, Ервин Шрьодингер и Алберт Айнщайн – главните архитекти на квантовата физика. Казано с прости думи и приложено към съвременните технологии – благодарение на пробива му бъдещите квантови компютри ще могат да решават задачи, които класическите компютри не могат, дори и да им се дадат милиони години.

Негов подгласник стана не по-малко изтъкнат млад наш учен – Никола Чипев, д-р по информатика от Техническия университет в Мюнхен. Неговите основни постижения са в областта на високопроизводителните изчисления и симулации на научно-инженерни проблеми. Той успява да направи такива оптимизации на сървърно ниво, даващи му възможност да постави световен рекорд за симулации на най-много частици в света. Това дава възможност на негови колеги-учени от най-различни области да правят изключително сложни изчисления и да получават крайния резултат от тях максимално бързо.

„Нашите млади учени доминират с талант, интелект, креативност и трудолюбие. Не случайно те ръководят много научни звена за върхови технологии по целия свят. Това е повод ние да се гордеем. Резултатът от вашата работа намира приложение във всички развитие държави, дава стимул за развитие на редица жизненоважни сфери – образование, наука, икономика, здравеопазване, сигурност. Отличителна тенденция на конкурса през 2020 г. е големият брой участници с уникални постижения – от оригинални устройства за дистанционно следене на параметрите на човешкото здраве до революционен пробив в областта на квантовата физика“, поздрави президентът Румен Радев всички участници.

Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Република България се връчва от 2003 г. на изявили се млади български изследователи в областта на компютърните науки, в световен мащаб. Тя носи името на известния учен от български произход – Джон Атанасов, създал първия цифров електронен компютър – АВС. Сред лауреатите на наградата са настоящи ръководители на развойни звена на водещи изследователски институти и глобални частни компании в сферите на компютърната лингвистика, роботиката и криптологията.

Грамоти и награди получиха още млади учени за проекти с голям обществен принос, дебютен пробив в областта на компютърните технологии, както и техните преподаватели като вдъхновители и създатели на таланти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
1
 
! Отговори
бай Даньо преди 3 години
Каквито и награди да се раздават на тия младежи , това не променя факта че в България материала е рядко некачествен.
36
0
 
8
 
! Отговори
Майна преди 3 години
БРАВО НА ТОВА ЧУДЕСНО МОМЧЕ !!!! ГОРДЕЕМ СЕ С НЕГО!!!
35
1
 
4
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
В БЪЛГАРИЯ ИСТИНСКАТА НАУКА СЕ ПРАВИ ИЗВЪН ИНСТИТУТИТЕ И СЪС СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА. Преди Две години РУМЕНЧО Радев даде подобна награда на...ЛИЛАНА ДЕЯНОВА!!!! О ХО ХО!!!!
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 38Ок...
33
7
 
0
 
! Отговори
боклуци в сандъче преди 3 години
нищо работа е компютъра,пластмаса и тенекии,джунджурии колата е друго нещо
32
7
 
0
 
! Отговори
пълен фалш е компютъ преди 3 години
ком-пиутъра е нищо особенно,лупи съпротивления,кондензатори и платки,и други дреболийки,е малко алгоритъм и памет чипове,нищо особенно
31
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това не е наука, а псевдонаука. Няма никакво реално приложение, освен да решава други непроверими и измислени задачи( нещо като безсмислените теореми в математиката, дето помагат за доказване на още по-измислени и абстрактни теореми) Квантова физика, големи взривове и куп други измислици
30
0
 
12
 
! Отговори
Гечо преди 3 години
Ами навремето един министър на образованието спомена за едни феодални старчета...и беше анатемосан и принуден да подаде оставка. Някой изненадва ли се, че талантливи български учени успяват, тъкмо като заминат в чужбина, а не у нас?
29
5
 
4
 
! Отговори
По-скоро преди 3 години
Полубългарски произход. Майка му не е българка. Той е роден в Щатите. Не съм го чул да говори на български в някое интервю. Американо-български произход.
28
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев дали е разбрал в какво се изразява откритието...Дали откритието ще има приложение е БГ не се чудя - няма да има..
27
15
 
12
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
14, лъжеш се много, момче. Сам (с баща си) съм построил 3 къщи. Две в Бг и една там, където няма да бъдеш никога. По цял ден обучавам умници като теб на строителство. Много ти е ниска летвата, исках да кажа. Сам си се грижа за градината за да ям био. А ти подскачай по площадите и целувай руски седалища;)
26
9
 
15
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Джон Атанасов никога не е създавал "електронен цифров компютър с регенеративна памет". Джон Атанасов завдно със студентите си създава цифров калкулатор за решаване на квадратни уравнения. Митът за създаване на компютъра беше наложен от комунистическата проганда по тошково време. Първият цифров компютър - Z2 е създаден от германеца Konrad Zuse през 1940 година. Общо херманецът създава 4 модела Z1, Z2, Z3 и Z4. След войната оцелява само Z4, който е и първият комерсиален цифров компютър.
25
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До УМЕНЗлатко Минев е тазгодишният лауреат на наградата Джон Атанасов,го беше срам да получи наградата връчвана от Президента на Република България.
24
1
 
19
 
! Отговори
izh преди 3 години
Както казват на Курнелийка изборните ортаци - машалла на българските журналисти писали статийката. Верно, че сега е модерно да си на интелектуалното ниво на Фуражката ама само с изречението "Нилс Бор, Ервин Шрьодингер и Алберт Айнщайн главните архитекти на квантовата физика" показаха колко от уроците в училище са проспали. Горкият Планк , добре, че не е обръщал внимание на аборигените. Абе, журналисти, Сър
23
5
 
7
 
! Отговори
ЕвроПачкаЗлатноКюлче преди 3 години
и кво - с акъл нощно шкафче не се пълни, тия до 80 ще бачкат тежък умствен труд за да други пълнят нощно шкафче, след това може и да им дадат пенсия!
22
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите са по-интелигентни дори и от евреите, японците и скандинавците.Кратун да не го забравя.
21
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че не е дошъл онзи олигоффрен Бойко Чекмеджето да му даде наградата.
20
14
 
14
 
! Отговори
УМЕН преди 3 години
Не бих приел награда от този АНТИбългарин
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо липсват имената на наградените и къде работят?
18
21
 
2
 
! Отговори
въпрос преди 3 години
защо един от тези гении, не е направил компания като Интел или АМД и да е станал Милиардер - сигурен индикатор, че каквото могат няма реална стойност и ако не са парите на данъкоплатците да си получават заплатите по университети и лаборатории, ще са бездомници молещи се на успелите капиталисти за трохичка!

Спонсорирани публикации